Melk of water? Wat te gebruiken voor je deeg
De basis van brooddeeg is een combinatie meel, gist en water. Het laatste ingrediënt kan je ook vervangen voor melk. Maar maakt dit nu erg veel verschil? Om heel eerlijk te zijn, niet echt heel veel. Brood van melk is iets zachter, het lijkt meer op cake.
Omdat bij ons meestal ’s nachts de broodmachine aanstaat gebruik ik geen verse melk. De melk staat toch een paar uur buiten de koelkast en ik wil niet het risico lopen dat de melk verzuurt. Eerlijk gezegd heb ik mijn hoofd er behoorlijk over gebroken om hier een oplossing voor te vinden. Eerst dacht ik aan melkpoeder. Na flink wat winkels te hebben afgelopen kon ik die alleen vinden op internet. Ik heb zelfs er over gedacht om babyvoeding te gebruiken maar dat vond ik maar niets. Tot dat ik Frankrijk in een supermarkt de enorme hoeveelheden lang houdbare melk zag staan. Daar had ik niet aan gedacht!
Je kan trouwens ook andere vloeistoffen gebruiken voor het deeg. Als je een brood met vruchten bakt, kan je bijvoorbeeld appelsap gebruiken. Bier is ook goed te doen en geeft extra smaak aan het brood. Het wordt helemaal leuk met speciale bieren maar neem nooit bier met een hoog alcoholpercentage, dat wordt niet lekker.
Er staan wat spelfouten in dit artikel:
In de tweede paragraaf staat “verzuurd”, maar dat moet zijn “verzuurt”.
In de laatste paragraaf staat “alcohol percentage”, wat aan elkaar geschreven moet worden: “alcoholpercentage”.
Dank je voor de eindredactie. Ik heb ze snel verbeterd.
ik gebruik karnemelk 2 deel 1 deel water is dan geen zuur brood ,en wat minder zwaar, ( vind ik persoonlijk)
Lang houdbare melk is geen goed idee. Het is zo vaak en zo veel bewerkt, niet gezond. Ik gebruik melk rechtstreeks van de boer, die is niet zo gauw zuur, en heeft een heerlijk zachte smaak