Omdat we een gezin zijn bak ik bijna altijd een brood van 1.000 gram. Die eten we met z’n vieren precies op. Maar soms wil je een kleiner broodje. Met dit recept bak je een lekker knapperig broodje. Het brood is heerlijk onder een gebakken ei of naast een kop soep. Ideaal dus voor een lekkere lunch!
Omdat ik geen suiker gebruik heeft het wat langer nodig om goed te rijzen. Kies daarom een programma waar het deeg wat langer de tijd heeft om het gist te laten werken. Op mijn broodbakmachine gebruik ik het programma ‘Frans’ voor een brood van 1.000 gram.
Bereiding
Doe het water, het zout en de boter onderin het bakblik.
Als je de timer niet gebruikt vervang je het zout voor de gist. Hierdoor gaat het gist direct aan het werk en dat is goed.
Weeg de bloem af en gooi die in het bakblik.
Voor dit gerecht is precisie redelijk belangrijk. Een gram meer of minder maakt niet veel uit, maar hou het in een marge van 10 gram.
Bovenop de bloem komt de gist en het citroensap.
Als je direct gaat bakken dan zit de gist onderin, zie stap één. Het citroensap gaat dan samen met de zout bovenop de bloem. Zout remt de werking van de gist, hou dat dus zo lang mogelijk gescheiden.
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
(51 stemmen, gem: 3,63 van de 5)
Laden...
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 210 ml water
- 20 gram boter
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel gedroogde gist
- 1/2 theelepel citroensap
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Hallo, ligt het aan mijn pc of mis ik hier het recept?
Ik zie hem prima. Ik vrees dat het aan je computer ligt.
Broodbakmachine doet het zelf als je in de juiste volgorde de ingredienten erin doet
Wat ik dus niet begrijp, met bovenstaande hoeveelheden ( knapperig witbroodje) er gekozen wordt voor een brood van 1000 gr.
Groet carry
je hebt duidelijk niet goed gelezen. “Omdat we een gezin zijn bak ik bijna altijd een brood van 1.000 gram. Die eten we met z’n vieren precies op. Maar soms wil je een kleiner broodje. Met dit recept bak je een lekker knapperig broodje.”
groeten
Nou,ben nu 2mnd verder ,nog geen 1 brood is er lekker uitgekomen!
Ik geef het op… alles geprobeerd; goed meel met hoge proteïne gehalte,broodverbetaar, gist, citroenzuur.. en heel veel verschillende info op allerlei sites.
Ga de machine alleen nog maar gebruiken voor het maken van pizzadeeg… dát doet ie dan wel goed.
Met vriendelijke en toch gefrustreerde groet,
Carry
Koop een broodbakmachine van panasonic. Wanneer je de recepten in het bijgeleverde boek aanhoudt lukt bijna alles.
Panasonic is geweldig. Hier geldt echt : waar voor je geld.
Ik bak al meer dan 10 jaar minstens om de 2 dagen een brood. Ik had eerst een andere machine , goedkoper.
Het groot probleem met de oude machine was dat de deeghaken regelmatig in het brood bleven zitten bij het ontvormen. Na 2 jaar was de machine stuk. Ik heb toen goed rondgekeken op internet naar reacties van gebruikers.
Mijn keus is toen gevallen op een Panasonic .Nog geen minuut spijt van gehad . Geen problemen met de deeghaken , vele mogelijkheden en toch zeer eenvoudig in gebruik.
Ik heb deze machine nu 11 jaar en ze werkt nog als nieuw.
Hallo rogier, kan je mij misschien uitleggen hoe ik bij bovenstaand recept ik moet kiezen voor een broid van 1000gr. Dat snap ik dus echt niet. Bijgeleverde recepten boekje heeft het bijv. Bij een brood van 750gr, een 500gr meel en 300ml water??? Bij recepten voor broden van 1000gr wordt er weer gebruik gemaakt van bijv. 560gr meel en 310ml water… hoe kan ik dus bepalen wat voor soort gewicht ik moet gebruiken?
Nou, geen succes dus. Heb ook zonder suiker gedaan, mss dat het daar aan ligt. Het deeg is maar voor 1/4 omhoog gekomen terwijl ik mij precies aan de hoeveelheden heb gehouden.
Hoi Jeanette,
Dat je deeg niet rijst kan aan veel dingen liggen. Maar suiker is zeker belangrijk. Hier zijn de zaken waar je rekening mee moet houden;
– Zorg dat het gist zo min mogelijk met zout in aanraking komt. Gist kan niet tegen zout en sterft.
– Zorg voor genoeg suiker. Gist wordt actief van suiker en gaat dan werken. Er zit een beetje suiker in meel maar niet voldoende om lekker te kunnen rijzen. Je kan suiker gebruiken of honing. Je kan ook melk ipv water gebruiken, daar zit ook voldoende suiker in.
– De temperatuur moet niet te hoog of te laag zijn. Gist houdt van warmte maar sterft boven de 50 graden. Onder de 20 graden gaat gist slapen en doet het niets. In een machine heb je daar niet veel last maar gebruikt geen heet water.
– Gist heeft tijd nodig om te werken. In heb een Panasonic en daar zijn de programma’s lang, tot wel 5 uur. Kies een programma dat lang genoeg is om de gist te laten werken.
Dat is het wel, hopelijk lukt het de volgende keer!