Waar zet ik mijn broodmachine?

De plaats waar je broodbakmachine bij het maken van brood staat heeft direct invloed op het resultaat. Een mislukt brood in de ochtend is niet echt een lekkere start en dat is ook iets wat je zoveel mogelijk wilt voorkomen. Dat kan natuurlijk te maken hebben met de hoeveelheid water, gist, meel of het programma. Aan één ding denk je niet zo snel en dat is de plaats waar de broodmachine staat. En dat is toch belangrijk.Een brood is het product van het samenspel van de ingrediënten. Als één van deze het niet zo naar zijn zin heeft dan heeft dat een negatieve invloed op het eindresultaat. Gevolg is een slecht brood, die toch wil eten, je wordt depressief en hebt een rotdag. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Eén van de belangrijkste spelers in dit spel is gist. Gist is een wonderlijk product dat geweldige dingen kan doen met voedsel zoals ik al eerder schreef in een artikel. Het eigenaardige van gist is dat het leeft, het is een soort schimmel en dus een heel lage levensvorm, maar toch. Net als ander leven heeft het eisen om te werken en dat doet het alleen onder bepaalde omstandigheden.

Temperatuur & tocht

Om het gist optimaal te laten werken moet de temperatuur niet lager zijn dan 16 graden. Mijn broodbakmachine warmt zich op voordat hij gaat kneden. Hierdoor hoef ik eigenlijk geen lauw water te gebruiken en als hij ’s nachts aan het werk gaat warmt hij ook op. De omgevingstemperatuur kan daarom iets lager zijn dan, maar lager dan 13 graden moet het niet worden.

Naast een lage temperatuur houdt gist ook niet van tocht. Naast een open raam of een deur is ook geen goede plek voor de broodmachine. Tot slot moet de machine recht staan. Bij het kneden van met name volkoren brood kan hij namelijk behoorlijk schommelen.

Advertentie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *