Recepten voor broodbakmachine
  • Recepten
  • Tips voor de broodmachine
  • Contact pagina
  • Zoek
  • Menu Menu
  • Pepernotenbrood

    Zoete lekkernij voor in de herfst

Pepernotenbrood doet natuurlijk direct denken aan Sinterklaas en daar is dit brood ook zeer geschikt voor. Maar omdat kruid- en pepernoten al begin september in de supermarkt liggen kan dit zoete brood tijdens de herfst worden gegeten. Na het heerlijk avondje wordt het moeilijk omdat je kruidnoten nodig hebt en die zijn dan moeilijker te krijgen, al kan het ook prima met stukjes speculaas of Bastogne’s. Heerlijk bij de koffie met een dikke lik boter.

Voor de bereiding moet je wel er bijblijven want je moet voordat het brood gaat bakken ingrediënten toevoegen.

[adrotate group="4"]

Bereiding

Doe eerst de melk, de vanille suiker, het zout, het ei in het bakblik. Daarna de bloem met daar bovenop de citroensap, de boter, de speculaaskruiden en de gist. 
Zout doet raar aan maar het is beter voor het bakproces. De citroensap gebruik ik voor de vitamine C maar je kan ook een deel van de melk vervangen voor sinaasappelsap.

Kies het standaardprogramma of, als je die hebt, het programma voor melkbrood. Indien je machine hebt waar je de korst kan kiezen, kies je de lichte korst.
Het melkbrood programma op mijn machine heeft een iets langere rijstijd.

Bij de eerste piep voeg je de bruine bastaardsuiker toe. 
Als je in het begin te veel suiker toevoegt dan ‘eet’ de gist al de suiker op en loop je de kans dat het is uitgewerkt aan het einde van het programma.

Bij de tweede piep haal het het blik eruit en doe je de deksel dicht. Laat de machine gewoon aanstaan en haal het deeg eruit en kneed de kruidnoten er door. Doe dit met natte handen. Haal de kneedhaken eruit en verdeel het deeg mooi in het blik. Snij met een nat mes een diepe snee in de lengte van het brood. Zet het bakblik terug in de machine.
Voor een mooie bovenkant kan je een aantal kruidnoten apart houden en die boven het brood drukken. Voor een glimmend resultaat bestrijk je de boven kant met een geklutst ei.

Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
Dit wens je je grootste vijanden niet toe!Was te eten, kan beterLekkerDit was lekker, ik ga hem nog een keer maken.Woh! Ik eet dit alleen nog maar! (17 stemmen, gem: 3,94 van de 5)
Aan het laden...

Ingrediënten

  • 625 gram bloem
  • 290 ml melk
  • 3 theelepels vanille suiker
  • 5 eetlepels bruine bastaardsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 50 gram roomboter
  • 1 theelepel citroensap
  • 5 gram gedroogde gist
  • 2,5 eetlepels speculaaskruiden
  • 200 gram kruidnootjes

Deel dit stuk
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Delen via WhatsApp
  • Deel via Pinterest
  • Delen via e-mail
14 antwoorden
  1. Marianne
    Marianne zegt:
    23 januari 2017 op 08:26

    Heerlijk pepernotenbrood. Ik merk wel dat de geur van speculaaskruiden nog lang in de vorm / de machine blijft hangen … Is daar iets tegen te doen? Of heeft dat ermee te maken dat ik de machine gewoon niet zo vaak gebruik?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      19 februari 2017 op 20:46

      Vaker je machine gebruiken helpt inderdaad. Je zou water met citroensap kunnen proberen.

      Beantwoorden
  2. Nathalie
    Nathalie zegt:
    14 mei 2017 op 10:38

    Wat is het gewicht van het eindresultaat? Ik heb zelf een broodbakmachine met een blik voor maximaal 900 gram, dus ik moet eventueel de hoeveelheden aanpassen anders stroomt mijn bakblik over.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      15 mei 2017 op 07:21

      Het resultaat is zo rond de 1200 gram. Als je van alle ingrediënten 2/3 neemt dan zou het moeten lukken. Let wel op met de gist, daar zou ik gewoon 5 gram van aanhouden.

      Beantwoorden
  3. Marinus
    Marinus zegt:
    29 december 2018 op 17:07

    Heerlijk recept rogier.
    Brood was heerlijk!

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      29 december 2018 op 19:09

      Dank je! Wat leuk dat je het lekker vond!

      Beantwoorden
  4. Linda
    Linda zegt:
    14 september 2019 op 16:55

    Hoi, hoe lang doet het brood erover, wat is de bereidingstijd?

    Beantwoorden
  5. Tamara
    Tamara zegt:
    8 maart 2021 op 22:01

    Ik vond het brood heerlijk en gemakkelijk te maken . Een dikke 10 van mij

    Beantwoorden
  6. Debbie
    Debbie zegt:
    27 november 2022 op 15:16

    Klinkt heerlijk.

    Mijn bbm (erg) lang niet gebruikt. Ik wilde hem gaan gebruiken voor alleen het kneden van het deeg, tot ik dit recept tegen kwam. Ik wil het nu graag helemaal in de bbm gaan maken. Maar…
    Ik heb een oude panasonic SD 207, deze kan max 500 gr bloem aan.
    Daarnaast hoor ik, volgens mij, die pieptonen niet. Dus ik heb geen idee hoe ik dit moet gaan doen. Iemand tips?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      27 november 2022 op 16:24

      Hoi Debbie,

      Dat is inderdaad een oudje maar Panasonic maakt degelijke dingen en je kan die prima gebruiken. Ik zou even in de handleiding kijken hoe de programma’s zijn ingedeeld. Bij die van mij heb ik een overzicht van alle programma’s wat ze doen en hoe lang ze daarover doen. Aan de hand daarvan kan je gewoon een kookwekker zetten. Dat doe ik ook omdat mijn broodbakmachine in de bijkeuken staat en ik hoor het piepje ook niet.

      Beantwoorden
  7. Marieke
    Marieke zegt:
    23 februari 2023 op 20:05

    Is basterdsuiker niet bastaard.

    Beantwoorden
    • Lia Veenker
      Lia Veenker zegt:
      29 november 2024 op 21:45

      Gelukkig eindelijk iemand die het ziet…

      Beantwoorden
  8. Lisette Janssen
    Lisette Janssen zegt:
    4 november 2023 op 20:36

    Ik heb ook een vraagje over de piepjes: die van mij piept helemaal niet want hij heeft vakjes voor het gist en voor rozijnen/ noten/ etc. Dus wat fijn is om te weten, is op welke momenten de basterdsuiker en de pepernoten er in moeten. Is dat na het kneden, voor het rijzen?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      6 november 2023 op 12:30

      Hoi Lisette.

      Ik heb zelf niet zo’n machine maar ik denk dat je het volgende moet doen.
      1. Stop de bruine suiker in het vakje. Deze zal dan op het juiste moment worden toegevoegd (bij mij is dat de eerste piep)
      2. De tweede piep is de start van de laatste rijsfase. Daarna zal de machine niet meer kneden. Je kan kiezen om eerst een alleen kneden programma gebruiken en als die klaar is kan je de pepernoten door het deeg kleden.
      Óf je kijkt in je gebruiksaanwijzing naar het schema van het programma. Daar staat als het goed is een tijdschema met welke fase de machine in een programma. Als je dat weet kan je een kookwekker zetten als hij klaar is met de tweede keer kneden.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Tips & Tricks

  • Waar zet ik mijn broodmachine?4 november 2015 - 14:38
  • Wat kost een brood?30 oktober 2015 - 09:27
  • Wat is broodverbeteraar en moet ik hem gebruiken in de broodmachine?26 oktober 2015 - 17:46
  • Gat in het brood door de deeghaakDeeghaken broodmachine losmaken23 oktober 2015 - 11:08
  • Bruggeman gedroogde gids en bakpoederHet gebruik van gist18 oktober 2015 - 17:06
  • broodbakmachine van philipsTips bij het kopen van een broodbakmachine18 oktober 2015 - 13:59
  • Melk of water? Wat te gebruiken voor je deeg18 oktober 2015 - 08:40

Laatste recepten

  • Glutenvrij witbrood uit de broodbackmachineRogier SwagermanGlutenvrij witbrood15 december 2022 - 12:46
  • Griekse uienkruierRogier SwagermanGriekse uienkruier10 augustus 2020 - 08:29
  • Pesto broodRogier SwagermanPestobrood met tomaten en zeezout9 januari 2016 - 20:54
  • Knapperig witbroodje11 december 2015 - 20:34
  • Breekbrood uit de broodmakmachine16 november 2015 - 13:22
  • Kaas uienbrood uit de broodmachineKaas-uienbrood met een tomaten en ansjovis12 november 2015 - 08:57
  • Bruinbrood uit de broodbakmachineDagelijks bruinbrood8 november 2015 - 14:16

Herken jij jouw favoriete bier?

Organiseer een blindproeverij!

Een gezellig avond met vrienden en ontdek met elkaar welk bier je echt lekker vindt!
2025 © Copyright Silicon Village
Scroll naar bovenzijde
Broodmachinerecepten.nl gebruikt Cookies!
Broodmachinerecepten.nl maakt gebruik van cookies zodat een bezoek aan de site zo soepel mogelijk verloopt. Cookies worden onder andere gebruikt voor het personaliseren van advertenties van Google.
Cookie instellingenAccepteer alles
Lees meer hierover
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuurBeschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
OPSLAAN & ACCEPTEREN
Aangedreven door CookieYes Logo