Bruinbrood is gezonder dan witbrood want het bevat meer vezels, mineralen en vitaminen. Dit komt omdat in volkorenmeel niet alleen de meelkern bevat zoals bij bloem, maar ook de zemel en de kiem. In dit bruinbrood gebruik ik iets meer volkorenmeel dan bloem, maar je kan met de verhoudingen spelen. Hou dan wel er wel rekening mee dat volkorenmeel ervoor zorgt dan het deeg minder snel rijst. Wil je evengoed een luchtig brood, gebruik dan iets meer gist.
Dit is een recept voor een brood van 1.000 gram. Dat eten wij, een gezin met twee kinderen, een dag van.
Bereiding
Begin met het bakblik te vullen met het lauwe water, de gist en de suiker. Roer het even door en laat het tien minuten staan.
Deze eerste stap zorgt ervoor dat de gist wakker wordt en begint te werken. Als een timer gebruikt sla je deze stap natuurlijk over en vervang je de gist met zout. De gist dan doe je als laatste in het blik bovenop het meel.
Doe de olie erbij met daarop het volkoren meel en de bloem. Tot slot de zout en de citroensap.
Ik gebruik altijd zonnebloemolie maar je kan ook boter of margarine gebruiken.
Kies bij het volkorenbrood programma en start het programma.
Mocht je een machine hebben waar je de dikte van de korst kan bepalen dan zou ik een dunne korst kiezen.
Bij de tweede piep haal je de deeghaken uit het deeg.
Dit doe je makkelijker met vochtige handen. Voor de mooi maak je met een scherp nat mes een stevige snee in de bovenkant van het deeg. Dit werkt alleen als je machine hebt met een horizontaal bakblik.
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
(194 stemmen, gem: 3,16 van de 5)
Laden...
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 325 gram volkoren meel
- 2,5 theelepels gist
- 270 ml lauw water
- 2 theelepels suiker
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel citroensap
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Hoeveel zout moet erin?
Vergeten bij de ingrediënten te zetten. Er moet 1 theelepel zout in.
En in het recept staat 2 tl zout?
Beetje weinig water, ik zit nu op 320 ml want anders word het geen brood maar kruimels
Het ligt nogal aan welke machine gebruikt. Ik had een Lidl machine en daar moest je echt niet te veel water gebruiken anders werd het pap. Nu heb ik een panasonic en die kan veel beter met water omgaan. In mijn huidige machine gebruik ik de verhouding 1 deel water op 1,5 deel meel. Op 270 gram water 190 gram bloem en 215 gram volkoren meel gebruiken.
De hoeveelheid water hangt niet van de machine af maar van het meel. Leidraad is 60% water ten opzichte van het meel. Meel is een natuurproduct en het ene meel neemt meer water op dan het andere. Zelfs kan de hoeveelheid die nodig is verschillen bij gebruik van hetzelfde soort meel.
De ene serie /seizoen is de andere niet en daartussen kan de wateropname zeker verschillen.
Bij een nieuwe verpakking meel begin je met 60% water en kijk je tijdens het kneden even of het voldoende is. Eventueel een beetje bijvoegen als dat nodig is.
Hierna weet je voor de duur van die verpakking hoeveel water er nodig is,
Leuke website!
Woon een aantal jaar in Canada en de smaak en prijs van het brood hier is niet iets om vrolijk van te worden.
Daarom hebben wij maar een broodbakmachine aangeschaft en ben ik benieuwd om je recepten te gaan proberen.
Als je nog een donker volkoren meer granenbrood (waltkorn etc) recept hebt die je zou kunnen delen, dan houd ik me aanbevolen.
Mvrgr,
Hallo, ik leef sinds kort in Bulgarije. Brood in de supermarkten is verschrikkelijk. Broodmachine gekocht en op zoek naar recepten. Nu raak ik niet snel van mijn stuk maar jij doet toch een aardige poging. In het eerste commentaar de vraag “hoeveel zout moet er in” Antwoord “…. 1 theelepel zout”. Als ik nu in je ingrediënten lijst kijk staat er toch duidelijk 2 theelepel zout. Overigens vind ik je website top.
Klopt! Of eigenlijk niet natuurlijk. Het recept is een beetje veranderd in de loop van tijd. Reden hiervoor is een andere broodbakmachine en een stukje voortschrijdend inzicht. Eerst gebruikte ik 1 theelepel zout, nu vind ik 2 lekkerder. Feit is dat iedereen een beetje zelf moet inschatten wat lekker is. Waarschijnlijk ligt dat tussen 1 en 3 theelepels. Ik vind 2 het lekkerst, 1 is ook prima en 3 alleen als ik het brood gebruik bij een borrel. Maar dan is het niet meer dagelijks bruinbrood maar borrelbrood. En dank je voor de complimenten!
De hoeveelheid zout in brood staat redelijk vast. Dat is altijd 2% ten opzichte van de hoeveelheid meel.
Gebruik je minder dan wordt het brood wat flauw en gaat ook de kwaliteit van het brood wat achteruit (zoutloos brood bakt slecht). Gebruik je meer dan wordt het brood al snel
wat zoutig.
Hallo Rick , wij wonen ook al 10 Jaar in Byala , 60 km van Varna , en het brood is echt klote, wij bakken ook zelf ! Waar woon jij prcies ,
Gisteren mijn eerste brood gebakken, het was heerlijk! Bedankt voor deze site met fijne recepten en makkelijke uitleg over vanalles omtrent het brood bakken.
Hier in Lusaka, Zambia valt het brood uitelkaar, schimmelt na een dag of is bitter etc. Dus tijd om zelf brood te bakken!
Prima recept! Wij doen er 3 theelepels zout in. Met de Panasonic programma nr 7 3.30uur.
Hai
Wat leuk ombré hier te ontmoeten. Ik ben zelf in Lusaka geboren en in december ga ik terug. Me ouders wonen er nog
Mijn vraag is zou het ook zonder suiker kunnen? Of minder…. of honing…
Gewone suiker heb ik niet in huis. Wel bv kokosbloesemsuiker.
Wil graag zelf brood gaan bakken.
Alvast bedankt
Beste Suzanne,
Dat kan zeker. De suiker is er voor de gist maar die vindt honing ook lekker en ik denk ook kokosbloesemsuiker.
Rogier
Goed recept! Ik kreeg een machine doorgegeven zonder gebruiksaanwijzing, maar met dit recept lukte het eerste brood meteen! Erg fijn want hier in Kenia is lang niet al t brood lekker. Thanks for sharing!
Dank je voor je leuke reactie. Het is heel leuk om te lezen dat er broden in Kenia worden gebakt met mijn recept!
Hi ,
ik vond je reactie op site voor broodrecepten.Ik ga volgend jaar ook naar kenia verhuizen en het lijkt mij inderdaad handig om een broodbakmachine mee te nemen.Mijn vraag aan jou.Is volkoren meel en gedroogd gist te verkrijgen daar in de supermarkt?Verder wilde ik je vragen of er ook dolce gusto cups te verkrijgen zijn in de winkel?
Groetjes,
Graziana Zanin.
Prima recept, maar ik zou de zonnebloemolie vervangen door zouteloze roomboter of zouteloze margarine.
2 eetlepels of 30 gram voor dit recept.
Waarom?
Je zou het niet zeggen maar van olie wordt brood juist wat sneller droog en kruimeliger! Verstoffen als boter en margarine werken juist als een broodverbeteraar waardoor het brood langer mals blijft.
Je hebt gelijk. Als ik met boter bak wordt het brood flexibeler dan met olie.
Mag je ipv suiker ook zoetstof gebruiken???
Dat is een goede vraag. Ik zou het niet weten en ik kan het ook niet vinden. Je zou het kunnen proberen om te zien of het werkt. Al denk ik niet dat werkt. Waarom gebruik je suiker in brood? Dit om het gist te laten werken die de suiker omzet in lucht waardoor het brood gaat rijzen. Je kan ook honing gebruiken. Je kan ook in plaats van water ook melk gebruiken want daarin zit ook suiker.
OK duidelijk. Maar wat zou er kunnen gebeuren als je instant gist gebruikt?
Het ergste wat ik kan bedenken dat je deeg niet rijst en je een baksteen krijgt als brood.
Mijn broodbakmachine heeft een ‘rusttijd’ nog voordat het gaat mengen en kneden. Hebben jullie machines dat ook? Ik snap niet waarom de ingrediënten moeten rusten nog voordat ze gemengd zijn. Iemand een idee?
Ik denk om de ingrediënten even aan het idee te laten wennen dat ze gezamenlijk een brood gaan worden.
Deze “rust” tijd is een opwarm tijd, om water,gist en meel op ca 30 graden te brengen waarna het kneden begint.
Een baker zal er mee water in doen als thuis, zelf ben ik geregeld op de molen actief als molenaar in opleiding. Het meel dat ik gebruik komt van de molen en kan meer water opnemen als meel dat bij Aldi/Dirk/AH vandaan komt. Hoe dit komt kan ik niet verklaren. Wel heb ik een vermoeden, Meel van de molen is “kant en klaar” meel, nog geen gist ect, niks gemengd, de hele graankorrel zit in het meel. Naar wat ik vernomen heb wordt het meel wat in de winkel ligt eerst gezeefd en daarna gemengd, hier gaan delen verloren/verhoudingen.
Daarnaast zul je het ook proeven dat meel van de molen een lekkerder brood zal geven.
Fulco,
ik neem maïs mixe bloem van aveve. Mijn brood is binnen in niet voldoende gebakken. Voelt bovenkant wat vochtig en ook ene korte zijkant. Ook proef ik de gist in het brood. Bakt 3u50. Mijn verhouding is 500 gr bloem en 260ml water. Zij bevelen 360ml water aan.Bloem is volledig klaar om te gebruiken maar ik heb de indruk dat de bloem extra fijn gemalen is. Weet u een tip zodat ik lekker brood zelf kan bakken
Kan je de kneedhaak bij ieder machine eruit halen vóór het bakken? Heb een Panasonic SD 2511. Neem aan dat je dat doet zodat je geen gat in je brood hebt. Mvg
Ik heb zelf een sd 2500 en die heeft volgens mij een soortgelijk bakblik. Daar kan het prima.
Dit is het beste brood dat ik tot nu heb gebakken. I.p.v. water heb ik 270 ml karnemelk gebruikt en nog 50 ml water en een vitamine C tablet toegevoegd. Het rees zo geweldig, bijna de bakmachine uit! Heerlijk luchtig brood dat langer vers bleef.
Mijn 1e brood zojuist gebakken, moet wel,want in Hongarije is bijna nergens bruinbrood te vinden, het ziet er prachtig uit, als de smaak ook zo is ben ik dik tevreden.
Leuke site overigens.
Gaaf helemaal in Hongarije. Dank je voor jouw complimenten!
Heel lekker brood recept
Ik doe het even anders, eerst de boter enzout erin, dan het water en olie/boter.
Daarop de bloem (2soorten molenbloem zelf gemengd) en dan pas de gist op de bloem, zodat de gist het water niet ingaan. Ik vervang het water ook soms door halfvolle melk en zelfs door zwarte (koude) koffie.
Suiker gebruik ik nooit en is helemaal niet nodig, broodverbeteraar gebruik ik ook nooit.
Om je brood langer vers te houden kan je er amandelpoeder bijmengen, hoeveelheid naar je eigen smaak.
Ik zou zeggen, experimenteel met vanalles en nog wat…smakelijk.
Mijn volkorenbrood blijft een klomp. Ik gebruik harina integraal de trigo (woon in Andalicia) van Mercadona (de Spaanse AH) met 12 gram eiwit per 100 gram meel. Ik houd de volgorde aan: 300 ml water & 2 gr zout, 500 gr volkorenmeel en bovenop 7 gr gistpoeder. Resultaat nauwelijks gerezen. Bij de tweede poging de hoeveelheid gist verhoogt naar 14 gram. Helaas zelfde resultaat. Mijn broodmachine is van de Lidl en gebruik programma 3 (Volkorenbrood) met totale bakduur van 3 uur en 14 minuten. Heeft iemand een tip? Bakpoeder toevoegen? Of suiker bij het gistpoeder? Volgorde veranderen
Het is altijd moeilijk om precies het euvel te vinden maar ik doe een poging. Ik zou de helft van de meel vervangen door bloem. Het is mij ook nooit gelukt om een brood te bakken van 100 procent volkorenmeel.
Ik heb volkoren meel van de molen dus dan hoef daar toch geen bloem bij Ja misschien een domme vraag
Eindelijk een goed recept. Sinds ik op Lanzarote woon probeer ik steeds een brood te bakken. Het brood hier wordt je niet echt vrolijk van. Panasonic broodmachine aangeschaft bij de mediamarkt hier. En het mislukte steeds. Heb hier nu ook bruggeman gist gevonden. Ik bak nu ook met spa rood en ascorbinezuur en het resultaat is perfect. Dank voor de super duidelijke recepten. Hier kan ik wat mee.
Kan je de ingredienten niet allemaal in (milli)grammen vermelden?
Ik lees overal dat je alle ingredienten moet afwegen tot op de milligram om een goed brood te melden.
Ik snap het trouwens toch niet, dat thee- en eetlepel gebruikt men volgens mij nog steeds om uit de hoogte te doen bij het koken.
Gewoon grammen.
Hoi Stojan,
Dank je voor je reactie. Ik heb niet de ambitie om uit de hoogte te doen maar ik wil eigenlijk alleen maar lekkere broden bakken. Milligrammen kan mijn weegschaal niet meten en zover mijn ervaring hoef je voor een goed brood echt niet zo precies te zijn. Ik gebruik deze eenheden omdat ik die ook mijn keuken gebruik. Het zijn dan ook geen gewichtsmaten maar eigenlijk meer volumematen. Het verschilt dus per ingrediënt hoeveel gram het is. Er zijn wel standaardmaten en die vindt je hier:https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten/kookhulp/hoeveel-gram-milliliter-theelepel-eetlepel.aspx
“om uit de hoogte te doen bij het koken”… Uhm…. Mag je zelf weten wat jij er vind……
Maar ik zou het ook wel graag in grammen zien/weten 🙂
2,5 theelepels gist = hoeveel gram? (witbrood 500 gram deeg = 7 gram, (1 zakje droge gist 7 gram))
2 theelepels suiker = hoeveel gram? (witbrood 500 gram deeg = 10 gram)
2 theelepels zout = hoeveel gram? (witbrood 500 gram deeg = 9 gram)
*Witbrood 500 gram deeg (hoort 25 gram boter)
(De 3 eetlepels zonnebloemolie vervang in dan voor boter wat dan dus in die 25 gram boter zit (wat ik hier boven gelezen heb van andere mensen)
We gaan het meemaken 🙂
Echt heel lekker dit recept. Verhoudingen precies goed! Ik heb het gewogen en kwam op 800 gram. Ik heb een tristar machine.
ik gebruik 275mg 9granen en 150mg 6granen.Ik bak al 15 jaar,maar in deze machine inventum 95. is mijn brood te droog en valt uit elkaar. 240 ml water,7gr zout,5gr gist en 8ml olie.Graag uw advies.
Ik ken die machine niet maar je zou iets meer water kunnen gebruiken of boter in plaats van olie. Het is altijd een beetje experimenteren.
Ik gebruik een moulinex pain doré broodbakmachine sinds vorige week en krijg er geen mooi broodje uit. Ik gebruik 600 gr volkorenbloem, 10 gr droge gist, 380 gr water, 10 gr zout en 20 gr vetstof. Geen suiker omdat ik diabetisch ben. Waarin kan ik suiker vervangen om mijn gist te kunnen voeden? Het heeft telkens een ingezakte bovenkant
Ingevallen brood heeft bijna altijd te maken dat het gist is uitgewerkt omdat het geen voeding (=suiker) krijgt. Dat maakt het lastig als je diabetisch bent want dan kan je niet zo maar suiker toevoegen. Ik ben natuurlijk geen medicus maar misschien kan je melk gebruiken in plaats van water. In melk zitten melksuikers en dat vindt gist ook heel lekker. De vraag is natuurlijk of jij melk mag hebben, ik denk het niet. Misschien dat is (koudgeslingerde) honing een optie is. Maar ik denk het niet. Dit is wel een uitdaging zonder honing.
Je zou misschien kunnen denken aan zuurdesem madre. Ik heb daar geen ervaringen mee maar zuurdesem gebruikt geen gist.
Ik zou toch graag even toevoegen dat melk gebruiken geen oplossing is. Lactose (melksuiker) maakt je brood misschien wel zoet, maar kan in tegenstelling tot bv. tafelsuiker of honing niet gefermenteerd worden door broodgist. In dit opzicht zal melk dus niet leiden tot een betere fermentatie, want de lactose dient niet als “voeding” voor de gist.
Meer uitleg: https://uwaterloo.ca/chem13-news-magazine/april-2015/activities/fermentation-sugars-using-yeast-discovery-experiment#:~:text=The%20results%20show%20that%20while,cause%20the%20lactose%20to%20ferment.
Je zou xylothil kunnen gebruiken als vervanging voor de suiker..
Dat kan je doen maar ik denk niet dat het brood zal gaan rijzen. De suiker gebruik je als voer voor de gist waardoor het brood gaat rijzen. Xylothil vindt gist helemaal niet lekker, het zal het niet eten en dus zal het brood niet rijzen.
Krijg mijn haak er uit maar machine doet de volledige werking terug
Ik snap niet helemaal je probleem. Je hebt de haak eruit gekregen maar wat daarna gebeurt is mij niet helemaal duidelijk. Kan je dit toelichten?
Het brood rijst niet. Heb nieuwe gist gebruikt. Wat doe ik verkeerd?
Mijn brood was een rámp, ik heb wel alleen volkoren meer gebruikt.
Waarom 2 verschilende? Zit daar het probleem ? Bloem is ook oud ?
Ik weet niet precies waarom maar als ik alleen Volkorenmeel gebruik dan blijft het brood nogal plat. Als ik 25% bloem gebruik dan wordt het brood goed.
Een vraagje over witte bloem. Waar kan ik dat precies kopen, in supermarkten alleen patent bloem.
Patentbloem is prima. Gewone bloem is ook goed en dat is meestal de goedkoopste versie van de bloem die in de supermarkt kan krijgen. Het verschil is de kwaliteit van het eiwit, die van patentbloem heeft een hogere kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit van het eiwit, hoe beter het brood zal rijzen. Patentbloem is dus beter als je van luchtig houdt.
Ik krijg het beste resultaat met de patentbloem van de Lidl. Dat schijnt van Duitse tarwe gemaakt te zijn en die hebben veel eiwit en ook van de beste kwaliteit.
Okee, in het instructie boek van de broodbakmachine staat om alleen witte bloem te gebruiken vandaar de vraag.
Kan ik ook tarwe bloem gebruiken? En dan tarwe meel?
Hoi, ik heb een vraag: heb een panasonic bbm SD-B2510 en ik bak het brood op het basis programma, dat duurt 4 uur en het was erg goed en heerlijk luchtig.
Jij adviseert om het volkorenprogramma te kiezen maar dat duurt bij mij 5 uur of de snelle variant van 3 uur.
Weet jij wat het verschil is tussen een basis programma en een speciaal volkoren programma?
Is dat de tijdsduur of is dan het hele bakproces anders?
En zou ik dan ook de variant van 3 uur kunnen kiezen?
5 uur is m.i. wel enorm lang.
Ik hoor het graag.
Hoi Truus,
Ik heb ook een Panasonic en daar duurt inderdaad het volkorenprogramma 5 uur. In de gebruiksaanwijzing staat een tabel wat het programma precies doet. Bij mijn apparaat, en aangezien het dezelfde fabrikant is waarschijnlijk ook bij die van jou, zit het verschil vooral in de tijd die hij neemt voor het rijzen. Bij het normale programma is dat 1 uur en 50 minuten en bij volkoren dat een uur meer. Volkorendeeg rijst nu eenmaal moeilijker en heeft daarom meer tijd nodig.
Ik zelf gebruik nooit 100 procent volkoren meel maar maak altijd een mix met bloem, zie het recept. Het resultaat is dan veel beter en ik gebruik daarvoor ook wel eens het basis programma. Natuurlijk kan je experimenteren welke verhouding meel/ bloem je gebruikt. Zo kom je vanzelf achter wat jij het lekkerste vindt.
Dank voor je antwoord, ik heb ook deze week voor het eerst jouw recept gebruikt metde combi bloem en volkorenmeel en vond het brood ook heerlijk zacht en luchtig.
Ik ga ermee experimenteren!
Ik heb voor het eerst het volkoren programma gebruikt nadat ik altijd het basis programma gebruikte.
Dit is de reactie van dochterlief:
“Het brood wat we nu mee hebben is echt super goed!!! Is dat dat andere programma?
Net van de bakker!”
Hoe leuk is dit….dus Rogier, bedankt voor je uitleg wat het verschil is tussen het basis- en volkorenprogramma.
Sinds kort gebruik ik een broodbakmachine. (Panasonic )Gebruik meel uit de molen. Ik meng volkoren met gewone bloem.
Het rijst wel goed, maar zakt in het midden in. Ik volg wel de handleiding van het apparaat. Wat kan de oorzaak zijn?
Kan je ipv bloem en volkoren meel ook alleen volkorenmeel gebruiken?
Dat kan zeker maar ik vind het minder lekker. Het brood wordt mij niet luchtig genoeg als ik alleen (volkoren) meel gebruik. Ik gebruik minstens 25% bloem op 75% (volkoren)meel.
Maar dat is een kwestie van smaak. Experimenteer er lekker op los om er achter te komen wat jij het lekkerst vindt.
Vandaag mijn 1e brood gebakken in de broodbakmachine van DOMO, dat gaat goed het brood was wel stevig en klein moet ik de machine op 700 of op 900 gr zetten bij dit recept verder is hij goed van smaak.
Gr Jolanda
Nederland
Mmm. Ik heb geen ervaring met Domo machines. Als het te klein en stevig is dan heeft de gist niet echt zijn werk kunnen doen. Je kan de gist meer tijd geven door een langere programma te kiezen of door wat extra suiker toe te voegen.
Is het ook mogelijk om een ander olie te gebruiken mijn dochter heeft een zonnebloem intolerantie
Zeker! Olijfolie kan ook prima of een andere plantaardige olie. Je kan ook margarine of boter gebruiken. Dan krijg je een iets minder harde korst.
Deeg haken verwijderen bij 2e piep , wanneer is ondeveer de 2e piep voor het rijzen?
Dat hangt van het programma en je machine af. In de gebruiksaanwijzing staan meestal een schema van wat een programma. Maar meestal is ongeveer een uur voordat het brood klaar is.