Recepten voor broodbakmachine
  • Recepten
  • Tips voor de broodmachine
  • Contact pagina
  • Zoek
  • Menu Menu
  • Speltbrood met Pompoenpitten

    Populair oergraan als basis

Speltbrood is gemaakt van een oud graansoort dat in Nederland een beetje was vergeten. Sinds een paar jaar is Spelt echter terug en willen steeds meer mensen het eten. Het lijkt erg op tarwe en bevat ook veel gluten wat het geknipt maakt voor het bakken van brood. Het is dus niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Spelt bevat iets minder Omega 3 vetzuur en maar weer meer mineralen en andere vetten. Het schijnt ook beter te verteren te zijn maar daar heb ik niet veel van gemerkt. Dat ligt waarschijnlijk aan mij want mijn maag vind heel erg veel goed.

Spelt is één van de oudste gewassen die door de mens wordt verbouwd, zo niet de oudste. Het werd al 9.000 jaar voor Christus verbouwd in oost Turkije en dat is tevens de plek waar de eerste boeren zich vestigden.

Qua smaak lijkt het ook erg op tarwe. Spelt heeft een notige smaak wat het zeer geschikt maakt om te combineren met allerlei pitten en noten. In dit recept zijn dat pompoenpitten.

[adrotate group="4"]

Bereiding

Doe het lauwe water samen met de gist, de olie en de suiker in het bakblik. Roer het een beetje en laat het 10 minuten staan.
Het gist wordt zo geactiveerd waardoor het brood beter zal rijzen.

Doe het speltmeel bovenop het water/ gist mengsel met daarboven op citroensap en de zout.
Het zout zorgt voor smaak maar de gist wordt er ongelukkig van, zorg er daarom voor dat deze zo lang mogelijk uit elkaar blijven.

Kies bij het volkorenbrood programma en kies voor de korst het snelle programma.
Mocht je een machine hebben waar je de korst niet kan instellen, kies dan het kortste programma. Mocht je brood niet gaar zijn na afloop, laat het brood dan in de machine en bak het af met het programma dat alleen maar bakt. Je kan met een digitale thermometer kijken of het brood gaar is. Brood is gaar bij 95 graden.

Bij de eerste piep voeg je de pompoenpitten bij het deeg.
Je kan natuurlijk dit achterwege laten, maar het is wel lekker met pompoenpitten.

Bij de tweede piep haal je de deeghaken uit het deeg.
Dit doe je makkelijker met vochtige handen. Verdeel het deeg goed over het bakblik en maak met een scherp mes een snee van ongeveer 1 centimeter over de lengte van het brood. Strooi eventueel nog wat pompoenpitten over het deeg en druk ze er een beetje in. Voor een professioneel resultaat bestuif je tot slot het deeg met een beetje meel.

Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
Dit wens je je grootste vijanden niet toe!Was te eten, kan beterLekkerDit was lekker, ik ga hem nog een keer maken.Woh! Ik eet dit alleen nog maar! (101 stemmen, gem: 3,58 van de 5)
Aan het laden...

Ingrediënten

  • 500 gram speltmeel
  • 2 eetlepels olie
  • 1,5 theelepel gist
  • 2 theelepels zout
  • 260 ml lauw water
  • 2 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel citroensap
  • 50 gram Pompoenpitten

Deel dit recept
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Delen via WhatsApp
  • Deel via Pinterest
  • Delen via e-mail
19 antwoorden
  1. Kim
    Kim zegt:
    31 januari 2017 op 11:33

    Hoeveel zout hoort bij dit recept? Staat niks over zout bij de ingrediënten. Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      19 februari 2017 op 20:45

      Dank je voor de tip. Ik doe er twee theelepels bij. Kan iets minder, kan iets meer, net wat je lekker vindt. Helemaal zonder zout kan ook maar dat vind ik niet lekker.

      Beantwoorden
  2. Carmen
    Carmen zegt:
    11 juni 2017 op 09:37

    Wat is de werking van suiker in de recepten? Ik wil namelijk geen toegevoegde suikers eten.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      11 juni 2017 op 09:48

      Gist heeft suiker nodig om te werken. Als je geen suiker gebruikt zal het brood niet rijzen en krijg je een vrij oncomfortabel brood. Je kan ook honing gebruiken maar dat is feitelijk natuurlijke suiker. Ik weet niet of je dat wilt.

      Beantwoorden
      • Petra
        Petra zegt:
        27 januari 2021 op 09:52

        Zou het met truivensuiker of zoetstof ook werken? Ivm fructose intolerantie zou ik geen suiker of honing willen gebruiken namelijk.

        Beantwoorden
        • Rogier
          Rogier zegt:
          27 januari 2021 op 10:59

          Ik denk dat zoetstof niet werkt want dat vindt gist gewoon niet lekker. Maar druivensuiker kan natuurlijk wel want dat vind gist heerlijk! Ik weet niet of hoe erg de allergie is en maar als het goed is zet de gist de suiker volledig om in ethanol en CO2. Als het brood gebakken is zou er dus geen glucose meer in moeten zitten.

          Beantwoorden
          • Petra
            Petra zegt:
            20 februari 2021 op 07:17

            Dank je wel voor je reactie

      • Kitty
        Kitty zegt:
        12 juni 2022 op 15:03

        ach, laten we zeggen 5 jaar later, maar toch: gist heeft geen suiker nodig om te werken. Ik maakte vandaag een prachtig gerezen deeg waar geen korrel suiker of zoetbron in zat.

        Beantwoorden
        • Glynis
          Glynis zegt:
          28 april 2024 op 07:14

          Oh dat is top,

          Beantwoorden
        • Glynis
          Glynis zegt:
          28 april 2024 op 07:15

          Oh dat is top, heb je het brood ook op een andere manier bereid in de broodmachine als dat hier staat beschreven of dat niet?

          Beantwoorden
  3. Adam
    Adam zegt:
    28 juli 2018 op 15:06

    Lekker broodje!
    Ik gooi er wat meer pitten bij, en ook zonnebloempit doet t lekker erin.
    Ik zoek nog naar echt donker deens/duits brood met veel volkoren meel erin, maar ik geloof ik dat daarvoor aan de desem moet. De bbm recepten die ik tot nu toe op t net vond zijn allemaal voor lichte broodjes.

    Beantwoorden
  4. Erica Schaper
    Erica Schaper zegt:
    1 maart 2019 op 20:35

    Goede avond

    Wat kan je gebruiken als je geen gist mag hebben
    Speltbrood bakken zonder gist
    Doe ik nu met wijnsteenpoeder
    21. Gr voor een brood van 500 gram
    Ze worden niet heel hoog maar wel genoeg om brood te heten
    Vaak doe ik er ook nog 20 Gr rozijnen en noten door met een ei en 15 Gr roomboter
    Mijn ervaring is dat met rozijnen of dadels het beste rinst

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      1 maart 2019 op 20:58

      Dank je wel voor je aanvulling. Klinkt heel goed. Ik ga het zeker eens proberen!

      Beantwoorden
  5. Annemieke Becker
    Annemieke Becker zegt:
    9 mei 2022 op 19:51

    Vanavond je recept gebruikt. Super lekker broodje met walnoten geworden . Goed recept!!

    Beantwoorden
  6. Betty
    Betty zegt:
    13 augustus 2022 op 16:18

    Goedendag
    Hoelang moet het in de bakmachine

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      14 augustus 2022 op 11:27

      De meeste broodbakmachines hebben een programma dat bepaalt hoe lang hij over doet. Kies een normaal programma, of beter een programma dat er zo lang mogelijk over doet.

      Beantwoorden
  7. Roxy
    Roxy zegt:
    29 december 2022 op 19:12

    Ik heb net een nieuwe machine, op welke stand maak je dit brood? En dan 640gr of 800gr? Groetjes

    Beantwoorden
  8. PAULUS Subelack
    PAULUS Subelack zegt:
    29 maart 2024 op 19:19

    Vandaag dit recept grotendeels opgevolgd.
    De citroensap heb ik vervangen door azijn en de pompoenpitten door rozijnen.
    Voor het bakken ik een Panasonic broodmachine gebruikt op de stand 13 (glutenvrij) met bruine korst.
    Het ging niet helemaal perfect, tijdens het kneden werd het deeg door de broodpan geslagen. Daarop heb ik het deeg eruit gehaald en met de handen plat gekneed.

    Voorheen gebruikte ik voor speltbrood een recept voor glutenvrij meel. Dat maakte dat het deeg er anders uitzag dan met bovenstaand recept.
    Hartelijk dank voor dit recpt, vanaf nu ga ik dit voortaan gebruiken.

    Beantwoorden
  9. Els
    Els zegt:
    5 december 2024 op 07:37

    Welk gewicht brood kies ik?
    500/750/1000?

    Groetjes!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Tips & Tricks

  • Waar zet ik mijn broodmachine?4 november 2015 - 14:38
  • Wat kost een brood?30 oktober 2015 - 09:27
  • Wat is broodverbeteraar en moet ik hem gebruiken in de broodmachine?26 oktober 2015 - 17:46
  • Gat in het brood door de deeghaakDeeghaken broodmachine losmaken23 oktober 2015 - 11:08
  • Bruggeman gedroogde gids en bakpoederHet gebruik van gist18 oktober 2015 - 17:06
  • broodbakmachine van philipsTips bij het kopen van een broodbakmachine18 oktober 2015 - 13:59
  • Melk of water? Wat te gebruiken voor je deeg18 oktober 2015 - 08:40

Laatste recepten

  • Glutenvrij witbrood uit de broodbackmachineRogier SwagermanGlutenvrij witbrood15 december 2022 - 12:46
  • Griekse uienkruierRogier SwagermanGriekse uienkruier10 augustus 2020 - 08:29
  • Pesto broodRogier SwagermanPestobrood met tomaten en zeezout9 januari 2016 - 20:54
  • Knapperig witbroodje11 december 2015 - 20:34
  • Breekbrood uit de broodmakmachine16 november 2015 - 13:22
  • Kaas uienbrood uit de broodmachineKaas-uienbrood met een tomaten en ansjovis12 november 2015 - 08:57
  • Bruinbrood uit de broodbakmachineDagelijks bruinbrood8 november 2015 - 14:16

Herken jij jouw favoriete bier?

Organiseer een blindproeverij!

Een gezellig avond met vrienden en ontdek met elkaar welk bier je echt lekker vindt!
2025 © Copyright Silicon Village
Scroll naar bovenzijde
Broodmachinerecepten.nl gebruikt Cookies!
Broodmachinerecepten.nl maakt gebruik van cookies zodat een bezoek aan de site zo soepel mogelijk verloopt. Cookies worden onder andere gebruikt voor het personaliseren van advertenties van Google.
Cookie instellingenAccepteer alles
Lees meer hierover
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuurBeschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
OPSLAAN & ACCEPTEREN
Aangedreven door CookieYes Logo