Dit knoflookbrood barst van de smaak en doet het erg goed als bijgerecht of gewoon bij de borrel. Het heeft voldoende smaak van zichzelf maar is nog lekkerder als je het doopt in je beste olijfolie of besmeerd met gezouten boter. Ook lekker bij kaasfondue.
Voor de bereiding moet je wel er even bij blijven want je moet voordat het brood gaat bakken wat ingrediënten toevoegen.
Bereiding
Doe de honing, het water, de olijfolie en de gist in het bakblik van de broodbakmachine en roer het een beetje zodat de gist gaat werken. Pers hierna de knoflook en doe die erbij en wacht 10 minuten.
Door even te wachten kan de gist zich beter ontwikkelen en krijg je meer lucht in je brood, en dat wil je.
Weeg de bloem af en gooi deze bovenop het water/ gist mengel in het bak blik. Boven op het meel gaan de Provençaalse kruiden, het citroensap en de ruime theelepel zout.
Het zout heb je nodig voor de smaak maar maakt het gist kapot, zorg er daarom voor dat deze zo lang mogelijk uit elkaar blijven.
Kies bij het volkorenbrood programma en start het programma.
Mocht je een machine hebben waar je de dikte van de korst kan bepalen dan zou ik een dikke korst nemen want in mijn ogen mag dit brood wel een lekkere stevige korst hebben.
Zodra de machine aan het werk is snij je de olijven en leg je die samen met de zeezout en de pijnboompitten klaar.
Dit voorkomt paniek bij het eerste piepje van de broodmachine.
Bij de eerste piep gooi de olijven, het zeezout en de pijnboompitten bij het deeg.
Mocht je een machine hebben zonder piep, dan voeg je deze ingrediënten toe tijdens de tweede keer dat het deeg wordt gekneed. Voor de show hou je wat pijnboompitten en zeezout achter de hand voor de bovenkant.
Bij de tweede piep haal je de deeghaken uit het deeg.
Dit doe je makkelijker met vochtige handen. Verdeel vervolgens het zeezout en de resterende pijnboompitten over de bovenkant van het deeg. Om het helemaal af te mogen maak je met een scherp nat mes een stevige snee in de bovenkant van het deeg. Dit werkt alleen als je machine hebt met een horizontaal bakblik.
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vond.
(48 stemmen, gem: 3,83 van de 5)
Laden...
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 130 gram volkoren bloem
- 1,5 theelepel gist
- 270 ml lauw water
- 1 eetlepel honing
- 4 eetlepels goede olijfolie
- 250 gram olijven
- 1 teen knoflook
- 50 gram pijnboompitten
- 2 eetlepels provencaalse kruiden
- 1,5 theelepel zout
- 3 eetlepels grof zeezout
- 1 theelepel citroensap
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Heerlijk recept!
Wijntje erbij, mmmmmm.
Wij hebben het ook gemaakt met onze broodbakmachine. Hebben er ook nog zongedroogde tomaatjes aan toegevoegd behalve de olijven (wel het aantal gr aangehouden van de olijven) , dit maakt het echt een heel lekker brood! Lekker met een beetje kruidenkaas erop. En de dag erna ook nog prima nadat we het brood voor 10 minuutjes in de oven gezet hadden. Ga de volgende keer wel wat minder gram aanhouden want het was echt een groot brood, hij paste maar net in de machine! 🙂 Dankjewel.
Is er verse gist gebruikt??
Nee, ik heb gedroogde gist gebuikt. Maar dat kan je natuurlijk ook verse gist gewoon gebruiken.
bovenstaand recept gevolgd en de olijven vervangen door 170g olijven en de rest zon gedroogde tomaten.
Het brood ruikt heerlijk. Gemaakt met verse gist overigens.
Het enige qar zwaar tegen valt is de overheersing van zout. Persoonlijk zou ik geen 3 eetlepels zeezout erin verwerken. Dit is naar mijn mening helaas niet te eten.
Hoeveel gram word dit brood? Ik heb het recept nodig voor 800 gram brood.
Het recept is voor een brood van 800 gram. Je kan dus gewoon de ingrediënten lijst aanhouden en dan komt het goed. Succes!
Ik had het brood gemaakt en de broodbakmachine op de timer gezet.
We zijn er nog een beetje mee aan het experimenteren.
Was handig geweest als je dat meegenomen had in je recept.
Dus als je je machine op de timer zet moeten het zout en het gist gescheiden van elkaar bovenop het meel gelegd worden.
Ik ga het brood vandaag nogmaals maken. Komt vast goed!
Heerlijk brood!
Zelf zongedroogde tomaatjes toegevoegd en pijnboompitten vergeten erin te doen. Pijnboompitten er wel bovenop gedaan, samen met grof zeezout.
Voor herhaling vatbaar
Heerlijk!! Zelf ook wat zongedroogde tomaatjes toegevoegd