Breekbrood ziet er geweldig uit en is ook erg lekker. Dit recept is goed voor een krans van acht broodjes maar je kan hem ook verdubbelen en dan heb je er zestien, maar dat had je zelf ook al uitgerekend. Ik maak ze meestal in een kleine springvorm maar je kan ze ook in een vierkant bakblik maken, dan heb je alleen geen krans.
Je kan het breekbrood in je broodmachine bakken, maar ik gebruik de gewone oven omdat je die lekker kan voorverwarmen en dat is goed voor het brood. Daarbij gebruik ik niet de hete luchtoven maar dat kan natuurlijk wel.
Bereiding
Breek het eitje in een kom en kluts hem. Doe de helft in het bakblik samen met de melk, gist, boter, suiker en suiker.
Wil je extra luchtige broodjes, verwarm de melk dat een beetje en los de gist samen met de suiker erin op en laat dit een paar minuten trekken.
Weeg de bloem en stop het in de bakblik. Strooi het zout erboven op samen met het citroensap.
Citroensap zorgt ervoor dat het deeg sterker is als het is gerezen, je kan ook een deel van de melk vervangen door sinasappelsap .
Kies bij het deegprogramma en start het.
Dit programma duurt bij mijn machine één uur en vijftig minuten.
Als het deeg klaar is haal je het uit het blik en kleed je het nog eens goed op een werkblad met wat bloem. Verdeel het deeg in acht stukken en draai er bolletjes van. Leg de bolletjes in een krans met één bol in het midden in een springvorm van 24 centimeter. Dek ze af en laat ze nog eens vijftig minuten rijzen.
Mocht je geen springvorm hebben, dan kan je natuurlijk ook een ovenvaste schaal nemen. Je kan ook het blik van de broodbakmachine gebruiken, maar dan moet je wel een horizontaal blik hebben. Haal de haken weg en plaats de bolletjes naast elkaar in het blik. Het worden uiteindelijk minder bolletjes, maar meer kubus broodjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden, hete lucht op 180 graden . Smeer de bovenkant van de bolletjes in met de helft van het ei dat je nog over hebt. Bak de broodjes in 20 minuten en laat ze even afkoelen.
Voordat de broodjes in de oven gaan kan je ze nog versieren met maan- of sesamzaad. Als je de broodmachine gebruikt kies je het bakprogramma. Je doet er goed aan om het blik dan pas na tien minuten in de machine te doen, dan is hij namelijk opgewarmd en dat is goed voor het deeg.
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
(26 stemmen, gem: 3,54 van de 5)
Laden...
Ingrediënten
- 320 gram bloem
- 1 theelepel gist
- 140 ml melk
- 3 theelepels suiker
- 1 theelepel zout
- 40 gram boter
- 1 ei
- 1 theelepel citroensap
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Hallo,
Ik wil graag dit broodrecept uitproberen. In de werkwijze staat zout toevoegen maar in de ingrediëntenlijst vind ik de hoeveelheid zout niet terug.
Dank en vriendelijke groeten,
Greet
Je hebt gelijk die staat er inderdaad niet in. Een theelepel zout is voldoende. Ik ga het aanpassen.
Hallo,
Ik zou dit recept ook heel graag willen proberen maar ben nog niet zo bedreven met mijn broodbakmachine (vandaag pas binnengekregen dus teller staat nog op 1 brood). Kun je voor mij verduidelijken welk (soort) programma ik exact moet kiezen bij het deegprogramma (je geeft hier aan dat dit programma 1 uur en 50 minuten duurt..)?
Alvast vriendelijk bedankt!
Groeten Sandra
Hi Sandra,
Ik zag toevallig je reactie, schrijver geeft expliciet aan dat het 1 uur 50 bij hem duurt. Ieder merk broodbak machine hanteert eigen programma’s met tijden. Bij mij is het bijvoorbeeld programma 15 of 16 en voor die deegprogramma’s hebben een duur van 2 uur 20. Ik heb een Panasonic broodbak machine en om één of andere reden hanteert Panasonic een wachttijd van 30 minuten.
Hoop dat dat iets helpt!
Perfect! Heerlijke broodjes. Heb er veel succes mee en het recept is zeker niet moeilijk. Enige probleem is dat ik ze niet allemaal in dezelfde maat krijg, maar daar klaagt niemand over!
Ik ga het recept nu proberen
Dit is een perfect recept. Waren echt overheerlijk.
Ik kan de boter nergens terugvinden in het recept?
De boter gebruik je bij stap 1. Staat er nu bij!
Welk recept gebruik ik voor een melkbrood?