Recepten voor broodbakmachine
  • Recepten
  • Tips voor de broodmachine
  • Contact
  • Zoek
  • Menu Menu
  • Speltbrood met Pompoenpitten

    Populair oergraan als basis

Speltbrood is gemaakt van een oud graansoort dat in Nederland een beetje was vergeten. Sinds een paar jaar is Spelt echter terug en willen steeds meer mensen het eten. Het lijkt erg op tarwe en bevat ook veel gluten wat het geknipt maakt voor het bakken van brood. Het is dus niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Spelt bevat iets minder Omega 3 vetzuur en maar weer meer mineralen en andere vetten. Het schijnt ook beter te verteren te zijn maar daar heb ik niet veel van gemerkt. Dat ligt waarschijnlijk aan mij want mijn maag vind heel erg veel goed.

Spelt is één van de oudste gewassen die door de mens wordt verbouwd, zo niet de oudste. Het werd al 9.000 jaar voor Christus verbouwd in oost Turkije en dat is tevens de plek waar de eerste boeren zich vestigden.

Qua smaak lijkt het ook erg op tarwe. Spelt heeft een notige smaak wat het zeer geschikt maakt om te combineren met allerlei pitten en noten. In dit recept zijn dat pompoenpitten.

[adrotate group="4"]

Bereiding

Doe het lauwe water samen met de gist, de olie en de suiker in het bakblik. Roer het een beetje en laat het 10 minuten staan.
Het gist wordt zo geactiveerd waardoor het brood beter zal rijzen.

Doe het speltmeel bovenop het water/ gist mengsel met daarboven op citroensap en de zout.
Het zout zorgt voor smaak maar de gist wordt er ongelukkig van, zorg er daarom voor dat deze zo lang mogelijk uit elkaar blijven.

Kies bij het volkorenbrood programma en kies voor de korst het snelle programma.
Mocht je een machine hebben waar je de korst niet kan instellen, kies dan het kortste programma. Mocht je brood niet gaar zijn na afloop, laat het brood dan in de machine en bak het af met het programma dat alleen maar bakt. Je kan met een digitale thermometer kijken of het brood gaar is. Brood is gaar bij 95 graden.

Bij de eerste piep voeg je de pompoenpitten bij het deeg.
Je kan natuurlijk dit achterwege laten, maar het is wel lekker met pompoenpitten.

Bij de tweede piep haal je de deeghaken uit het deeg.
Dit doe je makkelijker met vochtige handen. Verdeel het deeg goed over het bakblik en maak met een scherp mes een snee van ongeveer 1 centimeter over de lengte van het brood. Strooi eventueel nog wat pompoenpitten over het deeg en druk ze er een beetje in. Voor een professioneel resultaat bestuif je tot slot het deeg met een beetje meel.

Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
Dit wens je je grootste vijanden niet toe!Was te eten, kan beterLekkerDit was lekker, ik ga hem nog een keer maken.Woh! Ik eet dit alleen nog maar! (61 stemmen, gem: 3,62 van de 5)
Laden...

Ingrediënten

  • 500 gram speltmeel
  • 2 eetlepels olie
  • 1,5 theelepel gist
  • 2 theelepels zout
  • 260 ml lauw water
  • 2 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel citroensap
  • 50 gram Pompoenpitten

Deel dit recept
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Delen via WhatsApp
  • Deel via Pinterest
  • Delen via e-mail
10 antwoorden
  1. Kim
    Kim zegt:
    31 januari 2017 op 11:33

    Hoeveel zout hoort bij dit recept? Staat niks over zout bij de ingrediënten. Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      19 februari 2017 op 20:45

      Dank je voor de tip. Ik doe er twee theelepels bij. Kan iets minder, kan iets meer, net wat je lekker vindt. Helemaal zonder zout kan ook maar dat vind ik niet lekker.

      Beantwoorden
  2. Carmen
    Carmen zegt:
    11 juni 2017 op 09:37

    Wat is de werking van suiker in de recepten? Ik wil namelijk geen toegevoegde suikers eten.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      11 juni 2017 op 09:48

      Gist heeft suiker nodig om te werken. Als je geen suiker gebruikt zal het brood niet rijzen en krijg je een vrij oncomfortabel brood. Je kan ook honing gebruiken maar dat is feitelijk natuurlijke suiker. Ik weet niet of je dat wilt.

      Beantwoorden
      • Petra
        Petra zegt:
        27 januari 2021 op 09:52

        Zou het met truivensuiker of zoetstof ook werken? Ivm fructose intolerantie zou ik geen suiker of honing willen gebruiken namelijk.

        Beantwoorden
        • Rogier
          Rogier zegt:
          27 januari 2021 op 10:59

          Ik denk dat zoetstof niet werkt want dat vindt gist gewoon niet lekker. Maar druivensuiker kan natuurlijk wel want dat vind gist heerlijk! Ik weet niet of hoe erg de allergie is en maar als het goed is zet de gist de suiker volledig om in ethanol en CO2. Als het brood gebakken is zou er dus geen glucose meer in moeten zitten.

          Beantwoorden
          • Petra
            Petra zegt:
            20 februari 2021 op 07:17

            Dank je wel voor je reactie

  3. Adam
    Adam zegt:
    28 juli 2018 op 15:06

    Lekker broodje!
    Ik gooi er wat meer pitten bij, en ook zonnebloempit doet t lekker erin.
    Ik zoek nog naar echt donker deens/duits brood met veel volkoren meel erin, maar ik geloof ik dat daarvoor aan de desem moet. De bbm recepten die ik tot nu toe op t net vond zijn allemaal voor lichte broodjes.

    Beantwoorden
  4. Erica Schaper
    Erica Schaper zegt:
    1 maart 2019 op 20:35

    Goede avond

    Wat kan je gebruiken als je geen gist mag hebben
    Speltbrood bakken zonder gist
    Doe ik nu met wijnsteenpoeder
    21. Gr voor een brood van 500 gram
    Ze worden niet heel hoog maar wel genoeg om brood te heten
    Vaak doe ik er ook nog 20 Gr rozijnen en noten door met een ei en 15 Gr roomboter
    Mijn ervaring is dat met rozijnen of dadels het beste rinst

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      1 maart 2019 op 20:58

      Dank je wel voor je aanvulling. Klinkt heel goed. Ik ga het zeker eens proberen!

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Tips & Tricks

  • Waar zet ik mijn broodmachine?4 november 2015 - 14:38
  • Wat kost een brood?30 oktober 2015 - 09:27
  • Wat is broodverbeteraar en moet ik hem gebruiken in de broodmachine?26 oktober 2015 - 17:46
  • Gat in het brood door de deeghaakDeeghaken broodmachine losmaken23 oktober 2015 - 11:08
  • Bruggeman gedroogde gids en bakpoederHet gebruik van gist18 oktober 2015 - 17:06
  • broodbakmachine van philipsTips bij het kopen van een broodbakmachine18 oktober 2015 - 13:59
  • Melk of water? Wat te gebruiken voor je deeg18 oktober 2015 - 08:40

Laatste recepten

  • Griekse uienkruierRogier SwagermanGriekse uienkruier10 augustus 2020 - 08:29
  • Pesto broodRogier SwagermanPestobrood met tomaten en zeezout9 januari 2016 - 20:54
  • Knapperig witbroodje11 december 2015 - 20:34
  • Breekbrood uit de broodmakmachine16 november 2015 - 13:22
  • Kaas uienbrood uit de broodmachineKaas-uienbrood met een tomaten en ansjovis12 november 2015 - 08:57
  • Bruinbrood uit de broodbakmachineDagelijks bruinbrood8 november 2015 - 14:16
  • Zonnebloempitbrood op basis van een broodmix van LidlZonnebloembrood op basis van broodmix van Lidl5 november 2015 - 09:28
2019 © Copyright Silicon Village
Scroll naar bovenzijde

Broodmachine recepten gebruikt cookies om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te maken. Sluit