Wat is broodverbeteraar en moet ik hem gebruiken in de broodmachine?

Met een broodverbeteraar kan je de kwaliteit van je brood omhoog krikken. De korst wordt knapperig, het brood blijft langer vers, ziet er beter uit en de smaak wordt beter. Klinkt als een wondermiddel en te mooi om waar te wezen. Dat is het ook een beetje, maar toch kan je door een paar toevoegingen je brood veel beter maken.

Na de aanschaf van een broodbakmachine volg je eerst de recepten uit de handleiding en probeer je eens wat kant en klare broodmixen. De volgende stap is het maken van je eigen broodmix. Je gaat lekker aan de slag met bloem, meel en andere ingrediënten. Na een beetje experimenteren, lezen en internet stuit je ongetwijfeld op het ingrediënt broodverbeteraar. Even denk je dat je op het geheim stuit op het echt mooi bakken van brood maar het blijkt een containerbegrip van allerlei stofjes die je bij het deeg kan gooien. En het mooie is; sommige werken perfect en zijn nog gezond ook.

Er zijn wel potjes te koop met broodverbeteraar en dat zijn mixen van allerlei stofjes. Ik heb nooit zo’n potje gehad dus ik weet niet wat erin zit. Ik zag wel eens een Keuringsdienst van Waarde waarin werd verteld dat er mensenhaar als verbeteraar wordt gebruikt, of een stofje dat uit mensenhaar wordt gewonnen. Dat zou best kunnen, maar dat hoef ik niet in mijn brood.

Naast deze potjes kan je andere stoffen gebruiken om je brood te verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld melk gebruiken in plaats van water. Daar wordt je brood zachter van je korst mooier. Ook boter in plaats van olie maakt je brood zachter. Maar dit is eigenlijk gewoon een ander recept gebruiken.

Een nuttige toevoeging aan je brood is Vitamine C, ook wel Ascorbinezuur of E300 genoemd. Hiermee zorg je ervoor dat je brood niet inzakt, iets waar ik helemaal geen last meer van heb sinds ik dit gebruik. Je kan een vitamine C tablet fijn maken en die bij je brood doen maar dat vind ik te veel werk. Vitamine C zit namelijk ook in citroensap en dat is makkelijk doseren.

9 antwoorden
 1. Carry van zijverden
  Carry van zijverden zegt:

  Hallo,
  Lees net op een andere webpagina dat water een hele goede broodverbeteraar is…. altyd voorhanden, ook andere vloeistoffen worden hierin genoemd.
  Wat mij dan vooral opvalt zijn de verhoudingen ,water /meel, die zijn veel hoger dan in de hier genoemde recepten of die in het meegeleverde receptenboek van de bbm. Bijv . 70/80 ml op 100 gr. VolkorenMeel. Tot nu toe vallen de broden uit de bbm mij erg tegen.al eerder over gemaild… en nog een vraag als er 5gr.gist staat in een recept(droge)waar veelal 7gr in een zakje zit is het dan erg om 7gr te gebruiken?mijn weegschaal kan deze verschillen niet aan! Alvast bedankt

  Beantwoorden
   • raymond
    raymond zegt:

    als je de opgegeven hoeveelheden niet respecteert dan krijg je problemen.ik bak al bijna 20 jaar brood in de broodbakmachine en heb daar nooit problemen mee gehad.ik gebruik droge gist , voor een brood van 500gr. 4gr droge gist , 8gr zout en 15gr boter. 330ml water (lauw).. de droge gist los ik op in lauw water.

    Beantwoorden
 2. anja veldhuis
  anja veldhuis zegt:

  Ik heb sinds kort een broodbak machine . En heb al een aantal broden gebakken en met het kant en klare meel krijg ik mooie gerezen broden .Maar als ik het zelf probeer te maken rijst het eerst mooi hoog en dan later zakt het bij het bakken in elkaar .Nu lees ik dat je citroensap kunt toe voegen omdat te ver komen maar hoeveel moet ik dan toevoegen ? En kan ik dit samen met het water of melk toevoegen ?

  Beantwoorden
 3. Lex
  Lex zegt:

  Hoi

  Ik gebruik al broodbakmachines sinds april 2018.

  Als gewoon een brood bakt is deze de volgende dag al oud. Vergelijking met een bakkers brood dat 3 dagen oud is.

  Ik ben nog steeds op zoek naar het wondermiddel dat je toe kunt voegen aan je deeg om brood langer vers te houden.
  Ik heb al diverse broodverbeteraars geprobeerd, met wisselend succes.

  Ook tips van YouTube Azijn toevoegen aan brood helpt niets.

  Deze broodverbeteraars zijn bovendien aardig prijzig. Ook moet je opletten dat ze niet opschepen met een oude voorraad wat mij is overkomen. Dit geld ook als je gist besteld.

  kortom ik ben nog steeds opzoek naar een goede toevoeging aan het deeg wat het brood langer vers houd.

  Wie heeft de gouden tip.

  Beantwoorden
  • Marian
   Marian zegt:

   Ik eet natuurlijk ook geen heel brood op in mijn eentje.
   Ik snijd er sneetjes van, doe het in een diepvriesvak en pak er elke dag uit wat ik nodig heb.
   Hoe verser je het in de diepvries stopt, hoe verser het is als het eruit komt.
   Elke dag vers brood.

   Beantwoorden
 4. Veerle
  Veerle zegt:

  Hallo, Hier idem als bij Lex, ben ook op zoek naar een manier om het brood lekker te houden, ook de volgende dag. Is het van belang in welke volgorde je de ingrediënten in de machine doet? En ik lees hier ook dat mensen de gist eerst laten oplossen in lauw water. Of melk gebruiken? Ik zal nog een beetje verder moeten experimenteren. Groetjes!

  Beantwoorden
  • Rogier
   Rogier zegt:

   Gist in lauw water helpt om het sneller te laten werken. Melk in plaats van water gebruiken zorgt ervoor dat de gist meer te eten heeft in vorm van melksuikers. Dat maakt het brood niet per se langer houdbaar. Dat doet broodverbeteraar ook. Maar ook vitamine C helpt daar wel. Het beste is echter om elke dag een vers brood te maken.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.