Ingrediënten
- 525 gram bloem
- 100 gram volkoren bloem
- 290 ml water
- 2 theelepels suiker
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 5 gram gedroogde gist
- 1 theelepel citroensap
- 1,5 theelepels zout
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Recept voor elke dag
Ik bak dagelijks brood en hiervoor gebruik ik dit recept en kost mij nu 1 minuut en 16,3 seconden (recordtijd). Het moet een ongeoefende bakker dus in drie minuten lukken.
Na maandenlang tweaken en hacken rolde dit brood uit de machine. Met de verhouding bloem en volkoren bloem speel ik nog wel eens. In het weekend bak ik vaak een witbrood zonder volkoren bloem. Hou er wel rekening mee dat elke broodmachine anders is, voor het beste resultaat zou doe je er goed aan om een beetje te spelen met de verhoudingen.
Dit is een recept voor een brood van 1.000 gram.
Doe het water, de suiker, het zout en de zonnebloemolie onderin het bakblik.
Ik doe als eerste de olie in het blik en smeer daarmee de schacht van de deeghaken in. Hierdoor voorkom je dat de deeghaken blijven zitten als je het brood uit het bakblik haalt en zo het brood beschadigd.
Weeg de bloem en volkoren bloem af en gooi die in het bakblik.
Hiervoor moet je eerst de deeghaken installeren. Als je dat op dit punt bent vergeten, dan kan je opnieuw beginnen. Mocht je dit gebeuren; je bent niet de eerste.
Bovenop de bloem komt de gist en het citroensap.
Omdat ik een timer gebruik moet de gist gescheiden zijn van het water en het zout. Doe je dit niet dan is de gist uitgewerkt als het brood wordt gebakken.
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
(31 stemmen, gem: 3,55 van de 5)
Laden...
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Broodmachine recepten gebruikt cookies om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te maken. Sluit
Uitstekend recept voor het dagelijks brood. Dank je!
Je bent de hoeveelheid zout vergeten te vermelden 😉
Het is 1,5 theelepel.
2%
Is dit recept voor een standaard broodmachine?
Ik weet niet precies wat je verstaat onder standaard. Ik had vroeger een broodbakmachine van Lidl en nu één van Panasonic.
Dit was het allereerste brood dat ik gebakken heb, en het resultaat was perfect, bedankt voor dit recept en op naar de volgende
Als je alleen witbrood wil is het dan de volkorenbloem 1 op 1 vervangen met de bloem ?
Ja. Als je alleen bloem gebruikt dan wordt het brood wit in principe.
Ik heb zowel het witbrood van 1 kilo als het klein wit broodje gemaakt. De geurde naar lekker vers brood en zo smaakten ze ook. Eigenlijk voor het eerst dat de broden er zo mooi en krokant uitkomen.
Vraagje, ik moet namelijk het wiel nog uitvinden, ik heb verschillende programma’s op mijn apparaat, gebruik je dan het standaard normale programma of dat voor witbrood? Ik kan dat in de handleiding zo gauw niet terugvinden. Heb deze machine overgenomen om te proberen, maar de originele handleiding was er niet meer bij, nu alleen een Duitse versie kunnen vinden vandaar mijn vraag…
Dat is best moeilijk te beantwoorden omdat het programma vaak uniek is voor de machine in kwestie. Ik heb een Panasonic en gebruik het standaard programma. Maar ik zou ze allebei gebruiken en proeven welke het lekkerste is. Broodbakken is vooral veel uitproberen!
Een lekker, stevig wit brood !