Recepten voor broodbakmachine
  • Recepten
  • Tips voor de broodmachine
  • Contact
  • Zoek
  • Menu
  • Mediterraans brood met Tomaten & Olijven

    Proef het zuiden

Dit knoflookbrood barst van de smaak en doet het erg goed als bijgerecht of gewoon bij de borrel. Het heeft voldoende smaak van zichzelf maar is nog lekkerder als je het doopt in je beste olijfolie of besmeerd met gezouten boter. Ook lekker bij kaasfondue.

Voor de bereiding moet je wel er even bij blijven want je moet voordat het brood gaat bakken wat ingrediënten toevoegen.

[adrotate group="4"]

Bereiding

Doe de honing, het water, de olijfolie en de gist in het bakblik van de broodbakmachine en roer het een beetje zodat de gist gaat werken. Pers hierna de knoflook en doe die erbij en wacht 10 minuten.
Door even te wachten kan de gist zich beter ontwikkelen en krijg je meer lucht in je brood, en dat wil je.

Weeg de bloem af en gooi deze bovenop het water/ gist mengel in het bak blik. Boven op het meel gaan de Provençaalse kruiden, het citroensap en de ruime theelepel zout.
Het zout heb je nodig voor de smaak maar maakt het gist kapot, zorg er daarom voor dat deze zo lang mogelijk uit elkaar blijven.

Kies bij het volkorenbrood programma en start het programma.
Mocht je een machine hebben waar je de dikte van de korst kan bepalen dan zou ik een dikke korst nemen want in mijn ogen mag dit brood wel een lekkere stevige korst hebben.

Zodra de machine aan het werk is snij je de olijven en tomaten en leg je die samen met de zeezout en de pijnboompitten klaar.
Dit voorkomt paniek bij het eerste piepje van de broodmachine.

Bij de eerste piep gooi de olijven, het zeezout, de tomaten en de pijnboompitten bij het deeg.
Mocht je een machine hebben zonder piep, dan voeg je deze ingrediënten toe tijdens de tweede keer dat het deeg wordt gekneed. Voor de show hou je wat pijnboompitten en zeezout achter de hand voor de bovenkant.

Bij de tweede piep haal je de deeghaken uit het deeg.
Dit doe je makkelijker met vochtige handen. Verdeel vervolgens het zeezout  en de resterende pijnboompitten over de bovenkant van het deeg. Om het helemaal af te mogen maak je met een scherp nat mes een stevige snee in de bovenkant van het deeg. Dit werkt alleen als je machine hebt met een horizontaal bakblik.

Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
Dit wens je je grootste vijanden niet toe!Was te eten, kan beterLekkerDit was lekker, ik ga hem nog een keer maken.Woh! Ik eet dit alleen nog maar! (30 stemmen, gem: 4,03 van de 5)
Laden...

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 130 gram volkoren bloem
  • 1,5 theelepel gist
  • 270 ml lauw water
  • 1 eetlepel honing
  • 4 eetlepels goede olijfolie
  • 250 gram olijven
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram pijnboompitten
  • 2 eetlepels provencaalse kruiden
  • 1,5 theelepel zout
  • 3 eetlepels grof zeezout
  • 1 theelepel citroensap

Deel dit recept
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Delen via WhatsApp
  • Deel via Pinterest
  • Delen via e-mail
8 antwoorden
  1. Ans
    Ans zegt:
    25 februari 2018 op 10:42

    Veel te zout. Moeten het geen 3 tl grof zeezout zijn. Jammer. Het hele brood ligt in de prullenbak

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      12 maart 2018 op 19:22

      Ik vond het lekker met veel zout maar je kan natuurlijk minder doen. Zonde van het brood.

      Beantwoorden
      • Marinus
        Marinus zegt:
        4 november 2018 op 20:24

        Lekker brood met een lange nasmaak.Ik had op de Korst nog veel zout gedaan omdat ik er maar 1 eetlepel grof zeezout in het brood had gedaan.Maar het zout overheerste al teveel.

        Beantwoorden
  2. Marleen Beeken
    Marleen Beeken zegt:
    3 mei 2018 op 06:28

    Het brood zoals beschreven is heel lekker, maar niet alle ingredienten waren netjes verdeeld over heel het brood ! Wat heb ik dan fout gedaan of wat moet ik anders doen de volgende keer ?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      3 mei 2018 op 08:08

      Je zou kunnen proberen om de tomaten en olijven wat klein te snijden zodat ze makkelijker worden verdeeld over het deeg. Je zou ook deze iets eerder bij het deeg kunnen voegen. Mijn eerste machine had ik hier ook last en hielp eigenlijk niets en uiteindelijk kneedde ik het deeg vlak voordat de laatste keer rijzen even met de hand 10 minuten.

      Beantwoorden
  3. Linda
    Linda zegt:
    31 mei 2019 op 22:06

    Ik heb het recept gemaakt, het was mijn eerste brood dat ik ging bakken, en ik vond het heeeeerlijk. Ik heb na de reactie’s gelezen te hebben wel besloten om wat zuinig te doen met het zeezout (gewoon een “scheutje” gedaan. Ook heb ik niks op de bovenkant van het brood gedaan en de olijven en tomaatjes heel fijn gesneden. Dat was perfect zo. Dus mijn voorgangers bedankt voor de reactie’s! Het is een heerlijk smaakvol brood geworden!

    Beantwoorden
  4. Rob
    Rob zegt:
    12 juni 2020 op 18:29

    Heerlijk recept maar voor hoeveel gram brood is het gemaakt?
    Ik heb een machine van 900 gr.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      12 juni 2020 op 19:32

      Goede vraag. Als je alle ingrediënten bij elkaar optelt dan kom je wel over de 900 gram. Daar zitten ook de olijven en tomaten bij en dat is niet onderdeel van het brood. Ik denk dat het moet kunnen en je zou de gok kunnen wagen. Je kan ook van alles een beetje minder doen. 80 procent van alles nemen. Ik heb dit brood gemaakt in een panasonic maar voor elke machine is het toch een beetje tweaken met de ingrediënten. Speel dus een beetje met het recept.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Tips & Tricks

  • Waar zet ik mijn broodmachine?4 november 2015 - 14:38
  • Wat kost een brood?30 oktober 2015 - 09:27
  • Wat is broodverbeteraar en moet ik hem gebruiken in de broodmachine?26 oktober 2015 - 17:46
  • Gat in het brood door de deeghaakDeeghaken broodmachine losmaken23 oktober 2015 - 11:08
  • Bruggeman gedroogde gids en bakpoederHet gebruik van gist18 oktober 2015 - 17:06
  • broodbakmachine van philipsTips bij het kopen van een broodbakmachine18 oktober 2015 - 13:59
  • Melk of water? Wat te gebruiken voor je deeg18 oktober 2015 - 08:40

Laatste recepten

  • Griekse uienkruierRogier SwagermanGriekse uienkruier10 augustus 2020 - 08:29
  • Pesto broodRogier SwagermanPestobrood met tomaten en zeezout9 januari 2016 - 20:54
  • Knapperig witbroodje11 december 2015 - 20:34
  • Breekbrood uit de broodmakmachine16 november 2015 - 13:22
  • Kaas uienbrood uit de broodmachineKaas-uienbrood met een tomaten en ansjovis12 november 2015 - 08:57
  • Bruinbrood uit de broodbakmachineDagelijks bruinbrood8 november 2015 - 14:16
  • Zonnebloempitbrood op basis van een broodmix van LidlZonnebloembrood op basis van broodmix van Lidl5 november 2015 - 09:28
2019 © Copyright Silicon Village
Scroll naar bovenzijde

Broodmachine recepten gebruikt cookies om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te maken. Sluit