De broodmixen van de Lidl zijn best redelijk maar met een beetje extra ingrediënten worden ze ineens echt lekker. Dit brood heeft als basis de broodmix met zonnebloempitten. Door de toevoegingen rijst hij hij mooier en is hij smakelijker. Het resultaat is een gezond lichtbruin brood van rogge, volkoren meel met een licht zure smaak waarbij de zonnebloempitten zorgen voor een lekker ‘bite’ en extra smaak. Dit brood doet het goed bij de lunch of als bijgerecht.
Dit recept gaat uit van een brood van ongeveer 1.000 gram.
Bereiding
Gebruik de olie om de kneedhaken en de schachten goed in te vetten.
Hiermee voorkom je dat het brood de haken meeneemt als je het uit het blik schut.
Doet het water, de zout en de suiker bij de olie in het blik.
Ik werk altijd met zonnebloemolie want het heeft weinig smaak. Als je het brood bij de soep of borrel gaat eten kan je ook olijfolie gebruiken voor de smaak.
Doe de broodmix en de bloem in het blik en daarbovenop de citroensap aan de ene kant en de gist aan de andere kant.
Ik probeer de gist altijd gescheiden te houden van de citroensap, waarom weet ik eigenlijk niet.
Bij de tweede piep haal je kneedhaken uit de machine. Verdeel het deeg goed over het blik en maak met een scherp een snee van ongeveer één centimeter in de lengte van het brood. Stooi eventueel wat extra zonnebloempitten over het brood en druk deze licht in het brood.
Deze stap maakt het brood helemaal af. Je kan deze stap ook overslaan.
Kies het programma volkoren en als je een korst kan kiezen, kies je de lichtste variant.
De dikte van de korst is een kwestie van smaak. Als je het brood als bijgerecht gebruikt is een dikkere korst ook lekker.
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
(32 stemmen, gem: 4,00 van de 5)
Laden...
Ingrediënten
- 400 gram broodmix zonnebloem brood van de Lidl
- 230 gram bloem
- 1,5 theelepel gist
- 270 ml lauw water
- 2 theelepels suiker
- 4 eetlepels olie
- 1 thee lepel zout
- 1 theelepel citroensap
- Eventueel wat extra zonnebloempitten
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik heb net een brood gebakken met zonnebloempitten van de lidl. Eerst een broodbakmachine gebruikt maar m’n Kids vonden de smaak niet lekker. Het brood dat net uit de oven kwam was HEERLIJK. Ik doe vaak alles op gevoel en dat werkt blijkbaar beter. Heb het recept wel een beetje veranderd . Het beste resultaat krijg je als je de mix eerst met het lauwe water in een kom doorroert en dan in de keukenmachine met kneed haken op een lage stand 10 minuten mix met kneed haak. Ik heb er nog een scheutje zonnebloemolie bijgevoegd. Toen de machine bezig was te kneden zag ik dat Het deeg erg nat was. Ikheb toen gewone patentbloem beetjebij beetje toegevoegd tot het een minder natte massa werd. Ook heb ik er een snufje baksoda (natriumbicarbonaat )bij gedaan voorhet rijzen.De oven op 40 graden gezet en het deeg een uur laten rijzen met plastic folie eroverheen. Het rees mooi. Broodbakblik ingevet en voor het in het blik ging nog even met bebloemde handen na gekneed. Inhet bakblik gedaan en nogmaals 45 minuten laten rijzen. met water bestreken met een lepel. Bakje gekookt water in de oven in een voorverwarmde oven van 200 graden hetelucht. Af en toe kijken en na de helft van de baktijd blik omgedraaid voor gelijkmatige kleurverdeling.hij moest er bij mij korter in als een uur. Na 45 minuten hete lucht was hij klaar. Na het bakken bestrijken met water, gebruik daar een lepel voor. Het rijzen nooit in een heteluchtoven doen maar op 40 graden boven en onderwarmte. Prachtig en vooral lekker brood geworden en prima gerezen. Hoop dat jullie wat hebben aan mijn ervaring met lidl broodbakmix.
Het bakblik moetbij de tweede rijs ook bedekt worden met plastic folie. Was ik even vergeten te melden.
Dit recept geprobeerd, excact gedaan wat er stond… maar was een ratjetoe geworden,smaak was wel goed,maar van binnen erg (!)compact. Had ik de 2 verschillende meelsoorten eerst goed moeten mengen voordat het de bbm inging?
Mengen is niet nodig. Dat doet de machine wel. Lijkt erop dat het niet gerezen is. Welke machine gebruik je en welk programma?
Net een nieuwe “silvercrest sbb 850 b1” (lidl),aangeschaft, vol goede moed begonnen. … nog geen 1 brood is er smakelijk uit gekomen! De kant en klare meelsoorten gekocht. Ook nu meel gekocht met een hoge proteïne waarden.
De aangegeven hoeveelheid gist gebruikt,voor dit recept.zelfs gecheckt met het meegeleverde maatschepje. Programma normaal (1)
Iig bedankt alvast voor je reactie!! Het pizzadeeg overigens was wel smakelijk om toch positief te blijven
Die had ik ook en met die machine heb ik dit recept ook gemaakt met programma 1. Als je de machine net hebt en er komt geen goed brood uit dan is er iets mis mee en zou ik hem gaan ruilen.
Lukt een brood niet, dan kan het zijn dat je verhoudingen aan moet passen of een ander programma moet kiezen. De meelsoorten van Lidl bevatten veel rogge en dat heeft een andere behandeling nodig dan bijv. volkorenmeel. Wij hebben ook meel van Lidl gebruikt, maar het blijft compacter. Dat ‘hoort’ bij rogge.
Gebruik van machine is ook een beetje leren gebruiken hoor. Onze eerste broden lukten ook niet, tot ik las dat je in een broodbakmachine minder gist nodig hebt dan wanneer je met de oven bakt. Ook gebruiken wij lauw water, bij koud plofte de boel in. En nu bakt ie als een tierelier en ruikt het hier om de twee dagen heeeeeeeeeerlijk in huis.
Probeer eens een niet kant en klare meelsoort. Zo heb je een heerlijke volkorenvariant van Soezie, daar moet je zelf nog gist e.d. bij doen (dus niet de All-in variant). Op de verpakking staan de verhoudingen. Het is heerlijk brood!
De kant en klare mixen zijn erg handig. Zelf haal ik broodmeel van de molenwinkel (Olst-Klarenbeek) Achter op de zak van 1kg staan de suggesties en toevoegingen om een goed resultaat te krijgen. Ik gebruik sinds januari 2017 de BM60 van Inventum, Tot op heden heerlijk brood. Het is belangrijk de ingrediënten goed af te wegen en ondanks dat ik dit goed in de gaten houd, rijst bv. een krentenbrood tot aan het kijkvenster. De rand die boven het bakblik uitkomt is dan enigszins verbrand en je hebt dan een hoop werk om de binnenkant van het deksel van de machine schoon te maken. Dat is balen. Waarschijnlijk moet ik nog wat experimenteren met de hoeveelheid meel/water.
HENK
Ik ben ook begonnen met de Lidl machine en gebruik de recepten uit het boekje. Het meel koop ik bij de Jumbo. Ik gebruik 7 gram gedroogde gist (1 zakje) voor een brood van 1 kg. Nog geen 1 keer mislukt. Nu zit er een krentenbrood in volgens recept van deze site. Het deeg is erg vast. Ben benieuwd….
Wie weet waar ik de 1000gr. pakken Belbake met zonnebloempitten kan kopen, lidl had ze, maar nu niet meer.
100gr gemengd met toscaansbruin, 100gr zonnebloempitten meel, 100gr bloem, een beetje zout, wat margarine en .theelepel met droge gist ca 200gr water. Bakken in de broodmachine, en je hebt een heerlijk brood!
gr. meta
ps. ik bak ze al ca 40 jaar!
Net een Domo broodmachine gekocht en een brood met succes gebakken. Maar ik ben benieuwd naar meer….
Gaaf! Hopelijk vind je genoeg inspiratie op mijn site.