Ingrediënten
- 525 gram bloem
- 100 gram volkoren meel
- 290 ml water
- 2 theelepels suiker
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 5 gram gedroogde gist
- 1 theelepel citroensap
- 1,5 theelepels zout
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Ik bak dagelijks brood en hiervoor gebruik ik dit recept en kost mij nu 1 minuut en 16,3 seconden (recordtijd). Het moet een ongeoefende bakker dus in drie minuten lukken.
Na maandenlang tweaken en hacken rolde dit brood uit de machine. Met de verhouding bloem en volkoren bloem speel ik nog wel eens. In het weekend bak ik vaak een witbrood zonder volkoren bloem. Hou er wel rekening mee dat elke broodmachine anders is, voor het beste resultaat zou doe je er goed aan om een beetje te spelen met de verhoudingen.
Dit is een recept voor een brood van 1.000 gram.
Doe het water, de suiker, het zout en de zonnebloemolie onderin het bakblik.
Ik doe als eerste de olie in het blik en smeer daarmee de schacht van de deeghaken in. Hierdoor voorkom je dat de deeghaken blijven zitten als je het brood uit het bakblik haalt en zo het brood beschadigd.
Weeg de bloem en volkoren bloem af en gooi die in het bakblik.
Hiervoor moet je eerst de deeghaken installeren. Als je dat op dit punt bent vergeten, dan kan je opnieuw beginnen. Mocht je dit gebeuren; je bent niet de eerste.
Bovenop de bloem komt de gist en het citroensap.
Omdat ik een timer gebruik moet de gist gescheiden zijn van het water en het zout. Doe je dit niet dan is de gist uitgewerkt als het brood wordt gebakken.
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
(55 stemmen, gem: 3,51 van de 5)
Laden...
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Uitstekend recept voor het dagelijks brood. Dank je!
Je bent de hoeveelheid zout vergeten te vermelden 😉
Het is 1,5 theelepel.
2%
Echt super bedankt voor het recept. Heel mooi brood geworden. Heb 625gr zelfrijzend bakmeel genomen en 7gr droge gist! Super blij
Is dit recept voor een standaard broodmachine?
Ik weet niet precies wat je verstaat onder standaard. Ik had vroeger een broodbakmachine van Lidl en nu één van Panasonic.
Dit was het allereerste brood dat ik gebakken heb, en het resultaat was perfect, bedankt voor dit recept en op naar de volgende
Als je alleen witbrood wil is het dan de volkorenbloem 1 op 1 vervangen met de bloem ?
Ja. Als je alleen bloem gebruikt dan wordt het brood wit in principe.
Ik heb zowel het witbrood van 1 kilo als het klein wit broodje gemaakt. De geurde naar lekker vers brood en zo smaakten ze ook. Eigenlijk voor het eerst dat de broden er zo mooi en krokant uitkomen.
Vraagje, ik moet namelijk het wiel nog uitvinden, ik heb verschillende programma’s op mijn apparaat, gebruik je dan het standaard normale programma of dat voor witbrood? Ik kan dat in de handleiding zo gauw niet terugvinden. Heb deze machine overgenomen om te proberen, maar de originele handleiding was er niet meer bij, nu alleen een Duitse versie kunnen vinden vandaar mijn vraag…
Dat is best moeilijk te beantwoorden omdat het programma vaak uniek is voor de machine in kwestie. Ik heb een Panasonic en gebruik het standaard programma. Maar ik zou ze allebei gebruiken en proeven welke het lekkerste is. Broodbakken is vooral veel uitproberen!
Een lekker, stevig wit brood !
ik merk nu al een aantal keer als ik kant en klaar meel gebruik ik heel stevig wit brood krijg. ik vind dat minder. ik heb ook koopmans wit brood gebruikt en dat is heel luchtig maar ook meer prijzig. iemand een idee hoe ik het luchtiger krijg?
Hoi Erica; Meer lucht krijgen in je brood is zo’n beetje het moeilijkste wat er is. Maar er zijn wel basis principes en ik ga nu alleen bij het gebruik van gist omdat ik daar ervaring mee heb. Gist zorgt voor lucht in het deeg en heeft daar twee dingen voor nodig; eten en tijd. Gist ‘eet’ suiker (of honing) en dat kan je gewoon bij je deeg doen. Het gist ‘eet’ van de suiker en produceert daarbij CO2 en alcohol. Bij het bakken van brood verdampt de alcohol dus daar heb je geen last van. De CO2 wordt in het deeg ‘gevangen’ waarbij gluten een grote rol spelen. Gist doet zijn best maar heeft wel tijd nodig om dit te doen. Hoe langer je deeg laat rusten, hoe meer lucht je krijgt in je deeg.
Wat kan je doen om meer lucht in je deeg te krijgen?
– Je kan de gist meer tijd geven. Kijk of je machine een langer programma heeft. Meestal zijn de volkoren programma’s langer dan gewoon brood.
– Je kan de gist meer te eten geven. Gooi wat suiker bij je deeg of gebruik melk ipv water.
– Je kan meer gist toevoegen. Een half zakje gedroogde gist zou moeten werken. Zorg er wel voor dat de gist voldoende te eten heeft.
Volkoren meel zit er in neem ik aan? Bloem is gezeefd meel en kan dus nooit volkoren zijn.
Je hebt helemaal gelijk. Volkoren meel is geen bloem.
Een korte vraag. Ik zie dat in bijna elk broodje citroensap bij moet, mijn vraag nu waarom is dit?
Citroensap bevat Vitamine C en dat zorgt ervoor dat gluten beter worden aangemaakt tijdens het bakproces waardoor het brood luchtiger wordt.
Hallo,
Ben na lange tijd terug begonnen met zelf brood te bakken, maar ben nog zoekende in het hele proces. Vaak vind ik recepten voor brood tot max 1kg, wij zijn een gezin van 5 en dit is dankzij een grote eter niet altijd voldoende. Gezien ik een broodbakmachine heb dat brood bakt tot 1,5kg vroeg ik me af hoe ik alles moet afwegen om zo tot een groot brood te bekomen…
bedankt voor je hulp.
Groetjes
Hoi Sabrina,
Leuk dat je aan het bakken bent. Als je een recept van 1 kg brood hebt en je wilt daarvan 1,5 kg brood maken dan doe je de helft erbij. Als je bijvoorbeeld 400 ml water nodig hebt dan maak je daar 600 ml van (400/2)+400=600. En dat doe je voor alle ingrediënten. Het zou dan moeten lukken.
hoe reken je uit hoeveel een brood na de bereiding weegt want dat staat niet altijd bij het recept
Op de gram nauwkeurig is moeilijk want tijdens het bakken kan het totaal iets lichter worden omdat een (klein) deel van het water verdampt. Maar grofweg zijn de bloem en het water de zwaarste ingrediënten en als je die bij elkaar optelt dan weet je het gewicht van het brood. In dit geval is dat 525 gram (bloem) + 290 gram (water) = 815 gram.
Een standaard supermarkt brood weegt ongeveer 800 gram.
Ik heb dit brood vanmiddag even gebakken in de Silvercrest bbm…Ik moet zeggen dat dit tot nu toe het perfectste brood is dat eruit is gekomen! Alleen de hoeveelheid water heb ik wat aan moeten passen omdat het deeg te stevig was en de bbm het er zwaar mee had..Beetje water toegevoegd tijdens het kneden en toen hij klaar was had ik een perfect brood met perfecte structuur! Bedankt voor het delen van dit recept! (Dit is een blijvertje voor mij)
Hallo, wie weet waar ik de gebruiksaanwijzing kan vinden van de arebos broodmachine
alvast dank