Gat in het brood door de deeghaak

Deeghaken broodmachine losmaken

Eén van de grootste ergernissen bij het gebruik van een broodbakmachine is dat de deeghaak het brood behoorlijk kan beschadigen. Dit is niet altijd te voorkomen, maar hier een aantal tips om de grootste beschadigingen te voorkomen.

Deeghaak verwijderen

Dit is wel de gouden tip die iedereen ook kan bedenken. Haal na de laatste kneedronde van de machine met een natte hand de deeghaak uit het deeg. Het brood zal na het bakken slechts kleine gaten hebben van de schachten waar de deeghaken aan vast zitten. Ik bak tijdens ’s nachts en dat betekent dat ik een flink uur voordat het brood klaar is al uit mijn bed om de haken eruit te halen. Nu hou ik van brood maar ook van mijn nachtrust dus doe ik dit niet.

Schacht invetten

Als de deeghaak in het brood blijft zitten tijdens het losschudden dan begint je dag goed. Dan weet je namelijk dat je brood geen grote gaten zal hebben want met het speciale haakje dat je bij de machine hebt gekregen kan je met minimale schade deeghaak eruit halen.

Door bij het vullen van het bakblik de schacht waarop de haak wordt gemonteerd in te vetten met boter, olie of bakspray vergroot je de kans dat de deeghaak in het brood blijft zitten. Ik doe dit elke dag, maar ik moet eerlijk zeggen dat het niet altijd lukt.

Advertentie

Snel het brood uit de machine halen

Haal je brood zo snel mogelijk uit het blik als het klaar is. Als het brood nog warm is komt het makkelijker eruit en daarmee hou je de gaten die de deeghaak maakt beperkt. Een afgekoeld brood is sterker waardoor het beter aan de deeghaak hecht en daarom zullen de gaten groter zijn.

Tot slot is er de manier hoe je het brood uit het blik schut. Het is natuurlijk niet aan te raden om een mes of ander voorwerp hiervoor te gebruiken, schudden is het het devies. Dit doe je door het blik in zijn geheel ondersteboven een beetje te schudden. Vroeger hield ik het blik onder een hoek en is de kans op grote gaten groot.

Mocht het brood niet makkelijk uit het blik komen, draai het dan een kwartslag en beweeg het rustig heen en weer. Vervolgens draai het om en herhaal je de behandeling. Tot slot hou het blik weer met de opening naar beneden en probeer je het nog eens.

 

2 antwoorden
  1. Marieke
    Marieke zegt:

    Bedankt voor de tip om de haken/schachten in te vetten! Mag wel in de instructieboekjes komen zeg. Alleen hier die tip gevonden en sinds vandaag eindelijk lekker heel brood gebakken met mijn verjaardagscadeau!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *