Waar zet ik mijn broodmachine?

De plaats waar je broodbakmachine bij het maken van brood staat heeft direct invloed op het resultaat. Een mislukt brood in de ochtend is niet echt een lekkere start en dat is ook iets wat je zoveel mogelijk wilt voorkomen. Dat kan natuurlijk te maken hebben met de hoeveelheid water, gist, meel of het programma. Aan één ding denk je niet zo snel en dat is de plaats waar de broodmachine staat. En dat is toch belangrijk.Een brood is het product van het samenspel van de ingrediënten. Als één van deze het niet zo naar zijn zin heeft dan heeft dat een negatieve invloed op het eindresultaat. Gevolg is een slecht brood, die toch wil eten, je wordt depressief en hebt een rotdag. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Eén van de belangrijkste spelers in dit spel is gist. Gist is een wonderlijk product dat geweldige dingen kan doen met voedsel zoals ik al eerder schreef in een artikel. Het eigenaardige van gist is dat het leeft, het is een soort schimmel en dus een heel lage levensvorm, maar toch. Net als ander leven heeft het eisen om te werken en dat doet het alleen onder bepaalde omstandigheden.

Temperatuur & tocht

Om het gist optimaal te laten werken moet de temperatuur niet lager zijn dan 16 graden. Mijn broodbakmachine warmt zich op voordat hij gaat kneden. Hierdoor hoef ik eigenlijk geen lauw water te gebruiken en als hij ’s nachts aan het werk gaat warmt hij ook op. De omgevingstemperatuur kan daarom iets lager zijn dan, maar lager dan 13 graden moet het niet worden.

Naast een lage temperatuur houdt gist ook niet van tocht. Naast een open raam of een deur is ook geen goede plek voor de broodmachine. Tot slot moet de machine recht staan. Bij het kneden van met name volkoren brood kan hij namelijk behoorlijk schommelen.

Advertentie

2 antwoorden
  1. Rien
    Rien zegt:

    Ik heb nog wel eens brood dat inzakt tijdens het bakken (na het rijzen). Dat wordt een nogal compact brood. Waar kan dat door komen?
    Ik gebruik het bijgeleverde gistpoeder in een kant en klaar mengsel.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:

      Ik neem aan dat je gedroogde gist gebruikt. Inzakken kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste moet gist goede omstandigheden hebben om het brood te kunnen laten rijzen. Hierbij is temperatuur (niet te koud) en luchtvochtigheid (niet de droog) belangrijk. Daarnaast heeft gist ook voeding nodig en daarvoor zijn suiker of erg geschikt. Wees daarbij bewust dat gist niet eeuwig zijn werk kan doen en na verloop van tijd de boel weer een beetje inzakt. Tot slot houdt gist niet van zout.

      Wat is zou proberen is:
      Dus probeer eens wat meer suiker toe te voegen en kijken of het rijzingsproces dan beter gaat.
      Zorg er voor dat het brood niet te koud staat.
      Bij het gebruik van de timer; zorg ervoor dat de gist als je de boel klaar zet niet in contact komt met het water en suiker. Hierdoor kan namelijk de gist al aan het werk zijn voordat het brood gekneed is en er geen zin meer in hebben als het moet.
      Als dit allemaal niet lukt; gebruik minder of juist meer gist.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *