Dit chocoladebrood doet het goed bij kinderen en past prima bij een zoete lunch of high tea. De melk, boter en het ei zorgen voor een zacht deeg dat tegen cake aanligt. Dankzij de swirl ziet het brood er erg goed uit maar dat vereist ook handwerk. Ook goed de koffie met een lekkere laag boter.
Voor de bereiding moet je wel er bijblijven want je moet het deeg eruit halen, extra kneden en rollen.
Bereiding
We beginnen met de melk, de vanille suiker, de gewone suiker, het zout, in het bakblik te doen. Kluts vervolgens het ei en doe driekwart hiervan bij het blik. Daarna zijn de bloem en het zelfrijzend bakmeel aan de beurt met daar bovenop de citroensap, de boter en de gist.
Vanille suiker is niet echt nodig, maar ik vind het altijd wel lekker.
Kies het programma deeg maken.
Bij mij is het programma 6 en volgens mij bij veel bakmachines.
Als het deeg klaar is haal je het uit het blik en verdeel je het in drieën. Van een derde maak je een klein bolletje, van de rest een grote bol.
Je hoeft natuurlijk het deeg niet in drieën te delen, je mag het ook op het oog doen. Ik dacht dat het zo het duidelijkst was. Het hoeft ook niet precies twee derde/ een derde te zijn. Je mag ermee smokkelen. Enfin; je snapt wat ik bedoel.
De grote bol kneed je goed en leg hem in een kom. Kneed vervolgens de cacao door de kleine bol deeg. Als de cacao helemaal is opgenomen door het deeg leg je hem bij zijn grote vriend in de kom. Bedek de kom en laat de bollen minstens 30 minuten rijzen.
De cacao laat niet niet heel makkelijk opnemen bij door het deeg. Dit gaat iets makkelijker door de cacao in kleinere porties toe te voegen. Ik heb daar het geduld niet voor en doe het in één keer, dan maar wat langer kneden.
Rol de grote bol uit tot een plak die ongeveer even breed is als je bakblik. Rol de kleine bol ook uit maar dan iets kleiner dan de eerste plak.
Je kunt hier de vorm van je swirl bepalen. Hoe dunner de plakken, hoe langer je swirl.
Leg de kleine plak op de grote. Rol de plakken tot een grote rol zodat je geen bruin deeg meer ziet. Boetseer het deeg een beetje zodat hij weer in het bakblik past en leg hem er ook in.
Laat de deeghaken uit het bakblik want die zijn niet meer nodig. Je kan de schachten nog even invetten zodat het brood makkelijk uit het blik valt als het klaar is.
Bak het brood af in de broodbakmachine. Kies hiervoor het programma ‘bakken’. Op mijn machine is dat programma 12.
Je mag het natuurlijk zelf bepalen maar ik kies hier voor de dunste koorts.
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
(17 stemmen, gem: 3,76 van de 5)Laden...
Ingrediënten
- 200 ml melk
- 40 gram boter
- 2 theelepels vanille suiker
- 3 theelepels suiker
- 1 ei
- ½ theelepel zout
- 1,5 theelepels gedroogde gist
- 360 gram bloem
- 40 gram zelfrijzend bakmeel
- scheutje citroensap
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Dat ziet er heerlijk uit !
Graag zou ik willen weten hoeveel cacao ik moet gebruiken.
Zoveel je wilt 🙂 Dat is makkelijk antwoord natuurlijk. Ik zou twee theelepels proberen.
Het brood zag er prachtig uit.De swirl was mooi gelukt.Het was ook lekker zacht.Echter zoet was het niet, en het smaakte maar een btje naar cacao volgende keer missch eens meer suiker en reep chocolade stukslaan en erin doen.
Hier ook gemaakt en zeer zacht broodje. Naar mijn smaak mag het ook iets zoeter zijn, dan komt de cacao mss wat beter uit.
Ik heb na het kneden het deeg eerst in het machien 1/2u laten rijzen, dan de 1/3 cacao bewerkt, ineens de swirl gerolt en dan nog 1u laten rijzen in het machien zelf om dan aansluitend te bakken.
Ziet er ook leuk uit voor de kids!