Twee broodmessen

Een goed broodmes kopen

Wie zijn eerste brood met de broodbakmachine heeft gebakken weet dat het aansnijden van het brood nog een secuur werkje is. Je kan nog zo’n mooi brood uit de broodmachine hebben getoverd, hij wordt onherroepelijk verwoest als je hem niet goed snijdt. Om dit werkje goed uit te voeren heb je twee dingen nodig; ervaring en goede spullen, in dit geval een goed mes. Een aantal tips voor het kopen van een mes.

Bijna niemand koopt zijn brood nog ongesneden. Dat is eigenlijk jammer want iets dikkere boterhammen zijn lekkerder en ongesneden brood blijft bovendien langer vers. Vroeger moest je bij de bakker een dubbeltje extra betalen om je brood te laten snijden, iets wat mijn vader weigerde. En dus sneden wij thuis ons brood altijd zelf al wist ik eerst niet waarom.  Ik was dan ook onder de indruk van de snijkunst van de moeder van een schoolvriendje waar ik lunchte. Zo dun had ik nog nooit een snee brood gezien, maar daar bleek de snijmachine bij de bakker verantwoordelijk voor te zijn. Later werd het snijden gratis en na lang verzet kocht mijn vader ook gesneden brood. Het snijden gaf maar te veel kruimels volgens mijn moeder.

Door al dat gesneden brood bij de bakker en supermarkt was ik het snijden van brood een beetje verleerd. Het is natuurlijk geen raketwetenschap, maar je moet toch een beetje oefenen. En net als veel dingen in deze wereld heb je naast oefening goed gereedschap nodig, met andere woorden; een goed mes.

Wat is een goed broodmes?

Waar moet een goed broodmes aan voldoen? Ten eerst moet het goed scherp zijn. Een onscherp mes snijdt niet lekker waardoor je druk moet zetten met als gevolg een ingedrukt brood en daar wordt je niet blij van. Daarbij is een onscherp mes gevaarlijk. Als je het broodmes alleen gebruikt voor het snijden van brood, dan zal het niet snel onscherp worden. In mijn ogen is een mes van staal dat op tweede paasdag boven een Japanse vulkaan is gesmeed ook een overdreven. Al is het natuurlijk wel leuk om te hebben.

Het lemmet moet gekarteld zijn en hier zijn enkele variaties op. Tot voor kort gebruikte ik een mes met veel kleine kartels, het lijkt meer op een zaag dan een mes. Dit is niet ideaal. Bij het aansnijden van de korst gaat het nog wel maar eenmaal voorbij de korst heeft het mes de neiging om het brood te verpulveren. Dit is vooral het geval bij vers brood en daar draait het natuurlijk om bij een broodbakmachine. Mijn nieuwe mes heeft grotere kartels die een beetje golvend zijn en dat snijdt veel lekkerder.

Een ander nadeel van het oude mes is het gewicht. Het lemmet is gemaakt van plaatstaal waardoor het licht en dun is. Hierdoor moet je bij het snijden flink kracht zetten en dat gaat ten kosten van de precisie met als resultaat ongelijke boterhammen. Dat ziet er best authentiek en ambachtelijk uit maar het is niet wat je wilt. Mijn nieuwe mes is lekker zwaar en eenmaal door de korst hoef ik eigenlijk geen kracht meer te zetten waardoor ik hem zeer secuur door het brood stuur.

Dan de balans. Een goed mes ligt goed in de hand en heeft niet de neiging om naar achter af naar voren te ‘vallen’. Hierdoor blijft mes tijdens het snijden makkelijker in positie waardoor er mooie evenwichtige boterhammen ontstaan. Daar wordt je blij van. Messen waar het lemmet doorloopt in het handvat hebben over het algemeen een goede balans.

Tot slot is er nog het design. Dat is persoonlijk en over smaak valt wel degelijk te twisten, het heeft hier echter niet veel zin. Dat zoek je dus lekker zelf maar uit. Persoonlijk kies ik kwaliteit boven ontwerp. Liever een goed mes dat er niet uitziet, dan een mooi mes dat niet bevalt. Mijn nieuwe mes heb ik gekregen, bevalt prima en kost minder dan twee tientjes.

Met een goed mes ben je er nog niet, want een goede boterham snijden is ook een kwestie van ervaring. Je moet dus snijuren maken en dat is allemaal leuk. Want met een fijn mes, is het leuk om te snijden!

Aandachtspunten bij het kopen van een mes:

 • Een mes moet scherp zijn
 • Golvende kartels
 • Lekker gewicht, zeker niet te licht
 • Goede balans
 • Ontwerp
3 antwoorden
  • Rogier
   Rogier zegt:

   Ik heb er één van Herman den Blijker. Die bevalt redelijk goed. Het mes heeft een goede balans, het handvat is groot en ligt goed in de hand en het lemmet lekker stevig. Enige nadeel vind ik dat het lemmet een tikkie te kort is waardoor je niet lekker lange uithalen kan maken.

   Beantwoorden
   • Leonie
    Leonie zegt:

    Ik heb ook het broodmes v asn herman den blijker super brood mes.
    Ik heb nu ook gespaard voor de jumbo messen en daar ben ik ook zeerte spreken over ook dat zijn super fijne messen

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.