Tips bij het kopen van een broodbakmachine
Een broodbakmachine is reuze handig en ik gebruik hem elke dag. Er zijn er flink wat modellen op de markt waarvan het prijskaartje flink verschillen. Ik gebruik er nu één van de Lidl en bak daar geweldige brood mee. Hiervoor had ik er één van Inventum en die was ook prima. Toch kostte het mij best tijd om een er echt goed brood mee te bakken. Neem na de aanschaf van een broodmachine dus even de tijd om de machine te kennen. Experimenteer er op los en heb geduld is het devies.
Voordat je een broodmachine koopt zijn er toch wel een aantal zaken waar je op moet letten. Het meest belangrijkst is dat je jezelf afvraagt wat je er met zo’n apparaat wil doen en wat je er van verwacht. Als je dit weet kan je een goede keuze maakt.
Capaciteit
Eén van de belangrijkste aspecten van een broodbakmachine is de capaciteit, ofwel hoe groot is het brood wat je ermee kan bakken. Grofweg zijn er drie maten; 600 gram, 900 gram en 1200 gram. Ik heb er één die 1200 gram broden kan bakken en die eten we met ons gezin met twee kinderen elke dag makkelijk op. Het apparaat kan wel kleinere broden bakken, maar die zijn wel veel platter en dat doe ik alleen als ik ciabatta maak. Bak je voor minder mensen, dan doe je er dus goed aan om een kleinere te kopen.
Aantal programma’s
Een beetje broodbakmachine heeft acht programma’s en de iets duurdere modellen hebben er twaalf. Hoe meer, hoe beter zou je denken en dat is gedeeltelijk waar. Een glutenvrij programma is natuurlijk wel zo fijn als je met allergie te maken hebt. Mijn machine heeft er twaalf en ik gebruik ze lang niet allemaal. Sommige machines hebben een programma die je zelf kan programmeren en dat is wel iets wat ik mis. Maar uiteindelijk is het aantal programma’s in mijn ogen geen showstopper, er zijn belangrijkere kenmerken.
Timer
Een timer is voor mij een absolute ‘must have’. Zonder een timer zou ik elke nacht moeten opstaan om de machine aan te zetten en daar heb ik geen zin in. Zonder timer heb je er eigenlijk niet veel aan.
Oriëntatie bakblik
Bij de meeste broodmachines staat het bakblik rechtop. Deze machines hebben één grote kneedhaak en bakken een brood waar de sneetje vierkant zijn. Het voordeel van een bakblik dat rechtop staat is dat je het brood bij het er uithalen relatief weinig beschadigd met de kneedhaak. Het nadeel is dat het brood als een soort van flat wordt gebakken en dat het deeg bij het rijzen omhoog moet.
In sommige grotere machines ligt het bik horizontaal. Deze hebben meestal twee deeghaken en daarmee heb je direct het grootste nadeel van dit ontwerp. De haken kunnen bij het eruit halen van het brood het baksel behoorlijk beschadigen en twee haken betekent twee gaten. Het voordeel is dat het deeg makkelijker kan rijzen waardoor je een mooier resultaat krijgt. Tevens kan je het deeg voordat het gaat bakken insnijden en bestrooien met extra ingrediënten zoals meel, zeezout, maanzaad of pijnboompitten. Tot slot hebben sommige grote modellen een extra bakblik dat in tweeën is verdeeld waarmee je twee kleine broodjes kan bakken. Kan je twee verschillende smaken brood tegelijk bakken.
Beide mogelijkheden hebben hun voordelen en je moet zelf uitmaken wat je wilt. Ik heb had een machine met een horizontaal bakblik en dat bevalt mij beter dan mijn eerste machine die een staand blik had. Deze machine is inmiddels overleden en ik bak nu met een machine in een ‘hoog’ blik. Dat bevalt ook goed, alleen zijn de sneetjes bij een groot brood erg hoog.
Dunne of dikke korsten
Veel broodbakmachines hebben een optie waar je kan kiezen hoe dik de korst wordt. Zeker als je verschillende recepten wilt gaan gebruiken is dit handig. Een normaal witbrood wil ik met een dunne korst terwijl een ik bij een olijfbrood juist een lekkere dikke korst wil hebben. Ik zou altijd voor een machine kiezen met deze mogelijkheid.
Ik heb een broodbakmachine bij LIDL gekocht nu heb ik een vraag over de recepten uit het boekje.Kan iemand mij vertellen wat de cijfers betekenen bij de meel soorten zoals meel type 550/meel type 997/meel type 1050/ tarwemeel type 550/ tarwemeel 405/ meel type 812/ meel type 1050/ roggemeel type 1150/ zijn dit gewone meelsoorten of zijn dit speciale meelsoorten. Graag een antwoordt van iemand.vr.gr. Mattie Wiebes
Kan je hier iets mee?
http://www.dekooktips.com/warenkennis/graan-rijst/meel-uitm.htm
Ben jij tevreden met je broodbakmachine van de LIDL ?
Heb namelijk dezelfde, vandaar de vraag.
Mij lukt het brood bakken met gist niet zo goed, steeds een heel vast brood en dat eet ik niet zo graag.
Heb verschillende tips geprobeerd maar niets is me tot nu toe gelukt om het luchtig te krijgen.
Tot iemand me zei dat het aan het machine zelf kan liggen,..
Mij beviel de machine van de Lidl wel maar het kostte wel wat moeite om de recepten goed te krijgen. Na een paar weken had ik het wel onder de knie. Rijzen kan te maken hebben met te weinig gist, weinig suiker of te veel zoet. Dan zou het toch moeten lukken.
Wie heeft voor mij een goed recept voor brood uit de broodbakmachine.heb een inventum
BM90 gekocht maar het resultaat is niet zo goed. Heb al verschillende broden gebakken maar zonder goed resultaat,het brood is te droog.Graag ontvang ik een goed recept van iemand die al resultaat behaald heeft en graag de preciese ingredienten met het gewicht per ingredient.hartelijk dank voor de reactie . RIkie