Recepten voor broodbakmachine
  • Recepten
  • Tips voor de broodmachine
  • Contact
  • Zoek
  • Menu
  • Krentenbrood

    Ook met rozijnen te maken

Krentenbrood is met recht een klassieker onder het brood. In Nederlands althans want ik heb hem in Frankrijk nooit gezien al lijkt het mij wel lollig om een ‘pain des raisins de Corinthe’ bij een bakker te bestellen. Ik vroeg mij altijd al af wat het verschil tussen krenten en rozijnen is. Het blijken allebei gedroogde druiven te zijn alleen een bepaald ras dat oorspronkelijk uit Griekenland komt zijn krenten, de rest is rozijn. Ik vind het eigenlijk een beetje flauw en jammer. Toch is er wel een verschil in smaak want krenten zijn klein en een beetje zuur. Dat vind ik niet lekker in een brood, dus ik kies in dit recept voor sultana’s die lekker zoet zijn. Maar als je het anders wilt, kan dat natuurlijk.

Dit recept is voor een brood 1.000 gram. Voor de bereiding moet je wel er bijblijven want je moet voordat het brood gaat bakken ingrediënten toevoegen.

Bereiding

Doe eerst de melk, de vanillesuiker, het ei, en het zout in het bakblik. Daarna de bloem met daar bovenop de citroensap, de boter, het kaneel en de gist. 
Kaneel en vanille vind ik een fantastische combinatie en maakt het krentenbrood nog lekkerder. Door het deeg hiermee te kruiden krijg je een mooi samenspel met de smaak van de rozijnen.

Kies het programma voor Frans brood. In dit programma wordt het deeg langer gekneed waardoor het beter rijst en zo krijg je een luchtiger brood. Je kan ook het standaard programma gebruiken en iets meer gist en suiker gebruiken. Mocht je machine hebben waar je de korst kan kiezen, kies dan de lichte korst.
Elke machine is anders en de programma’s zijn ook weer anders. Bijna bij elke keer bakken kies ik een iets ander programma om uit te vinden welke het beste is. Met andere woorden; experimenteer en ontdek de lekkerste dingen!

Was de rozijnen (en/of krenten) en laat ze minstens een kwartier wellen. Giet ze daarna of en dep ze droog.
Droogdeppen gaat het best met een theedoek. Als ze nat zijn klonteren ze makkelijker samen in het deeg. Om dit tegen te gaan kan je rozijnen en/of krenten bestrooien met bloem.

Bij de eerste piep gooi je de rozijnen (en/ of de krenten) erbij.
Als je een erg fanatieke machine hebt loop je het risico dat de vruchtjes worden verpulverd door de deeghaken. Dat is niet per se erg maar als je mooie vruchtjes wilt hebben wacht je tot de tweede piep, haal je het deeg eruit en kneed je rozijnen er met de hand door. 

Bij de tweede piep haal je de deeghaken eruit en verdeel je met je hand het deeg goed over het blik. Als je toch bezig bent snij je met een nat scherp mes het deeg in. 
Perfectionisten hebben natuurlijk een deel van het ei uit de eerste stap achtergehouden om de bovenkant van het deeg mee te bestrijken want dit geeft een mooie glimmende korst. Minder perfect ingestelde bakkers balen ervan dat dit recept dit nu pas noemt en daar hebben ze wel een punt. Maar troost je, je kan ook een beetje melk gebruiken.

Ingrediënten

  • 625 gram bloem
  • 200 gram rozijnen
  • 260 ml melk
  • 3 theelepels vanille suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 50 gram roomboter
  • 1 theelepel citroensap
  • 5 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel kaneel

Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
Dit wens je je grootste vijanden niet toe!Was te eten, kan beterLekkerDit was lekker, ik ga hem nog een keer maken.Woh! Ik eet dit alleen nog maar! (168 stemmen, gem: 3,59 van de 5)
Laden...

Deel dit recept
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Delen via WhatsApp
  • Deel via Pinterest
  • Delen via e-mail
56 antwoorden
  1. pwillems
    pwillems zegt:
    23 oktober 2015 op 10:25

    Dit recept gemaakt en met uitstekend resultaat. Het is wel wat groot voor een huishouden voor twee personen.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      23 oktober 2015 op 10:51

      @pwillems: voor een kleiner recept kan je van alle ingrediënten delen. Dan krijg je kleiner brood. Dit kan natuurlijk alleen als je het gewicht van het brood kan instellen op je machine.

      Beantwoorden
    • Janneke
      Janneke zegt:
      17 december 2016 op 03:20

      De helft invriezen is wellicht een optie??

      Beantwoorden
    • Christine Van Gampelaere
      Christine Van Gampelaere zegt:
      21 februari 2019 op 07:55

      Rozijnenbrood heel goed gelukt! Waszeerlekker van smaak.
      Is inderdaad wat groot voor 2 personen maar je kan altijd enkele sneetjes invriezen.
      Heel goed receptje ook voor bakvaste chocolade ipv rozijnen.

      Beantwoorden
    • Corine Vanwijnsberghe
      Corine Vanwijnsberghe zegt:
      8 november 2020 op 13:01

      Laten afkoelen-in 2 delen- goed ingepakt invriezen
      Of
      Laat vrienden of familie meegenieten! Zàlig toch

      Beantwoorden
  2. Lisa
    Lisa zegt:
    7 december 2015 op 14:23

    Beste,

    Ik sta op het punt om de ingrediënten te kopen voor dit recept maar ik zie nergens hoeveel rozijnen er nodig zijn of lees ik er echt over heen?

    Groetjes

    Lisa

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      7 december 2015 op 16:12

      @Lisa: scherp! Ik ben de hoeveelheid rozijnen vergeten bij de ingrediënten. Je hebt 200 gram rozijnen nodig. Maar als je het lekker vindt kan je ook meer gebruiken. Ik heb de lijst met ingrediënten aangepast.

      Beantwoorden
  3. Joannr
    Joannr zegt:
    27 maart 2016 op 00:01

    Bij de ingrediënten staat een ei vermeld, maar in de bereidingswijze staat nergens wanneer het ei er doorheen moet. Of lees ik er overheen?
    Later in het verhaal begrijp ik dat het bij stap 1 moet maar gezien de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten belangrijk is, zou ik als onervaren bakker graag willen wanneer het ei erbij moet.
    Brood zit nu wel in de machine. Hopelijk morgenochtend een lekker stukje bij het ontbijt!

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      27 maart 2016 op 08:46

      Bij de eerste stap inderdaad. Dik was het ei vergeten bij te zetten. Ik zou wel oppassen met het gebruik van verse ingredienten in combinatie met de timer. Ben wel benieuwd of het gelukt is!

      Beantwoorden
  4. Tom
    Tom zegt:
    1 mei 2016 op 18:00

    Heb hem vanmiddag gebakken. Echt helemaal top! Krenten en rozijnen in de ruim laten weken… goddelijk!

    Beantwoorden
  5. bram akershoek
    bram akershoek zegt:
    15 augustus 2016 op 23:24

    krenten zijn van blauwe druiven, rozijnen van witte druiven

    Beantwoorden
  6. Hennie
    Hennie zegt:
    19 oktober 2016 op 18:19

    Ga ik vanavond testen. Er zitten trouwens wel meer fouten in de tekst.. hoeveelheid gids bijvoorbeeld:)

    Beantwoorden
  7. Humblet
    Humblet zegt:
    16 november 2016 op 13:16

    Rozijnem koop je beter in een speciaal bakker zaak want die zijn anders gedroogd.
    Die van het warenhuis zijn bij olie behandeld dus zinken.

    Beantwoorden
  8. Helene
    Helene zegt:
    28 november 2016 op 13:40

    Kan ik inplaats van bloem ook kant en klaar bakmeel kopen wat je normaal voor brood maakt?
    En dan al de ingrediënten die erin moeten erin doen wat jij beschrijft.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      28 november 2016 op 17:26

      Alles kan natuurlijk maar het wordt wel een ander recept. Maar het ene recept ontstaat altijd uit de andere en ik zou het gewoon proberen.

      Beantwoorden
  9. sonja
    sonja zegt:
    17 februari 2017 op 18:52

    welke bloem te gebruiken speciaal voor brood toch?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      19 februari 2017 op 20:46

      Ik gebruik gewoon bloem uit de supermarkt.

      Beantwoorden
    • Corine Vanwijnsberghe
      Corine Vanwijnsberghe zegt:
      8 november 2020 op 13:03

      Ik gebruik AKTIJD Surfina 960
      Aveve

      Beantwoorden
  10. Joo
    Joo zegt:
    12 mei 2017 op 21:02

    Oh, lekker, ik zit nu te smullen van m’n eerste gebakken rozijnenbroodje naar dit recept, ik heb overal de helft van gebruikt en dat werkt prima.
    Ik heb gewone tarwebloem gebruikt, wel van de biologische supermarkt.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      12 mei 2017 op 22:03

      Dat is leuk te horen! Dank je wel Joo!

      Beantwoorden
  11. jose
    jose zegt:
    25 mei 2017 op 09:51

    hoi
    ik wil het graag gaan proberen maar hoelang moet het dan in het blik in de oven?
    en op hoeveel graden?
    het blijft dus niet in de broodbakmachine???

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      26 mei 2017 op 08:48

      Elke oven werkt weer anders en je zult moeten ontdekken welke temperatuur bij jouw oven goed is of je moet een aparte thermometer gebruiken. Ik zou de oven op 220 graden voorverwarmen. Als het brood erin gaat direct verlagen tot 190 en dan ongeveer 40 minuten.

      Beantwoorden
  12. Peter
    Peter zegt:
    23 januari 2018 op 21:31

    Waarom staat er bij ieder (veel) recept dat het mes door het deeg moet? En dat het deeg verdeeld moet worden over het blik? Bij andere recepten lees ik dat het blik in de oven moet. Sorry, maar dat kwartje valt niet. Uitgezonderd de ingrediënten die toegevoegd moeten worden doet de machine toch gewoon zijn werk?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      24 januari 2018 op 08:46

      De snee staat er eigenlijk alleen voor de cosmetica. Als het deeg klaar is en de machine gaat het brood bakken en je snijdt het dan breekt de bovenkant mooi.

      Bij sommige recepten op deze site gebruik je alleen de machine om de kneden en te rijzen en bak je de broodjes in de oven. Als je kleine broodjes wilt of een open brood als een pizza- of uienbrood hebben kan dat niet anders.

      Beantwoorden
      • Peter
        Peter zegt:
        24 januari 2018 op 09:37

        Oké, het is mij helder wat je bedoelt. Bedankt voor je reageren.
        Wij gaan (na een paar jaar niet gebakken te hebben) weer beginnen. Inspiratie genoeg op je site.

        Beantwoorden
  13. Lucrecia
    Lucrecia zegt:
    8 februari 2018 op 15:33

    Is er ook een glutenvrij recept voor dit brood?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      8 februari 2018 op 15:43

      Nee sorry, ik bak eigenlijk nooit glutenvrij en heb daar dus geen ervaring mee.

      Beantwoorden
    • Annuska
      Annuska zegt:
      12 maart 2018 op 18:10

      Als je speltbloem gebruikt is het glutenvrij brood

      Beantwoorden
      • Rogier
        Rogier zegt:
        12 maart 2018 op 19:20

        Dank je voor de tip!

        Beantwoorden
      • Annuska
        Annuska zegt:
        14 maart 2018 op 21:35

        Wel een programma voor glutenvrij gebruiken!

        Beantwoorden
      • Trijntje
        Trijntje zegt:
        8 januari 2019 op 15:31

        Dit is helaas onzin en gevaarlijk voor Coeliaki-patiënten, die erg ziek kunnen worden van het kleinste beetje gluten. Spelt is wel tarwevrij, maar bevat gewoon gluten: speltgluten. Rogge, mais en haver zijn in principe glutenvrij, maar kunnen sporen van tarwe bevatten, dus altijd de verpakking checken.
        Glutenvrije granen bakken heel anders dan glutenvolle granen. Vandaar het speciale glutenvrij programma op sommige broodbakmachines. De recepten zijn in elk geval niet te vergelijken!

        In recepten kun je tarwebloem prima vervangen door speltbloem en dat doe ik zelf altijd, omdat ik geen tarwe verdraag (maar wel alle andere granen met en zonder gluten). Ik heb gelezen dat spelt langer moet rijzen, dus ik ga binnenkort eens experimenteren met andere bakprogramma’s, zoals Frans en Volkoren!

        Beantwoorden
  14. Marc
    Marc zegt:
    13 februari 2018 op 19:26

    In het Frans heet krentenbrood Cramique. Vooral in Noord-Frankrijk populair. (Lille)

    Beantwoorden
  15. Annuska
    Annuska zegt:
    12 maart 2018 op 18:14

    Vandaag voor het eerst dit brood gebakken voor mijn zoon die geen brood lust.Ik heb er iets meer suiker ingedaan en 7gram gist en het brood gebakken op een zoet programma en het is goedgekeurd!! Alleen vond mijn zoon er te weinig kaneel inzitten.Kan ik er meer in doen zonder dat het brood ineens mislukt?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      12 maart 2018 op 19:19

      Ik denk dat het geen probleem oplevert. Gewoon proberen zou ik zeggen!

      Beantwoorden
  16. Claudia Goedkoop
    Claudia Goedkoop zegt:
    12 april 2018 op 23:46

    Hai Rogier,

    Ik woon in Santa Monica, CA (USA) en hier is het brood ook niet echt wat we als Nederlanders gewend zijn. Daarom heb ik ook een brood machine gekocht. Vandaag je krentenbrood gemaakt en de smaak is top, alleen geeft mijn machine geen piepjes tussendoor en heb ik dus te laat de krenten erin gegooi. ze zitten allemaal aan de onderkant….whahahahahahaha. en ik maar wachten op de piepje. Ik heb al gevonden dat ik dus na +- 15 minuten kneden de krenten moet bijvoegen. morgen nog maar een keer proberen.
    Het is jammer dat ik geen foto kan bijvoegen, want het is echt een grappig gezicht.

    Beantwoorden
  17. Ann
    Ann zegt:
    16 augustus 2018 op 15:53

    Heb dit recept uitgeprobeerd vond mijn brood wel zeer gesloten dus t’s te vast vanbinnen wat kan het probleem zijn anders wel lekker van smaak

    Beantwoorden
  18. Sjoukje
    Sjoukje zegt:
    8 november 2018 op 06:06

    Spelt is NIET glutenvrij.

    Beantwoorden
  19. Joyce Palland
    Joyce Palland zegt:
    11 december 2018 op 23:02

    Vandaag gemaakt. Alle rozijnen lagen helaas op de bodem van het brood. Ook meer gist toegevoegd, hebben er 15 gram in gedaan.
    Smaak was wel goed!

    Beantwoorden
  20. Hans van Vleuten
    Hans van Vleuten zegt:
    20 april 2019 op 19:55

    Ik heb dit recept gemaakt in mijn Tefal Breadmaker XXL. Heb na de piep de krenten en rozijnen toegevoege, en na de laatste kneed heb ik het deeg verwijderd en een rol amandelspijs in het dee gestopt alvorens het deeg (zonder de haken) terug te plaatsen. Geweldig resultaat. Dank je wel voor dit recept

    Beantwoorden
  21. RichardK
    RichardK zegt:
    28 september 2019 op 08:30

    Vanavond gemaakt, met gemengd resultaat.
    Ik heb 4 eetlepels olijfolie ipv 50gr boter gebruikt en 2 theelepels kaneel; 3 theelepels gewone suiker en een halve theelepel vanille extract.
    SMAAKT prima, maar het lijkt alsof alle 200 gram van de rozijnen verdwenen zijn… Je ZIET ze nauwelijks!
    Zal volgende keer 400gr proberen…

    Beantwoorden
  22. hugo
    hugo zegt:
    31 oktober 2019 op 03:47

    nu zit ik al deze recepten te lezen, maar welke broodmachine gebruikt u eigenlijk? want lees bij de 2e piep snee maken in brood e.d

    Beantwoorden
  23. patricia
    patricia zegt:
    19 april 2020 op 21:08

    Is dit dan een heel ei die erin gaat of alleen eigeel. Dankjewel!

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      29 april 2020 op 17:36

      Ik doe het hele ei erin.

      Beantwoorden
  24. Anita
    Anita zegt:
    29 april 2020 op 12:47

    Ik vind het brood wat aan de droge kant. Hoe kan ik dat voorkomen? Anits

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      29 april 2020 op 17:38

      Als het brood te droog is dan heb je te veel meel/ bloem. Dit verschilt per machine. Er zijn drie oplossingen; je doet er minder meel/ bloem bij, bijvoorbeeld 25 gram minder. Je doet er meer water bij of je doet er meer boter bij.

      Beantwoorden
  25. Anita Boots
    Anita Boots zegt:
    3 mei 2020 op 09:10

    Voor de derde keer ga ik het krentenbrood bakken. De eerste keer, zoals recept gedaan en de rozijnen na de 1e piep erin gedaan, maar daardoor waren ze wel erg fijn gemalen, dat vond ik niet lekker. Ook vond ik het brood te groot en erg droog. Ik heb het alleen opgegeten, ik kon mijn familieleden niet overhalen. Ze vonden het niet lekker. De tweede keer heb ik het recept gehalveerd en dat is me beter bevallen. Ik vond alleen dat er te weinig rozijnen in zaten en volgens mij mocht er ook wel iets meer zout in. Ik vond het brood nog steeds te droog. Ik ben gaan googelen en uiteindelijk broodverbeteraar gekocht en dat ga ik nu uitproberen. Verder gaan er iets meer rozijnen en zout in. Ik laat nog van me horen. Misschien de tekst van je recept nog eens goed nakijken, zoals ook in de vorige berichtjes gezegd. Bijv. Ik trots je moet vast troost je zijn. worden verpulvert is met een d enz. Verder een superleuk recept met leuke tips. Leuke foto erbij! Anita.

    Beantwoorden
  26. Anita Boots
    Anita Boots zegt:
    3 mei 2020 op 09:11

    Beste Rogier,
    Ik ga ook jouw tips nog opvolgen. Dank je wel. Anita.

    Beantwoorden
  27. Roziers
    Roziers zegt:
    9 mei 2020 op 14:10

    Ik had vorige week mijn pakje gist aan een vriend gegeven, en natuurlijk helemaal vergeten nieuwe te kopen .
    Heb dus het recept met bakpoeder gemaakt.
    Best spannend hoe mijn brood eruit gaat komen , als ik het nog de naam brood ga kunnen geven .
    Ik laat weten welk resultaat in gekregen heb

    Beantwoorden
  28. Ingrid
    Ingrid zegt:
    14 mei 2020 op 12:00

    Lieve mensen , rozijnen zijn gedroogde druiven , krenten groeien aan een krentenboom zijn rode kleine besjes , ik heb er een in mijn tuin . Als je krenten koopt , zijn ze ook altijd gedroogd , best eerst enkele uren laten wellen

    Beantwoorden
  29. Ernst
    Ernst zegt:
    2 juli 2020 op 18:38

    Dank je! Fantastisch recept met een prachtig resultaat. Het is bij mij een heerlijk rozijnenbrood geworden, licht korstje, luchtig, niet te zoet en met het frisse van citroen. Tijdens het bakken al een lekkere kaneelgeur in het huis waar je wild van wordt. Hier kan je punten mee scoren bij je liefje.

    Beantwoorden
  30. Petra
    Petra zegt:
    3 november 2020 op 17:20

    Ik vond het heerlijk…heb wel de kleur op donker gezet omdat ik hier wel van hou…super.

    Beantwoorden
  31. Tom Van den Wyngaert
    Tom Van den Wyngaert zegt:
    27 november 2020 op 12:09

    Moet het brood ook niet rijzen?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      2 december 2020 op 20:36

      Zeker! Als het goed is wordt dat gedaan in het programma van de broodbakmachine.

      Beantwoorden
  32. Marja
    Marja zegt:
    20 december 2020 op 20:11

    Geprobeerd al 2x rozijnenbrood te maken. Exact zoals het recept aan gegeven heb. Maar de rozijnen mengen zich niet door het deeg.
    Wat doe ik fout???

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      20 december 2020 op 20:53

      Ik heb geen idee wat je precies fout doet. Je kan proberen om de rozijnen eerder toe te voegen. Als dat niet helpt kan je het deeg uit de machine halen voordat hij gaat bakken en dat nog even goed kneden zodat de rozijnen en krenten goed gemengd zijn. Daarna weer terug in de machine en bakken maar. Of gewoon in een bakblik in de normale oven.

      Beantwoorden
  33. Elise
    Elise zegt:
    8 januari 2021 op 21:20

    Ik heb het recept herleid naar een brood met 400g bloem, gebakken in een Panasonic broodbakmachine op programma voor rozijnenbrood. Het resultaat is verrukkelijk: een stevig brood, smaakvol maar niet te zoet.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Tips & Tricks

  • Waar zet ik mijn broodmachine?4 november 2015 - 14:38
  • Wat kost een brood?30 oktober 2015 - 09:27
  • Wat is broodverbeteraar en moet ik hem gebruiken in de broodmachine?26 oktober 2015 - 17:46
  • Gat in het brood door de deeghaakDeeghaken broodmachine losmaken23 oktober 2015 - 11:08
  • Bruggeman gedroogde gids en bakpoederHet gebruik van gist18 oktober 2015 - 17:06
  • broodbakmachine van philipsTips bij het kopen van een broodbakmachine18 oktober 2015 - 13:59
  • Melk of water? Wat te gebruiken voor je deeg18 oktober 2015 - 08:40

Laatste recepten

  • Griekse uienkruierRogier SwagermanGriekse uienkruier10 augustus 2020 - 08:29
  • Pesto broodRogier SwagermanPestobrood met tomaten en zeezout9 januari 2016 - 20:54
  • Knapperig witbroodje11 december 2015 - 20:34
  • Breekbrood uit de broodmakmachine16 november 2015 - 13:22
  • Kaas uienbrood uit de broodmachineKaas-uienbrood met een tomaten en ansjovis12 november 2015 - 08:57
  • Bruinbrood uit de broodbakmachineDagelijks bruinbrood8 november 2015 - 14:16
  • Zonnebloempitbrood op basis van een broodmix van LidlZonnebloembrood op basis van broodmix van Lidl5 november 2015 - 09:28
2019 © Copyright Silicon Village
Scroll naar bovenzijde

Broodmachine recepten gebruikt cookies om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te maken. Sluit