Gat in het brood door de deeghaak

Deeghaken broodmachine losmaken

Eén van de grootste ergernissen bij het gebruik van een broodbakmachine is dat de deeghaak het brood behoorlijk kan beschadigen. Dit is niet altijd te voorkomen, maar hier een aantal tips om de grootste beschadigingen te voorkomen.

Deeghaak verwijderen

Dit is wel de gouden tip die iedereen ook kan bedenken. Haal na de laatste kneedronde van de machine met een natte hand de deeghaak uit het deeg. Het brood zal na het bakken slechts kleine gaten hebben van de schachten waar de deeghaken aan vast zitten. Ik bak tijdens ’s nachts en dat betekent dat ik een flink uur voordat het brood klaar is al uit mijn bed om de haken eruit te halen. Nu hou ik van brood maar ook van mijn nachtrust dus doe ik dit niet.

Schacht invetten

Als de deeghaak in het brood blijft zitten tijdens het losschudden dan begint je dag goed. Dan weet je namelijk dat je brood geen grote gaten zal hebben want met het speciale haakje dat je bij de machine hebt gekregen kan je met minimale schade deeghaak eruit halen.

Door bij het vullen van het bakblik de schacht waarop de haak wordt gemonteerd in te vetten met boter, olie of bakspray vergroot je de kans dat de deeghaak in het brood blijft zitten. Ik doe dit elke dag, maar ik moet eerlijk zeggen dat het niet altijd lukt.

Snel het brood uit de machine halen

Haal je brood zo snel mogelijk uit het blik als het klaar is. Als het brood nog warm is komt het makkelijker eruit en daarmee hou je de gaten die de deeghaak maakt beperkt. Een afgekoeld brood is sterker waardoor het beter aan de deeghaak hecht en daarom zullen de gaten groter zijn.

Tot slot is er de manier hoe je het brood uit het blik schut. Het is natuurlijk niet aan te raden om een mes of ander voorwerp hiervoor te gebruiken, schudden is het het devies. Dit doe je door het blik in zijn geheel ondersteboven een beetje te schudden. Vroeger hield ik het blik onder een hoek en is de kans op grote gaten groot.

Mocht het brood niet makkelijk uit het blik komen, draai het dan een kwartslag en beweeg het rustig heen en weer. Vervolgens draai het om en herhaal je de behandeling. Tot slot hou het blik weer met de opening naar beneden en probeer je het nog eens.

 

11 antwoorden
 1. Marieke
  Marieke zegt:

  Bedankt voor de tip om de haken/schachten in te vetten! Mag wel in de instructieboekjes komen zeg. Alleen hier die tip gevonden en sinds vandaag eindelijk lekker heel brood gebakken met mijn verjaardagscadeau!

  Beantwoorden
 2. monique
  monique zegt:

  ik heb ook een broodmachine met losse kneedhaken mijn tip om ze er netjes uit te krijgen na het bakken zonder al te veel schade aan je brood. Haal het brood als het klaar is meteen uit het blik en laat afkoelen op een rek. Als het bijna afgekoeld is maak je met een schilmesje voorzichtig het rondje van de kneedhaak schoon dan even uitzoeken waar het lange gedeelte van de haak zit dan een snipje zetten boven op de haak . dan voorzichtig met de punt van de schilmes achter het rondje van de deeghaak proberen te komen en omhoog wippen . het is even uitproberen maar na een paar keer heb je de handigheid te pakken en geen beschadigd brood meer ik hou een net brood over en hoef niks weg te gooien
  Succes met het proberen

  Beantwoorden
 3. Ilse
  Ilse zegt:

  Een broodbakmachine met een rechte deeghaak
  geeft een kleiner gat dan een broodbakmachine
  met een gekromde deeghaak.

  Helaas hebben de meeste broodbakmachines een gekromde deeghaak
  echter bbm’s van Panasonic en Moulinex hebben een rechte deeghaak.
  Ook het verwijderen van de deeghaak zelf gaat in dat geval makkelijker.

  Als het brood klaar is en uit het bakblik verwijderd
  dan laat ik het brood even afkoelen
  om dan vervolgens met duim en wijsvinger
  de broodhaak te verwijderen.
  Zelf heb ik een Moulinex bbm dus met een rechte deeghaak
  en daardoor is het gat onderin het brood bijzonder klein.

  De spil van de broodhaak “invetten”
  met zonnebloemolie kan natuurlijk nooit kwaad

  De deeghaak verwijderen na de laatste kneedronde
  dat lijkt me zo”n gedoe.
  Wachten op de laatste kneedronde
  om dan met een natte hand de kneedhaak te verwijderen.
  Dan moet de deegbal ook eerst worden verwijderd
  uit het bakblik om vervolgens ……………………………
  Voor mij geen optie.

  Beantwoorden
 4. Jos
  Jos zegt:

  Hoi broodbakkers,
  Wat ik geprobeerd heb om de kneedhaken er uit te halen, dat is bij de 3e gedeelde voor te rijzen heb ik nitril handschoenen aan gedaan je kent ze wil die blauwe en het werk perfect,er blijf maar een klein beetje deeg plakken aan de handschoenen. Voor de rest een vlugge handeling en het brood blijft mooi heel.

  Beantwoorden
  • Jasmijn
   Jasmijn zegt:

   Deeghaak eruit halen tijdens de laatste rijsfase is een mislukking geworden. Doordat je die laatste rijs verstoord door die haak weg te halen, heeft het brood idd geen gat aan de onderkant, wat je dus wel hebt als je de deeg haak laat zitten, maar het brood was gestopt met rijzen, met als resultaat, een brood zo hard en plat als een baksteen:-( …. Dus laat die haak gewoon zitten, of bak een brood met je handen en doe m in de oven.

   Beantwoorden
   • Rogier
    Rogier zegt:

    Beste Jasmijn,

    Jammer dat de truc bij jou niet lukt. Wat raar dat het deeg stopt met rijzen, daar heb ik geen last van. Ik heb nu een Panasonic machine en die heeft met haak een aanvaardbaar gat en omdat ik bijna altijd ’s nachts bak laat ik de haak er inzitten.

    Rogier

    Beantwoorden
 5. Wim Nieuwenhuis
  Wim Nieuwenhuis zegt:

  Ik heb ooit een bbm gehad waar een extra scharnier in de deeghaak was bedacht, op zich super want na het kneden ging de lepel plat liggen en werd niet in het brood vast gebakken.
  Lumineus idee zou je zeggen maar mechanisch toch minder want de asafdichting begon al snel te lekken doordat er heel veel speling op kwam.
  Nooit meer een machine met deze konstructie gezien trouwens

  Beantwoorden
 6. Bortels Eddy
  Bortels Eddy zegt:

  Ik heb twee broodbakmachientjes. eentje van den Aldi en een Kenwood Broodbakmachine BM350. Bij het Aldi-machientje komt het brood altijd uit de vorm zonder problemen, de haak blijft zitten in de bakvorm, maar kleeft nooit vast in/aan het brood; bij de Kenwoodmachiene blijft het brood altijd aan de haak plakken en daarbij heb ik altijd een stuk uit mijn brood gescheurd, het afgescheurd stuk brood plakt vast aan de kneedhaak!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.