Pepernotenbrood doet natuurlijk direct denken aan Sinterklaas en daar is dit brood ook zeer geschikt voor. Maar omdat kruid- en pepernoten al begin september in de supermarkt liggen kan dit zoete brood tijdens de herfst worden gegeten. Na het heerlijk avondje wordt het moeilijk omdat je kruidnoten nodig hebt en die zijn dan moeilijker te krijgen, al kan het ook prima met stukjes speculaas of Bastogne’s. Heerlijk bij de koffie met een dikke lik boter.
Voor de bereiding moet je wel er bijblijven want je moet voordat het brood gaat bakken ingrediënten toevoegen.
Bereiding
Doe eerst de melk, de vanille suiker, het zout, het ei in het bakblik. Daarna de bloem met daar bovenop de citroensap, de boter, de speculaaskruiden en de gist.
Zout doet raar aan maar het is beter voor het bakproces. De citroensap gebruik ik voor de vitamine C maar je kan ook een deel van de melk vervangen voor sinaasappelsap.
Kies het standaardprogramma of, als je die hebt, het programma voor melkbrood. Indien je machine hebt waar je de korst kan kiezen, kies je de lichte korst.
Het melkbrood programma op mijn machine heeft een iets langere rijstijd.
Bij de eerste piep voeg je de bruine bastaardsuiker toe.
Als je in het begin te veel suiker toevoegt dan ‘eet’ de gist al de suiker op en loop je de kans dat het is uitgewerkt aan het einde van het programma.
Bij de tweede piep haal het het blik eruit en doe je de deksel dicht. Laat de machine gewoon aanstaan en haal het deeg eruit en kneed de kruidnoten er door. Doe dit met natte handen. Haal de kneedhaken eruit en verdeel het deeg mooi in het blik. Snij met een nat mes een diepe snee in de lengte van het brood. Zet het bakblik terug in de machine.
Voor een mooie bovenkant kan je een aantal kruidnoten apart houden en die boven het brood drukken. Voor een glimmend resultaat bestrijk je de boven kant met een geklutst ei.
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
(16 stemmen, gem: 3,88 van de 5)
Laden...
Ingrediënten
- 625 gram bloem
- 290 ml melk
- 3 theelepels vanille suiker
- 5 eetlepels bruine bastaardsuiker
- 1 theelepel zout
- 1 ei
- 50 gram roomboter
- 1 theelepel citroensap
- 5 gram gedroogde gist
- 2,5 eetlepels speculaaskruiden
- 200 gram kruidnootjes
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Heerlijk pepernotenbrood. Ik merk wel dat de geur van speculaaskruiden nog lang in de vorm / de machine blijft hangen … Is daar iets tegen te doen? Of heeft dat ermee te maken dat ik de machine gewoon niet zo vaak gebruik?
Vaker je machine gebruiken helpt inderdaad. Je zou water met citroensap kunnen proberen.
Wat is het gewicht van het eindresultaat? Ik heb zelf een broodbakmachine met een blik voor maximaal 900 gram, dus ik moet eventueel de hoeveelheden aanpassen anders stroomt mijn bakblik over.
Het resultaat is zo rond de 1200 gram. Als je van alle ingrediënten 2/3 neemt dan zou het moeten lukken. Let wel op met de gist, daar zou ik gewoon 5 gram van aanhouden.
Heerlijk recept rogier.
Brood was heerlijk!
Dank je! Wat leuk dat je het lekker vond!
Hoi, hoe lang doet het brood erover, wat is de bereidingstijd?
Ik vond het brood heerlijk en gemakkelijk te maken . Een dikke 10 van mij
Klinkt heerlijk.
Mijn bbm (erg) lang niet gebruikt. Ik wilde hem gaan gebruiken voor alleen het kneden van het deeg, tot ik dit recept tegen kwam. Ik wil het nu graag helemaal in de bbm gaan maken. Maar…
Ik heb een oude panasonic SD 207, deze kan max 500 gr bloem aan.
Daarnaast hoor ik, volgens mij, die pieptonen niet. Dus ik heb geen idee hoe ik dit moet gaan doen. Iemand tips?
Hoi Debbie,
Dat is inderdaad een oudje maar Panasonic maakt degelijke dingen en je kan die prima gebruiken. Ik zou even in de handleiding kijken hoe de programma’s zijn ingedeeld. Bij die van mij heb ik een overzicht van alle programma’s wat ze doen en hoe lang ze daarover doen. Aan de hand daarvan kan je gewoon een kookwekker zetten. Dat doe ik ook omdat mijn broodbakmachine in de bijkeuken staat en ik hoor het piepje ook niet.
Is basterdsuiker niet bastaard.
Ik heb ook een vraagje over de piepjes: die van mij piept helemaal niet want hij heeft vakjes voor het gist en voor rozijnen/ noten/ etc. Dus wat fijn is om te weten, is op welke momenten de basterdsuiker en de pepernoten er in moeten. Is dat na het kneden, voor het rijzen?
Hoi Lisette.
Ik heb zelf niet zo’n machine maar ik denk dat je het volgende moet doen.
1. Stop de bruine suiker in het vakje. Deze zal dan op het juiste moment worden toegevoegd (bij mij is dat de eerste piep)
2. De tweede piep is de start van de laatste rijsfase. Daarna zal de machine niet meer kneden. Je kan kiezen om eerst een alleen kneden programma gebruiken en als die klaar is kan je de pepernoten door het deeg kleden.
Óf je kijkt in je gebruiksaanwijzing naar het schema van het programma. Daar staat als het goed is een tijdschema met welke fase de machine in een programma. Als je dat weet kan je een kookwekker zetten als hij klaar is met de tweede keer kneden.