Recepten voor broodbakmachine
  • Recepten
  • Tips voor de broodmachine
  • Contact pagina
  • Zoek
  • Menu Menu

  • Smakelijk dagelijks witbrood

    Recept voor elke dag


Ik bak dagelijks brood en hiervoor gebruik ik dit recept en kost mij nu 1 minuut en 16,3 seconden (recordtijd). Het moet een ongeoefende bakker dus in drie minuten lukken.

Na maandenlang tweaken en hacken rolde dit brood uit de machine. Met de verhouding bloem en volkoren bloem speel ik nog wel eens. In het weekend bak ik vaak een witbrood zonder volkoren bloem. Hou er wel rekening mee dat elke broodmachine anders is, voor het beste resultaat zou doe je er goed aan om een beetje te spelen met de verhoudingen.

Dit is een recept voor een brood van 1.000 gram.

Bereiding

Doe het water, de suiker, het zout en de zonnebloemolie onderin het bakblik. 
Ik doe als eerste de olie in het blik en smeer daarmee de schacht van de deeghaken in. Hierdoor voorkom je dat de deeghaken blijven zitten als je het brood uit het bakblik haalt en zo het brood beschadigd. 

Weeg de bloem en volkoren bloem af en gooi die in het bakblik.
Hiervoor moet je eerst de deeghaken installeren. Als je dat op dit punt bent vergeten, dan kan je opnieuw beginnen. Mocht je dit gebeuren; je bent niet de eerste. 

Bovenop de bloem komt de gist en het citroensap. 
Omdat ik een timer gebruik moet de gist gescheiden zijn van het water en het zout. Doe je dit niet dan is de gist uitgewerkt als het brood wordt gebakken.

Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
Dit wens je je grootste vijanden niet toe!Was te eten, kan beterLekkerDit was lekker, ik ga hem nog een keer maken.Woh! Ik eet dit alleen nog maar! (61 stemmen, gem: 3,48 van de 5)
Aan het laden...


Ingrediënten

  • 525 gram bloem
  • 100 gram volkoren meel
  • 290 ml water
  • 2 theelepels suiker
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 5 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel citroensap
  • 1,5 theelepels zout

Deel dit recept
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Delen via WhatsApp
  • Deel via Pinterest
  • Delen via e-mail


28 antwoorden
  1. B. De Bruin
    B. De Bruin zegt:
    30 oktober 2015 op 10:19

    Uitstekend recept voor het dagelijks brood. Dank je!

    Beantwoorden
  2. J
    J zegt:
    22 april 2016 op 00:50

    Je bent de hoeveelheid zout vergeten te vermelden 😉

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      22 april 2016 op 20:42

      Het is 1,5 theelepel.

      Beantwoorden
      • Sjoerd
        Sjoerd zegt:
        30 december 2017 op 16:27

        2%

        Beantwoorden
      • Pascale
        Pascale zegt:
        8 maart 2024 op 21:25

        Echt super bedankt voor het recept. Heel mooi brood geworden. Heb 625gr zelfrijzend bakmeel genomen en 7gr droge gist! Super blij

        Beantwoorden
  3. Femke
    Femke zegt:
    8 juli 2017 op 16:05

    Is dit recept voor een standaard broodmachine?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      13 juli 2017 op 11:52

      Ik weet niet precies wat je verstaat onder standaard. Ik had vroeger een broodbakmachine van Lidl en nu één van Panasonic.

      Beantwoorden
  4. Pascale
    Pascale zegt:
    29 november 2018 op 07:44

    Dit was het allereerste brood dat ik gebakken heb, en het resultaat was perfect, bedankt voor dit recept en op naar de volgende

    Beantwoorden
  5. Bianca
    Bianca zegt:
    15 april 2019 op 12:40

    Als je alleen witbrood wil is het dan de volkorenbloem 1 op 1 vervangen met de bloem ?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      21 april 2019 op 09:08

      Ja. Als je alleen bloem gebruikt dan wordt het brood wit in principe.

      Beantwoorden
      • Rob Urbach
        Rob Urbach zegt:
        8 juli 2020 op 06:03

        Ik heb zowel het witbrood van 1 kilo als het klein wit broodje gemaakt. De geurde naar lekker vers brood en zo smaakten ze ook. Eigenlijk voor het eerst dat de broden er zo mooi en krokant uitkomen.

        Beantwoorden
  6. Mariska
    Mariska zegt:
    9 juli 2020 op 12:27

    Vraagje, ik moet namelijk het wiel nog uitvinden, ik heb verschillende programma’s op mijn apparaat, gebruik je dan het standaard normale programma of dat voor witbrood? Ik kan dat in de handleiding zo gauw niet terugvinden. Heb deze machine overgenomen om te proberen, maar de originele handleiding was er niet meer bij, nu alleen een Duitse versie kunnen vinden vandaar mijn vraag…

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      9 juli 2020 op 14:13

      Dat is best moeilijk te beantwoorden omdat het programma vaak uniek is voor de machine in kwestie. Ik heb een Panasonic en gebruik het standaard programma. Maar ik zou ze allebei gebruiken en proeven welke het lekkerste is. Broodbakken is vooral veel uitproberen!

      Beantwoorden
  7. Hilde
    Hilde zegt:
    11 november 2020 op 20:46

    Een lekker, stevig wit brood !

    Beantwoorden
  8. erica
    erica zegt:
    10 november 2021 op 12:34

    ik merk nu al een aantal keer als ik kant en klaar meel gebruik ik heel stevig wit brood krijg. ik vind dat minder. ik heb ook koopmans wit brood gebruikt en dat is heel luchtig maar ook meer prijzig. iemand een idee hoe ik het luchtiger krijg?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      10 november 2021 op 13:44

      Hoi Erica; Meer lucht krijgen in je brood is zo’n beetje het moeilijkste wat er is. Maar er zijn wel basis principes en ik ga nu alleen bij het gebruik van gist omdat ik daar ervaring mee heb. Gist zorgt voor lucht in het deeg en heeft daar twee dingen voor nodig; eten en tijd. Gist ‘eet’ suiker (of honing) en dat kan je gewoon bij je deeg doen. Het gist ‘eet’ van de suiker en produceert daarbij CO2 en alcohol. Bij het bakken van brood verdampt de alcohol dus daar heb je geen last van. De CO2 wordt in het deeg ‘gevangen’ waarbij gluten een grote rol spelen. Gist doet zijn best maar heeft wel tijd nodig om dit te doen. Hoe langer je deeg laat rusten, hoe meer lucht je krijgt in je deeg.

      Wat kan je doen om meer lucht in je deeg te krijgen?

      – Je kan de gist meer tijd geven. Kijk of je machine een langer programma heeft. Meestal zijn de volkoren programma’s langer dan gewoon brood.
      – Je kan de gist meer te eten geven. Gooi wat suiker bij je deeg of gebruik melk ipv water.
      – Je kan meer gist toevoegen. Een half zakje gedroogde gist zou moeten werken. Zorg er wel voor dat de gist voldoende te eten heeft.

      Beantwoorden
  9. Odette
    Odette zegt:
    21 november 2021 op 07:57

    Volkoren meel zit er in neem ik aan? Bloem is gezeefd meel en kan dus nooit volkoren zijn.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      15 januari 2022 op 17:55

      Je hebt helemaal gelijk. Volkoren meel is geen bloem.

      Beantwoorden
  10. Christel
    Christel zegt:
    16 maart 2022 op 07:55

    Een korte vraag. Ik zie dat in bijna elk broodje citroensap bij moet, mijn vraag nu waarom is dit?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      17 maart 2022 op 14:13

      Citroensap bevat Vitamine C en dat zorgt ervoor dat gluten beter worden aangemaakt tijdens het bakproces waardoor het brood luchtiger wordt.

      Beantwoorden
  11. Sabrina
    Sabrina zegt:
    11 april 2022 op 06:41

    Hallo,
    Ben na lange tijd terug begonnen met zelf brood te bakken, maar ben nog zoekende in het hele proces. Vaak vind ik recepten voor brood tot max 1kg, wij zijn een gezin van 5 en dit is dankzij een grote eter niet altijd voldoende. Gezien ik een broodbakmachine heb dat brood bakt tot 1,5kg vroeg ik me af hoe ik alles moet afwegen om zo tot een groot brood te bekomen…
    bedankt voor je hulp.

    Groetjes

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      11 april 2022 op 07:31

      Hoi Sabrina,

      Leuk dat je aan het bakken bent. Als je een recept van 1 kg brood hebt en je wilt daarvan 1,5 kg brood maken dan doe je de helft erbij. Als je bijvoorbeeld 400 ml water nodig hebt dan maak je daar 600 ml van (400/2)+400=600. En dat doe je voor alle ingrediënten. Het zou dan moeten lukken.

      Beantwoorden
      • celia Bax
        celia Bax zegt:
        6 februari 2023 op 18:04

        hoe reken je uit hoeveel een brood na de bereiding weegt want dat staat niet altijd bij het recept

        Beantwoorden
        • Rogier
          Rogier zegt:
          8 februari 2023 op 09:11

          Op de gram nauwkeurig is moeilijk want tijdens het bakken kan het totaal iets lichter worden omdat een (klein) deel van het water verdampt. Maar grofweg zijn de bloem en het water de zwaarste ingrediënten en als je die bij elkaar optelt dan weet je het gewicht van het brood. In dit geval is dat 525 gram (bloem) + 290 gram (water) = 815 gram.

          Een standaard supermarkt brood weegt ongeveer 800 gram.

          Beantwoorden
  12. Roellie Stoelwinder
    Roellie Stoelwinder zegt:
    3 november 2023 op 18:29

    Ik heb dit brood vanmiddag even gebakken in de Silvercrest bbm…Ik moet zeggen dat dit tot nu toe het perfectste brood is dat eruit is gekomen! Alleen de hoeveelheid water heb ik wat aan moeten passen omdat het deeg te stevig was en de bbm het er zwaar mee had..Beetje water toegevoegd tijdens het kneden en toen hij klaar was had ik een perfect brood met perfecte structuur! Bedankt voor het delen van dit recept! (Dit is een blijvertje voor mij)

    Beantwoorden
  13. Anja Looijaard
    Anja Looijaard zegt:
    27 augustus 2024 op 13:03

    Hallo, wie weet waar ik de gebruiksaanwijzing kan vinden van de arebos broodmachine
    alvast dank

    Beantwoorden
  14. Doris de Leeuw
    Doris de Leeuw zegt:
    28 december 2024 op 10:44

    290 ml is dat bijne 3 litter? ik heb in America gewoond en moet de nederlandse hoeveelheden weer leeren .3 lieter lijkt me zo veel .

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      28 december 2024 op 13:09

      290ml is 0,290 liter. Dus ongeveer een 10de van drie liter.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Tips & Tricks

  • Waar zet ik mijn broodmachine?4 november 2015 - 14:38
  • Wat kost een brood?30 oktober 2015 - 09:27
  • Wat is broodverbeteraar en moet ik hem gebruiken in de broodmachine?26 oktober 2015 - 17:46
  • Gat in het brood door de deeghaakDeeghaken broodmachine losmaken23 oktober 2015 - 11:08
  • Bruggeman gedroogde gids en bakpoederHet gebruik van gist18 oktober 2015 - 17:06
  • broodbakmachine van philipsTips bij het kopen van een broodbakmachine18 oktober 2015 - 13:59
  • Melk of water? Wat te gebruiken voor je deeg18 oktober 2015 - 08:40

Laatste recepten

  • Glutenvrij witbrood uit de broodbackmachineRogier SwagermanGlutenvrij witbrood15 december 2022 - 12:46
  • Griekse uienkruierRogier SwagermanGriekse uienkruier10 augustus 2020 - 08:29
  • Pesto broodRogier SwagermanPestobrood met tomaten en zeezout9 januari 2016 - 20:54
  • Knapperig witbroodje11 december 2015 - 20:34
  • Breekbrood uit de broodmakmachine16 november 2015 - 13:22
  • Kaas uienbrood uit de broodmachineKaas-uienbrood met een tomaten en ansjovis12 november 2015 - 08:57
  • Bruinbrood uit de broodbakmachineDagelijks bruinbrood8 november 2015 - 14:16

Herken jij jouw favoriete bier?

Organiseer een blindproeverij!

Een gezellig avond met vrienden en ontdek met elkaar welk bier je echt lekker vindt!
2025 © Copyright Silicon Village
Scroll naar bovenzijde
Broodmachinerecepten.nl gebruikt Cookies!
Broodmachinerecepten.nl maakt gebruik van cookies zodat een bezoek aan de site zo soepel mogelijk verloopt. Cookies worden onder andere gebruikt voor het personaliseren van advertenties van Google.
Cookie instellingenAccepteer alles
Lees meer hierover
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuurBeschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
OPSLAAN & ACCEPTEREN
Aangedreven door CookieYes Logo