Recepten voor broodbakmachine
  • Recepten
  • Tips voor de broodmachine
  • Contact
  • Zoek
  • Menu
  • Provencaals Olijvenbrood

    Met knoflook en zeezout

    Provencaals knoflookbrood met olijven en pijnboompitjes

Dit knoflookbrood barst van de smaak en doet het erg goed als bijgerecht of gewoon bij de borrel. Het heeft voldoende smaak van zichzelf maar is nog lekkerder als je het doopt in je beste olijfolie of besmeerd met gezouten boter. Ook lekker bij kaasfondue.

Voor de bereiding moet je wel er even bij blijven want je moet voordat het brood gaat bakken wat ingrediënten toevoegen.

[adrotate group="4"]

Bereiding

Doe de honing, het water, de olijfolie en de gist in het bakblik van de broodbakmachine en roer het een beetje zodat de gist gaat werken. Pers hierna de knoflook en doe die erbij en wacht 10 minuten.
Door even te wachten kan de gist zich beter ontwikkelen en krijg je meer lucht in je brood, en dat wil je.

Weeg de bloem af en gooi deze bovenop het water/ gist mengel in het bak blik. Boven op het meel gaan de Provençaalse kruiden, het citroensap en de ruime theelepel zout.
Het zout heb je nodig voor de smaak maar maakt het gist kapot, zorg er daarom voor dat deze zo lang mogelijk uit elkaar blijven.

Kies bij het volkorenbrood programma en start het programma.
Mocht je een machine hebben waar je de dikte van de korst kan bepalen dan zou ik een dikke korst nemen want in mijn ogen mag dit brood wel een lekkere stevige korst hebben.

Zodra de machine aan het werk is snij je de olijven en leg je die samen met de zeezout en de pijnboompitten klaar.
Dit voorkomt paniek bij het eerste piepje van de broodmachine.

Bij de eerste piep gooi de olijven, het zeezout en de pijnboompitten bij het deeg.
Mocht je een machine hebben zonder piep, dan voeg je deze ingrediënten toe tijdens de tweede keer dat het deeg wordt gekneed. Voor de show hou je wat pijnboompitten en zeezout achter de hand voor de bovenkant.

Bij de tweede piep haal je de deeghaken uit het deeg.
Dit doe je makkelijker met vochtige handen. Verdeel vervolgens het zeezout  en de resterende pijnboompitten over de bovenkant van het deeg. Om het helemaal af te mogen maak je met een scherp nat mes een stevige snee in de bovenkant van het deeg. Dit werkt alleen als je machine hebt met een horizontaal bakblik.

Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vond.
Dit wens je je grootste vijanden niet toe!Was te eten, kan beterLekkerDit was lekker, ik ga hem nog een keer maken.Woh! Ik eet dit alleen nog maar! (29 stemmen, gem: 4,03 van de 5)
Laden...

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 130 gram volkoren bloem
  • 1,5 theelepel gist
  • 270 ml lauw water
  • 1 eetlepel honing
  • 4 eetlepels goede olijfolie
  • 250 gram olijven
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram pijnboompitten
  • 2 eetlepels provencaalse kruiden
  • 1,5 theelepel zout
  • 3 eetlepels grof zeezout
  • 1 theelepel citroensap

Deel dit stuk
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Delen via WhatsApp
  • Deel via Pinterest
  • Delen via e-mail
8 antwoorden
  1. Jonker
    Jonker zegt:
    21 oktober 2015 op 12:58

    Heerlijk recept!

    Beantwoorden
  2. Daphne
    Daphne zegt:
    7 februari 2016 op 19:21

    Wijntje erbij, mmmmmm.

    Beantwoorden
  3. Laura
    Laura zegt:
    9 augustus 2016 op 20:15

    Wij hebben het ook gemaakt met onze broodbakmachine. Hebben er ook nog zongedroogde tomaatjes aan toegevoegd behalve de olijven (wel het aantal gr aangehouden van de olijven) , dit maakt het echt een heel lekker brood! Lekker met een beetje kruidenkaas erop. En de dag erna ook nog prima nadat we het brood voor 10 minuutjes in de oven gezet hadden. Ga de volgende keer wel wat minder gram aanhouden want het was echt een groot brood, hij paste maar net in de machine! 🙂 Dankjewel.

    Beantwoorden
  4. Nelleke
    Nelleke zegt:
    20 december 2017 op 10:48

    Is er verse gist gebruikt??

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      20 december 2017 op 11:28

      Nee, ik heb gedroogde gist gebuikt. Maar dat kan je natuurlijk ook verse gist gewoon gebruiken.

      Beantwoorden
  5. Marc
    Marc zegt:
    4 juni 2020 op 21:35

    bovenstaand recept gevolgd en de olijven vervangen door 170g olijven en de rest zon gedroogde tomaten.

    Het brood ruikt heerlijk. Gemaakt met verse gist overigens.
    Het enige qar zwaar tegen valt is de overheersing van zout. Persoonlijk zou ik geen 3 eetlepels zeezout erin verwerken. Dit is naar mijn mening helaas niet te eten.

    Beantwoorden
  6. Mariska
    Mariska zegt:
    8 augustus 2020 op 18:45

    Hoeveel gram word dit brood? Ik heb het recept nodig voor 800 gram brood.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      9 augustus 2020 op 08:22

      Het recept is voor een brood van 800 gram. Je kan dus gewoon de ingrediënten lijst aanhouden en dan komt het goed. Succes!

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Tips & Tricks

  • Waar zet ik mijn broodmachine?4 november 2015 - 14:38
  • Wat kost een brood?30 oktober 2015 - 09:27
  • Wat is broodverbeteraar en moet ik hem gebruiken in de broodmachine?26 oktober 2015 - 17:46
  • Gat in het brood door de deeghaakDeeghaken broodmachine losmaken23 oktober 2015 - 11:08
  • Bruggeman gedroogde gids en bakpoederHet gebruik van gist18 oktober 2015 - 17:06
  • broodbakmachine van philipsTips bij het kopen van een broodbakmachine18 oktober 2015 - 13:59
  • Melk of water? Wat te gebruiken voor je deeg18 oktober 2015 - 08:40

Laatste recepten

  • Griekse uienkruierRogier SwagermanGriekse uienkruier10 augustus 2020 - 08:29
  • Pesto broodRogier SwagermanPestobrood met tomaten en zeezout9 januari 2016 - 20:54
  • Knapperig witbroodje11 december 2015 - 20:34
  • Breekbrood uit de broodmakmachine16 november 2015 - 13:22
  • Kaas uienbrood uit de broodmachineKaas-uienbrood met een tomaten en ansjovis12 november 2015 - 08:57
  • Bruinbrood uit de broodbakmachineDagelijks bruinbrood8 november 2015 - 14:16
  • Zonnebloempitbrood op basis van een broodmix van LidlZonnebloembrood op basis van broodmix van Lidl5 november 2015 - 09:28
2019 © Copyright Silicon Village
Scroll naar bovenzijde

Broodmachine recepten gebruikt cookies om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te maken. Sluit