Wat kost een brood?

Broodbakken in een broodbakmachine doe je omdat het lekkerder en voedzamer is, je weet wat je eet maar ook omdat het leuk is. Laatst vroeg een vriend aan mij wat een zelfgebakken brood eigenlijk kost en na hoeveel broden hij een broodbakmachine eruit zou hebben. Daar had ik nog niet bij stil gestaan maar ik werd er wel nieuwsgierig van en besloot dit te berekenen, en wel zo precies mogelijk.

Wat kost een brood uit de broodbakmachine eigenlijk? Dat hangt natuurlijk af van wat voor brood je bakt. Een walnotenbrood is een stuk duurder dan een gewoon brood, of je het nu bij de bakker koopt of als je hem zelf bakt. Ik bak niet elke dag een walnotenbrood, al is dat wel een idee. Ik ben bij de berekening dus uitgegaan van een normaal brood en die ziet er als volgt uit:

Afschrijving

Drie zaken bepalen de prijs van het brood; de ingrediënten, de energie en de afschrijving van je broodbakmachine. Welke broodbakmachine je ook koopt, ik ga er vanuit dat je minstens 500 broden moet kunnen bakken voordat hij de geest geeft. Een beetje broodbakmachine kost 75 euro en de snelle rekenaars weten dat je 15 cent per brood moet rekenen voor de afschrijving.

Energie

Eén van de verrassingen bij mijn berekening voor de kosten van een brood was de energie die je er voor nodig hebt. Dit blijkt een forse post te zijn en dat had ik eigenlijk niet verwacht. Mijn machine is 850 Watt en doet er drie uur over om een brood te bakken. Daarbij gebruikt hij alleen bij het bakken de volle 850 Watt. De eerste twee uur warmt hij een beetje op voor het rijzen van het deeg en gebruikt hij de motor (110 Watt) voor het kneden.

Ik heb geen apparatuur in huis om dit te meten maar de machine zal ongeveer 1,2 kWh gebruiken voor een brood. Met een gemiddelde kWh prijs van 23 cent, kom je op 28 cent per brood. Dat klinkt niet veel maar het is de grootste kostenpost van mijn zelfgebakken brood.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn de meest in het oog springende kosten, want die moet afrekenen bij de supermarkt en dat zie je. Ik ga meestal naar Albert Heijn en koop daar voor brood hoofdzakelijk AH Basic producten. Ik merk namelijk geen verschil tussen de bloem van Albert Heijn huismerk of Basic. De 500 gram bloem voor een brood kost 0,18 euro. Naast bloem heb je ook een beetje volkoren meel nodig. Dat is wat duurder, 89 cent per kilo, maar je hebt er ook minder van nodig. Voor 130 gram volkoren meel betaal je 12 cent. Dat is het zelfde bedrag dat je kwijt bent aan gist. Tot slot heb je nog suiker, zout, water en citroensap nodig. Dat pakketje kost je ongeveer 1 cent.

Het kostenplaatje van een brood uit de broodmachine ziet er dan als volgt uit:

Bloem 500 gram 0,18
Volkoren Meel 130 gram 0,12
Gist 5 gram 0,12
Overige ingrediënten 0,01
Energie 1,2 kWh 0,28
Afschrijving 0,15
Totaal 0,86

Een dagelijks brood kost mij dus een kleine negentig cent. Dat viel mij eigenlijk wel tegen. Het is natuurlijk goedkoper dan een brood van de supermarkt en veel goedkoper dan bij de warme bakker. Eigenlijk moet je je eigen brood vergelijken met de laatste. Deze berekening laat zien dat de ingrediënten minder dan de helft van kosten zijn en dat had ik van tevoren niet gedacht.

Om het helemaal Nederlands te maken wil je natuurlijk weten na hoeveel broden je broodbakmachine eruit hebt. Wij kochten ons brood altijd bij de bakker en daar kost een gewoon bruin 2,25. Die weegt dan wel iets minder dan mijn zelfgebakken brood, maar je doet er evenveel maaltijden mee. Het verschil is dus 1,37 euro en dus heb je een machine er na iets meer na 54 broden eruit en dat valt mij eigenlijk wel mee.

7 antwoorden
 1. John
  John zegt:

  Ik heb een kWh metertje aan mn broodbak machine (Tefal) gehangen en ik meet maar 0,33kWh voor een volkorenbrood van 750 Gram. Duurde ca. 2,5 uur. Ik vond het zo weinig dat ik andere programma’s verder niet meer ga meten.

  Beantwoorden
 2. jeff
  jeff zegt:

  Deze berekening laat zien dat de ingrediënten minder dan de helft van kosten zijn en dat had ik van tevoren niet gedacht.

  500 gram Bloem
  0,18 cent
  Volkoren Meel
  130 gram
  0,12 cent
  Gist
  5 gram
  0,12 cent
  Overige ingrediënten

  0,01 cent
  Alles opgeteld kom ik op 0,43 cent uit.

  Beantwoorden
 3. René
  René zegt:

  We bakken inmiddels al een aantal jaren fanatiek ons eigen brood met een broodbakmachine. Het lijkt er op dat de machine het gaat begeven. Het bakblik is lastig uit de machine te krijgen. Dus op zoek naar een andere machine. Maar graag laat ik mijn beproefde recept achter voor iemand die deze machine gebruikt, de Inventum BM 121 of 125.

  Gebruik voor de gist, suiker en zout een precisie weegschaal omdat je anders bescheten uit komt.
  Zet het bakblik op een weegschaal en houdt deze volgorde aan. Als je met de timer bakt let er dan op dat de gist niet in het water of de olie ligt. Doe de laatste drie ingrediënten met de precisie weegschaal. Volgens mijn berekening kost een broodje 1.12 euro (de machine niet meegerekend) Maar dat gaat het niet om, het is gewoon superlekker en het brood gaat helemaal op.

  345 gram water
  460 gram grof volkoren meel van Koopmans (te koop bij de bakzolder)
  20 gram broodverbeteraar (te koop bij de bakzolder)
  15 gram olijfolie of margarine of andere olie (geen motorolie)
  3,5 gram gist (droog)
  4 gram suiker (maakt niet uit welke)
  9 gram zout

  Stand 3 (volkorenbrood) op de machine en het resultaat mag er zijn. Ook op de timer werkt dit prima.
  Inmiddels 75 kilo meel verwerkt met dit recept. Gemiddeld bak ik 2 broden per dag.
  Als je het brood op 12 mm snijdt heb je echt geweldig brood. Ha, dikker mag ook natuurlijk. Het lekkerst na drie kwartier uit de machine.

  Beantwoorden
 4. Hanneke Becker
  Hanneke Becker zegt:

  Ik heb een broodbakmachine maar helaas staat hij stil ivm glutenallergie. Wat kan ik gebruiken om een brood te bakken? Ik ben heel benieuwd. Alvast bedankt

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.