Doe de honing, het water, de olijfolie en de gist in het bakblik van de broodbakmachine en roer het een beetje zodat de gist gaat werken. Pers hierna de knoflook en doe die erbij en wacht 10 minuten.
Door even te wachten kan de gist zich beter ontwikkelen en krijg je meer lucht in je brood, en dat wil je.
Weeg de bloem af en gooi deze bovenop het water/ gist mengel in het bak blik. Boven op het meel gaan de Provençaalse kruiden, het citroensap en de ruime theelepel zout.
Het zout heb je nodig voor de smaak maar maakt het gist kapot, zorg er daarom voor dat deze zo lang mogelijk uit elkaar blijven.
Kies bij het volkorenbrood programma en start het programma.
Mocht je een machine hebben waar je de dikte van de korst kan bepalen dan zou ik een dikke korst nemen want in mijn ogen mag dit brood wel een lekkere stevige korst hebben.
Zodra de machine aan het werk is snij je de olijven en tomaten en leg je die samen met de zeezout en de pijnboompitten klaar.
Dit voorkomt paniek bij het eerste piepje van de broodmachine.
Bij de eerste piep gooi de olijven, het zeezout, de tomaten en de pijnboompitten bij het deeg.
Mocht je een machine hebben zonder piep, dan voeg je deze ingrediënten toe tijdens de tweede keer dat het deeg wordt gekneed. Voor de show hou je wat pijnboompitten en zeezout achter de hand voor de bovenkant.
Bij de tweede piep haal je de deeghaken uit het deeg.
Dit doe je makkelijker met vochtige handen. Verdeel vervolgens het zeezout en de resterende pijnboompitten over de bovenkant van het deeg. Om het helemaal af te mogen maak je met een scherp nat mes een stevige snee in de bovenkant van het deeg. Dit werkt alleen als je machine hebt met een horizontaal bakblik.
Veel te zout. Moeten het geen 3 tl grof zeezout zijn. Jammer. Het hele brood ligt in de prullenbak
Ik vond het lekker met veel zout maar je kan natuurlijk minder doen. Zonde van het brood.
Lekker brood met een lange nasmaak.Ik had op de Korst nog veel zout gedaan omdat ik er maar 1 eetlepel grof zeezout in het brood had gedaan.Maar het zout overheerste al teveel.
Het brood zoals beschreven is heel lekker, maar niet alle ingredienten waren netjes verdeeld over heel het brood ! Wat heb ik dan fout gedaan of wat moet ik anders doen de volgende keer ?
Je zou kunnen proberen om de tomaten en olijven wat klein te snijden zodat ze makkelijker worden verdeeld over het deeg. Je zou ook deze iets eerder bij het deeg kunnen voegen. Mijn eerste machine had ik hier ook last en hielp eigenlijk niets en uiteindelijk kneedde ik het deeg vlak voordat de laatste keer rijzen even met de hand 10 minuten.
Ik heb het recept gemaakt, het was mijn eerste brood dat ik ging bakken, en ik vond het heeeeerlijk. Ik heb na de reactie’s gelezen te hebben wel besloten om wat zuinig te doen met het zeezout (gewoon een “scheutje” gedaan. Ook heb ik niks op de bovenkant van het brood gedaan en de olijven en tomaatjes heel fijn gesneden. Dat was perfect zo. Dus mijn voorgangers bedankt voor de reactie’s! Het is een heerlijk smaakvol brood geworden!
Heerlijk recept maar voor hoeveel gram brood is het gemaakt?
Ik heb een machine van 900 gr.
Goede vraag. Als je alle ingrediënten bij elkaar optelt dan kom je wel over de 900 gram. Daar zitten ook de olijven en tomaten bij en dat is niet onderdeel van het brood. Ik denk dat het moet kunnen en je zou de gok kunnen wagen. Je kan ook van alles een beetje minder doen. 80 procent van alles nemen. Ik heb dit brood gemaakt in een panasonic maar voor elke machine is het toch een beetje tweaken met de ingrediënten. Speel dus een beetje met het recept.