Recepten voor broodbakmachine
  • Recepten
  • Tips voor de broodmachine
  • Contact pagina
  • Zoek
  • Menu Menu
  • Pestobrood

    Met zongedroogde tomaatjes & zeezout

    Pestobrood met tomaten en zeezout

Dit pestobrood is heerlijk bij de borrel maar kan ook prima bij de lunch of naast een lekker soep. Het grove zeezout gooi ik over het deeg vlak voor dat het gebakken wordt. In het deeg gebruik ik gewoon zout maar ook daar kan je grof zeezout gebruiken.

[adrotate group="4"]

Bereiding

Gebruik de olie om de kneedhaken en de schachten goed in te vetten.
Hiermee voorkom je dat het brood de haken meeneemt als je het uit het blik schut.  Al heb ik met mijn nieuwe machine geen last meer van.

Doet het water, de (gewone)zout, de pesto, de suiker en de olijfolie in het blik.
De olijfolie is een belangrijke smaakmaker dus gebruik voor dit brood een krachtige jongen, dan krijgt het brood meer karakter.

Weeg de bloem en het volkoren meel af en stop die in het bakblik. Tot slot doe je de citroensap en de gist boven de meel.
Als je een donkerder brood wilt kan je spelen met de verhouding bloem/ volkorenmeel. Ik zou altijd wel een beetje bloem gebruiken want een brood van 100 procent volkoren meel wil niet echt lekker rijzen.

Kies het programma volkoren en als je een korst kan kiezen, kies je de donkerste variant.
De dikte van de korst is een kwestie van smaak. Bij dit pestobrood vind ik een dikke korst lekker.

Snij de tomaten in stukken en voeg ze bij de ingrediënten in het bakblik.
Je kan de tomaten even laten uitlekken, de olie is meestal niet van de beste kwaliteit.

Bij de eerste piep voeg je de tomaten toe.
Voeg je de tomaten eerder toe dan worden ze aan grot gedraaid en vind je ze niet meer terug.

Verwijder bij de laatste piep met natte handen de deeghaken. Maak met een scherp mes een snee in de lengterichting en strooi de zeezout over het brood.
De snee zorg ervoor dat het brood mooi ‘breekt’ als het tijdens het bakken rijst. Dat ziet er professioneel uit.

Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
Dit wens je je grootste vijanden niet toe!Was te eten, kan beterLekkerDit was lekker, ik ga hem nog een keer maken.Woh! Ik eet dit alleen nog maar! (33 stemmen, gem: 3,70 van de 5)
Aan het laden...

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 125 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel gist
  • 270 ml lauw water
  • 1 theelepels suiker
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels zout
  • 1 a 2 eetlepels grof zeezout
  • 50 gram zongedroogde tomaten in olijfolie
  • 60 gram pesto
  • 1 theelepel citroensap

Deel dit recept
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Delen via WhatsApp
  • Deel via Pinterest
  • Delen via e-mail
13 antwoorden
  1. Erik
    Erik zegt:
    25 november 2016 op 21:31

    Topsite! Fantastisch dat je de moeite neemt om je heerlijke recepten te delen! Ik bak mijn brood op de ouderwetse manier, maar ben geneigd een machine aan te schaffen!

    1 tip, jouw mooie broden verdienen een goede foto!! Het oog wil ook wat! 😉

    Beantwoorden
  2. Joo Husselman
    Joo Husselman zegt:
    14 juli 2017 op 16:05

    Smaak is heerlijk maar het brood is ingezakt.
    Hoe kan dat nou?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      18 juli 2017 op 18:33

      Dat is natuurlijk niet de bedoeling Joo. Dat kan veel oorzaken hebben. Iets te veel water kan maar dan is het brood ook vaak een beetje vochtig. Ik heb het wel eens als ik net iets te weinig gist gebruik in combinatie met een lang programma. Hierdoor is het gist eigenlijk over het hoogtepunt heen voordat het brood gebakken wordt. Ik zou dus een korter programma gebruiken.

      Beantwoorden
  3. Bianca
    Bianca zegt:
    15 april 2019 op 12:43

    Geweldig recept.. zeer de moeite waard maar is dit voor 1000, 1250 of 1500 brood? Ik denk de 1000 ?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      21 april 2019 op 09:09

      Als je het over gewicht hebt; het is inderdaad ongeveer 1000 gram.

      Beantwoorden
  4. Loïs Timmermans
    Loïs Timmermans zegt:
    29 juli 2019 op 09:59

    Ik heb een paar dagen geleden mijn eerste broodbakmachine gekocht en ben nog een echte leek op het gebied van broodbakken. Vind het wel ontzettend interessant en ik wil het heel graag leren!
    In de gebruiksaanwijzing van mijn broodbakmachine staat dat het totale gewicht van het meel niet meer dag 480 gram mag zijn en dat de totale hoeveelheid in de deegbak niet meer dan 1000 gram mag zijn.
    Hoe kan ik uitrekening hoeveel ik van de andere ingrediënten moet gebruiken als ik een kleiner brood wil maken?

    Beantwoorden
  5. Danny
    Danny zegt:
    5 mei 2020 op 11:41

    Is niet heel handig. Als je het recept volgt, voeg je bij stap 2 de tomaten toe en moet je ze bij stap 5 snijden en toevoegen na de eerste piep ‘anders vind je ze niet meer terug’. Hopen dat het goed gaat nu dus

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      14 mei 2020 op 15:37

      Je hebt gelijk. De tomaten bij stap 2 heb ik weggehaald. Bij stap 5 dus. Dank je voor je tip.

      Beantwoorden
  6. Ina
    Ina zegt:
    1 februari 2021 op 08:26

    Zodra mijn nieuwe bakmachine binnenkwam, heb ik me meteen gewaagd aan het pestobrood met tomaat en zeezout. Heerlijk!!! Ik ga er nog maar 1 bakken, want deze was erg snel op, mijn gezin smulde ervan.
    Blij dat ik je website vond.

    Beantwoorden
  7. Annie
    Annie zegt:
    27 april 2023 op 19:18

    Kan het ook met oliebollenmix?
    En welke pesto wordt er gebruikt?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      18 juli 2023 op 10:45

      Oliebollenmix weet ik niet of het werkt. Ik gebruik groene pesto, maar je kan kiezen wat je wilt.

      Beantwoorden
  8. Sabrina
    Sabrina zegt:
    23 november 2024 op 13:39

    In alle recepten gaat het steeds over de tweede piep. Wij hebben een broodbakmachine princess 152006 en die geeft maar 1 piep; als het kneden helemaal klaar is volgens mij. Maar dan kun je niet meer de tomaten toevoegen toch? Wanneer moet ik het dan doen?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      23 november 2024 op 15:34

      Hoi Sabrina,

      Wat leuk dat je mijn recept probeert. Ik heb zelf geen ervaringen met Princess machines dus ik weet niet of die piept, hoe vaak en wanneer.
      Het principe is dat je de tomaten erbij gooit nadat het grote kneedwerk is gedaan. Doe je het eerder dan krijg je tomatenmoes.
      Mijn machine geeft een piepje als hij klaar is met de laatste kneedbeurt zodat ik de tomaten erbij kan doen. Vervolgens kneed hij nog één laatste keer langzaam om de delicate ingrediënten met het deeg te mixen.

      Wat je kan doen is in je gebruiksaanwijzing kijken hoe het kneedprogramma werkt. Dan zou je er achter kunnen komen wanneer je de tomaten erbij kan doen.

      Je kan natuurlijk ook altijd het deeg vlak voordat die gaat bakken even eruit halen en de tomaten met de hand erdoor kneden. Tip: haal dan direct de kneedhaak eruit want die wordt niet meer gebruikt en dat bespaart je een gat onder in je brood.

      Succes!

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Tips & Tricks

  • Waar zet ik mijn broodmachine?4 november 2015 - 14:38
  • Wat kost een brood?30 oktober 2015 - 09:27
  • Wat is broodverbeteraar en moet ik hem gebruiken in de broodmachine?26 oktober 2015 - 17:46
  • Gat in het brood door de deeghaakDeeghaken broodmachine losmaken23 oktober 2015 - 11:08
  • Bruggeman gedroogde gids en bakpoederHet gebruik van gist18 oktober 2015 - 17:06
  • broodbakmachine van philipsTips bij het kopen van een broodbakmachine18 oktober 2015 - 13:59
  • Melk of water? Wat te gebruiken voor je deeg18 oktober 2015 - 08:40

Laatste recepten

  • Glutenvrij witbrood uit de broodbackmachineRogier SwagermanGlutenvrij witbrood15 december 2022 - 12:46
  • Griekse uienkruierRogier SwagermanGriekse uienkruier10 augustus 2020 - 08:29
  • Pesto broodRogier SwagermanPestobrood met tomaten en zeezout9 januari 2016 - 20:54
  • Knapperig witbroodje11 december 2015 - 20:34
  • Breekbrood uit de broodmakmachine16 november 2015 - 13:22
  • Kaas uienbrood uit de broodmachineKaas-uienbrood met een tomaten en ansjovis12 november 2015 - 08:57
  • Bruinbrood uit de broodbakmachineDagelijks bruinbrood8 november 2015 - 14:16

Herken jij jouw favoriete bier?

Organiseer een blindproeverij!

Een gezellig avond met vrienden en ontdek met elkaar welk bier je echt lekker vindt!
2025 © Copyright Silicon Village
Scroll naar bovenzijde
Broodmachinerecepten.nl gebruikt Cookies!
Broodmachinerecepten.nl maakt gebruik van cookies zodat een bezoek aan de site zo soepel mogelijk verloopt. Cookies worden onder andere gebruikt voor het personaliseren van advertenties van Google.
Cookie instellingenAccepteer alles
Lees meer hierover
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuurBeschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
OPSLAAN & ACCEPTEREN
Aangedreven door CookieYes Logo