Krentenbrood is met recht een klassieker onder het brood. In Nederlands althans want ik heb hem in Frankrijk nooit gezien al lijkt het mij wel lollig om een ‘pain des raisins de Corinthe’ bij een bakker te bestellen. Ik vroeg mij altijd al af wat het verschil tussen krenten en rozijnen is. Het blijken allebei gedroogde druiven te zijn alleen een bepaald ras dat oorspronkelijk uit Griekenland komt zijn krenten, de rest is rozijn. Ik vind het eigenlijk een beetje flauw en jammer. Toch is er wel een verschil in smaak want krenten zijn klein en een beetje zuur. Dat vind ik niet lekker in een brood, dus ik kies in dit recept voor sultana’s die lekker zoet zijn. Maar als je het anders wilt, kan dat natuurlijk.
Dit recept is voor een brood 1.000 gram. Voor de bereiding moet je wel er bijblijven want je moet voordat het brood gaat bakken ingrediënten toevoegen.
Bereiding
Doe eerst de melk, de vanillesuiker, het ei, en het zout in het bakblik. Daarna de bloem met daar bovenop de citroensap, de boter, het kaneel en de gist.
Kaneel en vanille vind ik een fantastische combinatie en maakt het krentenbrood nog lekkerder. Door het deeg hiermee te kruiden krijg je een mooi samenspel met de smaak van de rozijnen.
Kies het programma voor Frans brood. In dit programma wordt het deeg langer gekneed waardoor het beter rijst en zo krijg je een luchtiger brood. Je kan ook het standaard programma gebruiken en iets meer gist en suiker gebruiken. Mocht je machine hebben waar je de korst kan kiezen, kies dan de lichte korst.
Elke machine is anders en de programma’s zijn ook weer anders. Bijna bij elke keer bakken kies ik een iets ander programma om uit te vinden welke het beste is. Met andere woorden; experimenteer en ontdek de lekkerste dingen!
Was de rozijnen (en/of krenten) en laat ze minstens een kwartier wellen. Giet ze daarna of en dep ze droog.
Droogdeppen gaat het best met een theedoek. Als ze nat zijn klonteren ze makkelijker samen in het deeg. Om dit tegen te gaan kan je rozijnen en/of krenten bestrooien met bloem.
Bij de eerste piep gooi je de rozijnen (en/ of de krenten) erbij.
Als je een erg fanatieke machine hebt loop je het risico dat de vruchtjes worden verpulverd door de deeghaken. Dat is niet per se erg maar als je mooie vruchtjes wilt hebben wacht je tot de tweede piep, haal je het deeg eruit en kneed je rozijnen er met de hand door.
Bij de tweede piep haal je de deeghaken eruit en verdeel je met je hand het deeg goed over het blik. Als je toch bezig bent snij je met een nat scherp mes het deeg in.
Perfectionisten hebben natuurlijk een deel van het ei uit de eerste stap achtergehouden om de bovenkant van het deeg mee te bestrijken want dit geeft een mooie glimmende korst. Minder perfect ingestelde bakkers balen ervan dat dit recept dit nu pas noemt en daar hebben ze wel een punt. Maar troost je, je kan ook een beetje melk gebruiken.
Ingrediënten
- 625 gram bloem
- 200 gram rozijnen
- 260 ml melk
- 3 theelepels vanille suiker
- 1 theelepel zout
- 1 ei
- 50 gram roomboter
- 1 theelepel citroensap
- 5 gram gedroogde gist
- 1 theelepel kaneel
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
(273 stemmen, gem: 3,63 van de 5)
Laden...
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Dit recept gemaakt en met uitstekend resultaat. Het is wel wat groot voor een huishouden voor twee personen.
@pwillems: voor een kleiner recept kan je van alle ingrediënten delen. Dan krijg je kleiner brood. Dit kan natuurlijk alleen als je het gewicht van het brood kan instellen op je machine.
Ik doe er ook nog custard door ipv bloem en soms ook nog cacao
Dat klinkt ook heel erg goed. Dat ga ik de volgende keer ook doen!
Wat een goed idee om dit toe te voegen aan het recept. Hoeveel gram custard en cacao heb je toegevoegd?
Ik heb deze week voor de 1ste keer brood gebakken in een tefalbroodmachine. Het resultaat was zeer bevredigend. De kloppers of draaier zaten wel nog in het gebakken brood. Kan je die best verwijderen na het kneden?
De haak kan je inderdaad het best verwijderen als de machine klaar is met kneden. Maar dan moet je wel naast de machine blijven. je maakt het zelf makkelijk door even in de handleiding te kijken hoe lang te verschillende fases duren en dan een kookwekker zetten.
De helft invriezen is wellicht een optie??
Rozijnenbrood heel goed gelukt! Waszeerlekker van smaak.
Is inderdaad wat groot voor 2 personen maar je kan altijd enkele sneetjes invriezen.
Heel goed receptje ook voor bakvaste chocolade ipv rozijnen.
Laten afkoelen-in 2 delen- goed ingepakt invriezen
Of
Laat vrienden of familie meegenieten! Zàlig toch
Beste,
Ik sta op het punt om de ingrediënten te kopen voor dit recept maar ik zie nergens hoeveel rozijnen er nodig zijn of lees ik er echt over heen?
Groetjes
Lisa
@Lisa: scherp! Ik ben de hoeveelheid rozijnen vergeten bij de ingrediënten. Je hebt 200 gram rozijnen nodig. Maar als je het lekker vindt kan je ook meer gebruiken. Ik heb de lijst met ingrediënten aangepast.
Bij de ingrediënten staat een ei vermeld, maar in de bereidingswijze staat nergens wanneer het ei er doorheen moet. Of lees ik er overheen?
Later in het verhaal begrijp ik dat het bij stap 1 moet maar gezien de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten belangrijk is, zou ik als onervaren bakker graag willen wanneer het ei erbij moet.
Brood zit nu wel in de machine. Hopelijk morgenochtend een lekker stukje bij het ontbijt!
Bij de eerste stap inderdaad. Dik was het ei vergeten bij te zetten. Ik zou wel oppassen met het gebruik van verse ingredienten in combinatie met de timer. Ben wel benieuwd of het gelukt is!
Heb hem vanmiddag gebakken. Echt helemaal top! Krenten en rozijnen in de ruim laten weken… goddelijk!
krenten zijn van blauwe druiven, rozijnen van witte druiven
Ga ik vanavond testen. Er zitten trouwens wel meer fouten in de tekst.. hoeveelheid gids bijvoorbeeld:)
Rozijnem koop je beter in een speciaal bakker zaak want die zijn anders gedroogd.
Die van het warenhuis zijn bij olie behandeld dus zinken.
Kan ik inplaats van bloem ook kant en klaar bakmeel kopen wat je normaal voor brood maakt?
En dan al de ingrediënten die erin moeten erin doen wat jij beschrijft.
Alles kan natuurlijk maar het wordt wel een ander recept. Maar het ene recept ontstaat altijd uit de andere en ik zou het gewoon proberen.
welke bloem te gebruiken speciaal voor brood toch?
Ik gebruik gewoon bloem uit de supermarkt.
Ik gebruik AKTIJD Surfina 960
Aveve
Oh, lekker, ik zit nu te smullen van m’n eerste gebakken rozijnenbroodje naar dit recept, ik heb overal de helft van gebruikt en dat werkt prima.
Ik heb gewone tarwebloem gebruikt, wel van de biologische supermarkt.
Dat is leuk te horen! Dank je wel Joo!
hoi
ik wil het graag gaan proberen maar hoelang moet het dan in het blik in de oven?
en op hoeveel graden?
het blijft dus niet in de broodbakmachine???
Elke oven werkt weer anders en je zult moeten ontdekken welke temperatuur bij jouw oven goed is of je moet een aparte thermometer gebruiken. Ik zou de oven op 220 graden voorverwarmen. Als het brood erin gaat direct verlagen tot 190 en dan ongeveer 40 minuten.
Waarom staat er bij ieder (veel) recept dat het mes door het deeg moet? En dat het deeg verdeeld moet worden over het blik? Bij andere recepten lees ik dat het blik in de oven moet. Sorry, maar dat kwartje valt niet. Uitgezonderd de ingrediënten die toegevoegd moeten worden doet de machine toch gewoon zijn werk?
De snee staat er eigenlijk alleen voor de cosmetica. Als het deeg klaar is en de machine gaat het brood bakken en je snijdt het dan breekt de bovenkant mooi.
Bij sommige recepten op deze site gebruik je alleen de machine om de kneden en te rijzen en bak je de broodjes in de oven. Als je kleine broodjes wilt of een open brood als een pizza- of uienbrood hebben kan dat niet anders.
Oké, het is mij helder wat je bedoelt. Bedankt voor je reageren.
Wij gaan (na een paar jaar niet gebakken te hebben) weer beginnen. Inspiratie genoeg op je site.
Is er ook een glutenvrij recept voor dit brood?
Nee sorry, ik bak eigenlijk nooit glutenvrij en heb daar dus geen ervaring mee.
Als je speltbloem gebruikt is het glutenvrij brood
Dank je voor de tip!
Wel een programma voor glutenvrij gebruiken!
Dit is helaas onzin en gevaarlijk voor Coeliaki-patiënten, die erg ziek kunnen worden van het kleinste beetje gluten. Spelt is wel tarwevrij, maar bevat gewoon gluten: speltgluten. Rogge, mais en haver zijn in principe glutenvrij, maar kunnen sporen van tarwe bevatten, dus altijd de verpakking checken.
Glutenvrije granen bakken heel anders dan glutenvolle granen. Vandaar het speciale glutenvrij programma op sommige broodbakmachines. De recepten zijn in elk geval niet te vergelijken!
In recepten kun je tarwebloem prima vervangen door speltbloem en dat doe ik zelf altijd, omdat ik geen tarwe verdraag (maar wel alle andere granen met en zonder gluten). Ik heb gelezen dat spelt langer moet rijzen, dus ik ga binnenkort eens experimenteren met andere bakprogramma’s, zoals Frans en Volkoren!
Spelt is NIET glutenvrij, dus niet gebruiken voor glutenvrij brood, rogge overigens óók niet en haver uitsluitend als het uit gecontroleerde teelt komt en het glutenvrije logo op de verpakking staat.
Als haver op een akker geteeld wordt waar eerder tarwe, gerst, rogge of spelt heeft gestaan, ontkiemen er altijd wel zaden daarvan.
Zodoende komen er alsnog gluten in het meel na de oogst .
Nooit erg veel natuurlijk, maar kan toch een zodanige hoeveelheid zijn voor iemand met coeliakie om ziek van te worden.
In het Frans heet krentenbrood Cramique. Vooral in Noord-Frankrijk populair. (Lille)
Vandaag voor het eerst dit brood gebakken voor mijn zoon die geen brood lust.Ik heb er iets meer suiker ingedaan en 7gram gist en het brood gebakken op een zoet programma en het is goedgekeurd!! Alleen vond mijn zoon er te weinig kaneel inzitten.Kan ik er meer in doen zonder dat het brood ineens mislukt?
Ik denk dat het geen probleem oplevert. Gewoon proberen zou ik zeggen!
Hai Rogier,
Ik woon in Santa Monica, CA (USA) en hier is het brood ook niet echt wat we als Nederlanders gewend zijn. Daarom heb ik ook een brood machine gekocht. Vandaag je krentenbrood gemaakt en de smaak is top, alleen geeft mijn machine geen piepjes tussendoor en heb ik dus te laat de krenten erin gegooi. ze zitten allemaal aan de onderkant….whahahahahahaha. en ik maar wachten op de piepje. Ik heb al gevonden dat ik dus na +- 15 minuten kneden de krenten moet bijvoegen. morgen nog maar een keer proberen.
Het is jammer dat ik geen foto kan bijvoegen, want het is echt een grappig gezicht.
Gisteren ook voor het eerst een rozijnenbrood gemaakt in de broodbakmachine. Mooi goudgeel brood en lekker ook , maar de rozijnen zitten helemaal onderaan in een laagje. Gek zicht ! Haal ik volgende keer de rozijntjes door de bloem voor ik ze toevoeg ?Ik zoek het nog uit.
De rozijnen zijn kennelijk te zwaar geworden. Dit kan door de water komen die ze bij het wellen hebben opgenomen. Goed droog deppen zou moeten helpen. Als dat niet helpt iets minder water gebruiken zodat het deeg wat dikker is waardoor de rozijnen niet zakken.
Heb dit recept uitgeprobeerd vond mijn brood wel zeer gesloten dus t’s te vast vanbinnen wat kan het probleem zijn anders wel lekker van smaak
Spelt is NIET glutenvrij.
Vandaag gemaakt. Alle rozijnen lagen helaas op de bodem van het brood. Ook meer gist toegevoegd, hebben er 15 gram in gedaan.
Smaak was wel goed!
Ik heb dit recept gemaakt in mijn Tefal Breadmaker XXL. Heb na de piep de krenten en rozijnen toegevoege, en na de laatste kneed heb ik het deeg verwijderd en een rol amandelspijs in het dee gestopt alvorens het deeg (zonder de haken) terug te plaatsen. Geweldig resultaat. Dank je wel voor dit recept
Vanavond gemaakt, met gemengd resultaat.
Ik heb 4 eetlepels olijfolie ipv 50gr boter gebruikt en 2 theelepels kaneel; 3 theelepels gewone suiker en een halve theelepel vanille extract.
SMAAKT prima, maar het lijkt alsof alle 200 gram van de rozijnen verdwenen zijn… Je ZIET ze nauwelijks!
Zal volgende keer 400gr proberen…
Precies hetzelfde had ik. Deeg eruitgehaald en met moeite de rozijnen toegevoegd. Met de hand . Brood werd heel hoog en luchtig. Maar de rozijnen zag ik bijna niet terug. Wel lekker. Maar niet een typisch rozijnen brood. Tips?
nu zit ik al deze recepten te lezen, maar welke broodmachine gebruikt u eigenlijk? want lees bij de 2e piep snee maken in brood e.d
Is dit dan een heel ei die erin gaat of alleen eigeel. Dankjewel!
Ik doe het hele ei erin.
Ik vind het brood wat aan de droge kant. Hoe kan ik dat voorkomen? Anits
Als het brood te droog is dan heb je te veel meel/ bloem. Dit verschilt per machine. Er zijn drie oplossingen; je doet er minder meel/ bloem bij, bijvoorbeeld 25 gram minder. Je doet er meer water bij of je doet er meer boter bij.
Voor de derde keer ga ik het krentenbrood bakken. De eerste keer, zoals recept gedaan en de rozijnen na de 1e piep erin gedaan, maar daardoor waren ze wel erg fijn gemalen, dat vond ik niet lekker. Ook vond ik het brood te groot en erg droog. Ik heb het alleen opgegeten, ik kon mijn familieleden niet overhalen. Ze vonden het niet lekker. De tweede keer heb ik het recept gehalveerd en dat is me beter bevallen. Ik vond alleen dat er te weinig rozijnen in zaten en volgens mij mocht er ook wel iets meer zout in. Ik vond het brood nog steeds te droog. Ik ben gaan googelen en uiteindelijk broodverbeteraar gekocht en dat ga ik nu uitproberen. Verder gaan er iets meer rozijnen en zout in. Ik laat nog van me horen. Misschien de tekst van je recept nog eens goed nakijken, zoals ook in de vorige berichtjes gezegd. Bijv. Ik trots je moet vast troost je zijn. worden verpulvert is met een d enz. Verder een superleuk recept met leuke tips. Leuke foto erbij! Anita.
Beste Rogier,
Ik ga ook jouw tips nog opvolgen. Dank je wel. Anita.
Ik had vorige week mijn pakje gist aan een vriend gegeven, en natuurlijk helemaal vergeten nieuwe te kopen .
Heb dus het recept met bakpoeder gemaakt.
Best spannend hoe mijn brood eruit gaat komen , als ik het nog de naam brood ga kunnen geven .
Ik laat weten welk resultaat in gekregen heb
Lieve mensen , rozijnen zijn gedroogde druiven , krenten groeien aan een krentenboom zijn rode kleine besjes , ik heb er een in mijn tuin . Als je krenten koopt , zijn ze ook altijd gedroogd , best eerst enkele uren laten wellen
Dank je! Fantastisch recept met een prachtig resultaat. Het is bij mij een heerlijk rozijnenbrood geworden, licht korstje, luchtig, niet te zoet en met het frisse van citroen. Tijdens het bakken al een lekkere kaneelgeur in het huis waar je wild van wordt. Hier kan je punten mee scoren bij je liefje.
Ik vond het heerlijk…heb wel de kleur op donker gezet omdat ik hier wel van hou…super.
Moet het brood ook niet rijzen?
Zeker! Als het goed is wordt dat gedaan in het programma van de broodbakmachine.
Geprobeerd al 2x rozijnenbrood te maken. Exact zoals het recept aan gegeven heb. Maar de rozijnen mengen zich niet door het deeg.
Wat doe ik fout???
Ik heb geen idee wat je precies fout doet. Je kan proberen om de rozijnen eerder toe te voegen. Als dat niet helpt kan je het deeg uit de machine halen voordat hij gaat bakken en dat nog even goed kneden zodat de rozijnen en krenten goed gemengd zijn. Daarna weer terug in de machine en bakken maar. Of gewoon in een bakblik in de normale oven.
Ik heb het recept herleid naar een brood met 400g bloem, gebakken in een Panasonic broodbakmachine op programma voor rozijnenbrood. Het resultaat is verrukkelijk: een stevig brood, smaakvol maar niet te zoet.
Gewoon perfect. Mijn kiddies hebben een half brood in 5 minuten opgegeten. Top recept!!!!!!!
Dank je voor het compliment! De kids hebben natuurlijk het grootste compliment gegeven 🙂
Heb mijn Broodbakmachine opgegraven uit de kast en een heerlijk rozijnenbrood gebakken. Volgende keer doe ik er iets meer zout in. Prima recept!
Ik heb de Panasonic SD-ZB2512 broodbakmachine. Deze broodbakmachine heeft een apart bakje om te rozijnen in te doen, een rozijn-notenstrooier. Er zit ook apart bakje voor de gist, gistdispenser. Het kost wat meer dan de gemiddelde broodbakmachine, maar dan heb je ook wat.
Een vraag: moet de melk niet op kamertemperatuur zij?
Het is een mooie machine inderdaad. Die van mij was niet zo lang overleden en ik twijfelde of ik er ook zo één moest aanschaffen maar uiteindelijk toch maar het eenvoudige model gekozen. Reden? Omdat de vorige het 6 jaar lang elke dag heeft gedaan en dat wil ik nog wel een keer.
Het is inderdaad het beste voor het rijzen als de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Waarom is mijn reactie niet geplaatst?
In de reactie schreef ik dat ik een Panasonic broodbakmachine heb. En ik vroeg of de melk niet op kamertemperatuur moet zijn. Normaal gesproken moet bij broodrecepten de temperatuur van water zo rond de 20 graden zijn.
Ik bekijk deze site niet elke dag of zelfs niet elke week. Maar nu sta je er!
Goedendag
Ik heb een vraag mijn dochtertje heeft een koemelk allergie zou ik ook plantaardige boter(flora plant) en amandel melk kunnen gebruiken?
Alvast bedankt
Zeker! Je kan ook gewoon water gebruiken in plaats van melk.
Woon sinds 1962 in finland. Hier wordt veel gebakken, maar krentenbolletjes kun je hier niet krijgen. Wel hebben ze een zoet brood met hier en daar een rozijn. Ik vind juist de nederlandse krentenbolletjes lekker met bijv. oude Goudse kaas ( Oude Goudse kaas is hier te krijgen) Had 20 jaar geleden een Lidl broodmachine gekocht´. Lang niet gebruikt en te voorschijn gehaald. Krentenbolletjes waren lekker. Wel veel meer vocht/water gebruikt ongeveer 3.8 dl. Bij de rozijnen wat gedroogde in kleine stukjes gesneden abrikozen toegevoegd. Bedankt voor het recept
Goede dag ik heb een panasonic bakbroodmachine SD-ZF2010 maar weet niet op welke programma dat ik dat moet maken bedankt mij te antwoorden dank je voor je recept
Sorry voor de late reactie. Ik ken de machine niet maar hij lijkt er op die ik heb. Gewoon programma 1 zou het moeten doen.
Wauw! Echt heerlijk. Deze gaan we vaker maken.
De kleine wilde graag krentenbrood, supermarkt dicht, dit recept gevonden en aan de slag! Vanwege het ei geen timer aangezet, dus het brood was ergens middenin de nacht klaar.. het huis rook heerlijk, maar tot mijn verbazing kwam er een bijna zwart brood uit. Ik heb het recept volledig gevolgd, maar gehalveerd, en het Frans programma gekozen. Hier kan ik geen korst instellen. Alle korsten eraf gesneden en de kids waren alsnog zeer tevreden met alleen het zachte gedeelte. Smaak is goed. Krenten volledig verspreid, wel direct erbij gedaan omdat de mijne niet piept en mooi gerezen brood. Volgende keer maar het normale programma gebruiken of krentenbrood programma, met dispenser voor de krenten! Want wat zou er misgegaan kunnen zijn?
Hoi Kim,
Dat is lastig te zeggen vanaf hier. Ik zou zeggen probeer een ander programma. Mijn machine, een panasonic, maakt bij het Franse programma een harde korst en dat is iets wat je niet wil bij krentenbrood. Dus je zou het kunnen proberen met een programma waar je de korst wel ik kan instellen en dan die op zo licht mogelijk instellen.
vraagje, is 5 gram gist niet te weinig.
ik heb enkel instant gist ter beschikking…
dankje
stephan
Ik gebruik ook instant gist en ik vind 5 gram lekker. Als je een luchtiger brood wilt hebben kan je meer gist toevoegen. Experimenteer lekker en ontdek wat voor jouw machine en jouw smaak het beste is!
Vandaag rozijnenbrood gebakken en hij is echt heerlijk! Mijn oudste zoon wil wat meer kaneel en rozijnen dus dat ga ik dit weekend proberen
Mijn dag is weer goed als ik dit soort berichten lees. Dank je voor de complimenten en de groeten aan je zoon!