Speltbrood is gemaakt van een oud graansoort dat in Nederland een beetje was vergeten. Sinds een paar jaar is Spelt echter terug en willen steeds meer mensen het eten. Het lijkt erg op tarwe en bevat ook veel gluten wat het geknipt maakt voor het bakken van brood. Het is dus niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Spelt bevat iets minder Omega 3 vetzuur en maar weer meer mineralen en andere vetten. Het schijnt ook beter te verteren te zijn maar daar heb ik niet veel van gemerkt. Dat ligt waarschijnlijk aan mij want mijn maag vind heel erg veel goed.
Spelt is één van de oudste gewassen die door de mens wordt verbouwd, zo niet de oudste. Het werd al 9.000 jaar voor Christus verbouwd in oost Turkije en dat is tevens de plek waar de eerste boeren zich vestigden.
Qua smaak lijkt het ook erg op tarwe. Spelt heeft een notige smaak wat het zeer geschikt maakt om te combineren met allerlei pitten en noten. In dit recept zijn dat pompoenpitten.
Bereiding
Doe het lauwe water samen met de gist, de olie en de suiker in het bakblik. Roer het een beetje en laat het 10 minuten staan.
Het gist wordt zo geactiveerd waardoor het brood beter zal rijzen.
Doe het speltmeel bovenop het water/ gist mengsel met daarboven op citroensap en de zout.
Het zout zorgt voor smaak maar de gist wordt er ongelukkig van, zorg er daarom voor dat deze zo lang mogelijk uit elkaar blijven.
Kies bij het volkorenbrood programma en kies voor de korst het snelle programma.
Mocht je een machine hebben waar je de korst niet kan instellen, kies dan het kortste programma. Mocht je brood niet gaar zijn na afloop, laat het brood dan in de machine en bak het af met het programma dat alleen maar bakt. Je kan met een digitale thermometer kijken of het brood gaar is. Brood is gaar bij 95 graden.
Bij de eerste piep voeg je de pompoenpitten bij het deeg.
Je kan natuurlijk dit achterwege laten, maar het is wel lekker met pompoenpitten.
Bij de tweede piep haal je de deeghaken uit het deeg.
Dit doe je makkelijker met vochtige handen. Verdeel het deeg goed over het bakblik en maak met een scherp mes een snee van ongeveer 1 centimeter over de lengte van het brood. Strooi eventueel nog wat pompoenpitten over het deeg en druk ze er een beetje in. Voor een professioneel resultaat bestuif je tot slot het deeg met een beetje meel.
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
(94 stemmen, gem: 3,62 van de 5)
Laden...
Ingrediënten
- 500 gram speltmeel
- 2 eetlepels olie
- 1,5 theelepel gist
- 2 theelepels zout
- 260 ml lauw water
- 2 theelepel suiker
- 1/2 theelepel citroensap
- 50 gram Pompoenpitten
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Hoeveel zout hoort bij dit recept? Staat niks over zout bij de ingrediënten. Alvast bedankt!
Dank je voor de tip. Ik doe er twee theelepels bij. Kan iets minder, kan iets meer, net wat je lekker vindt. Helemaal zonder zout kan ook maar dat vind ik niet lekker.
Wat is de werking van suiker in de recepten? Ik wil namelijk geen toegevoegde suikers eten.
Gist heeft suiker nodig om te werken. Als je geen suiker gebruikt zal het brood niet rijzen en krijg je een vrij oncomfortabel brood. Je kan ook honing gebruiken maar dat is feitelijk natuurlijke suiker. Ik weet niet of je dat wilt.
Zou het met truivensuiker of zoetstof ook werken? Ivm fructose intolerantie zou ik geen suiker of honing willen gebruiken namelijk.
Ik denk dat zoetstof niet werkt want dat vindt gist gewoon niet lekker. Maar druivensuiker kan natuurlijk wel want dat vind gist heerlijk! Ik weet niet of hoe erg de allergie is en maar als het goed is zet de gist de suiker volledig om in ethanol en CO2. Als het brood gebakken is zou er dus geen glucose meer in moeten zitten.
Dank je wel voor je reactie
ach, laten we zeggen 5 jaar later, maar toch: gist heeft geen suiker nodig om te werken. Ik maakte vandaag een prachtig gerezen deeg waar geen korrel suiker of zoetbron in zat.
Oh dat is top,
Oh dat is top, heb je het brood ook op een andere manier bereid in de broodmachine als dat hier staat beschreven of dat niet?
Lekker broodje!
Ik gooi er wat meer pitten bij, en ook zonnebloempit doet t lekker erin.
Ik zoek nog naar echt donker deens/duits brood met veel volkoren meel erin, maar ik geloof ik dat daarvoor aan de desem moet. De bbm recepten die ik tot nu toe op t net vond zijn allemaal voor lichte broodjes.
Goede avond
Wat kan je gebruiken als je geen gist mag hebben
Speltbrood bakken zonder gist
Doe ik nu met wijnsteenpoeder
21. Gr voor een brood van 500 gram
Ze worden niet heel hoog maar wel genoeg om brood te heten
Vaak doe ik er ook nog 20 Gr rozijnen en noten door met een ei en 15 Gr roomboter
Mijn ervaring is dat met rozijnen of dadels het beste rinst
Dank je wel voor je aanvulling. Klinkt heel goed. Ik ga het zeker eens proberen!
Vanavond je recept gebruikt. Super lekker broodje met walnoten geworden . Goed recept!!
Goedendag
Hoelang moet het in de bakmachine
De meeste broodbakmachines hebben een programma dat bepaalt hoe lang hij over doet. Kies een normaal programma, of beter een programma dat er zo lang mogelijk over doet.
Ik heb net een nieuwe machine, op welke stand maak je dit brood? En dan 640gr of 800gr? Groetjes
Vandaag dit recept grotendeels opgevolgd.
De citroensap heb ik vervangen door azijn en de pompoenpitten door rozijnen.
Voor het bakken ik een Panasonic broodmachine gebruikt op de stand 13 (glutenvrij) met bruine korst.
Het ging niet helemaal perfect, tijdens het kneden werd het deeg door de broodpan geslagen. Daarop heb ik het deeg eruit gehaald en met de handen plat gekneed.
Voorheen gebruikte ik voor speltbrood een recept voor glutenvrij meel. Dat maakte dat het deeg er anders uitzag dan met bovenstaand recept.
Hartelijk dank voor dit recpt, vanaf nu ga ik dit voortaan gebruiken.