Breekbrood ziet er geweldig uit en is ook erg lekker. Dit recept is goed voor een krans van acht broodjes maar je kan hem ook verdubbelen en dan heb je er zestien, maar dat had je zelf ook al uitgerekend. Ik maak ze meestal in een kleine springvorm maar je kan ze ook in een vierkant bakblik maken, dan heb je alleen geen krans.
Je kan het breekbrood in je broodmachine bakken, maar ik gebruik de gewone oven omdat je die lekker kan voorverwarmen en dat is goed voor het brood. Daarbij gebruik ik niet de hete luchtoven maar dat kan natuurlijk wel.
Bereiding
Breek het eitje in een kom en kluts hem. Doe de helft in het bakblik samen met de melk, gist, suiker en suiker.
Wil je extra luchtige broodjes, verwarm de melk dat een beetje en los de gist samen met de suiker erin op en laat dit een paar minuten trekken.
Weeg de bloem en stop het in de bakblik. Strooi het zout erboven op samen met het citroensap.
Citroensap zorgt ervoor dat het deeg sterker is als het is gerezen, je kan ook een deel van de melk vervangen door sinasappelsap .
Kies bij het deegprogramma en start het.
Dit programma duurt bij mijn machine één uur en vijftig minuten.
Als het deeg klaar is haal je het uit het blik en kleed je het nog eens goed op een werkblad met wat bloem. Verdeel het deeg in acht stukken en draai er bolletjes van. Leg de bolletjes in een krans met één bol in het midden in een springvorm van 24 centimeter. Dek ze af en laat ze nog eens vijftig minuten rijzen.
Mocht je geen springvorm hebben, dan kan je natuurlijk ook een ovenvaste schaal nemen. Je kan ook het blik van de broodbakmachine gebruiken, maar dan moet je wel een horizontaal blik hebben. Haal de haken weg en plaats de bolletjes naast elkaar in het blik. Het worden uiteindelijk minder bolletjes, maar meer kubus broodjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden, hete lucht op 180 graden . Smeer de bovenkant van de bolletjes in met de helft van het ei dat je nog over hebt. Bak de broodjes in 20 minuten en laat ze even afkoelen.
Voordat de broodjes in de oven gaan kan je ze nog versieren met maan- of sesamzaad. Als je de broodmachine gebruikt kies je het bakprogramma. Je doet er goed aan om het blik dan pas na tien minuten in de machine te doen, dan is hij namelijk opgewarmd en dat is goed voor het deeg.
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
(20 stemmen, gem: 3,50 van de 5)
Laden...
Ingrediënten
- 320 gram bloem
- 1 theelepel gist
- 140 ml melk
- 3 theelepels suiker
- 1 theelepel zout
- 40 gram boter
- 1 ei
- 1 theelepel citroensap
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Geef een reactie Antwoord annuleren
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Hallo,
Ik wil graag dit broodrecept uitproberen. In de werkwijze staat zout toevoegen maar in de ingrediëntenlijst vind ik de hoeveelheid zout niet terug.
Dank en vriendelijke groeten,
Greet
Je hebt gelijk die staat er inderdaad niet in. Een theelepel zout is voldoende. Ik ga het aanpassen.