Gebruik de olie om de kneedhaken en de schachten goed in te vetten.
Hiermee voorkom je dat het brood de haken meeneemt als je het uit het blik schut. Al heb ik met mijn nieuwe machine geen last meer van.
Doet het water, de (gewone)zout, de pesto, de suiker en de olijfolie in het blik.
De olijfolie is een belangrijke smaakmaker dus gebruik voor dit brood een krachtige jongen, dan krijgt het brood meer karakter.
Weeg de bloem en het volkoren meel af en stop die in het bakblik. Tot slot doe je de citroensap en de gist boven de meel.
Als je een donkerder brood wilt kan je spelen met de verhouding bloem/ volkorenmeel. Ik zou altijd wel een beetje bloem gebruiken want een brood van 100 procent volkoren meel wil niet echt lekker rijzen.
Kies het programma volkoren en als je een korst kan kiezen, kies je de donkerste variant.
De dikte van de korst is een kwestie van smaak. Bij dit pestobrood vind ik een dikke korst lekker.
Snij de tomaten in stukken en voeg ze bij de ingrediënten in het bakblik.
Je kan de tomaten even laten uitlekken, de olie is meestal niet van de beste kwaliteit.
Bij de eerste piep voeg je de tomaten toe.
Voeg je de tomaten eerder toe dan worden ze aan grot gedraaid en vind je ze niet meer terug.
Verwijder bij de laatste piep met natte handen de deeghaken. Maak met een scherp mes een snee in de lengterichting en strooi de zeezout over het brood.
De snee zorg ervoor dat het brood mooi ‘breekt’ als het tijdens het bakken rijst. Dat ziet er professioneel uit.
Topsite! Fantastisch dat je de moeite neemt om je heerlijke recepten te delen! Ik bak mijn brood op de ouderwetse manier, maar ben geneigd een machine aan te schaffen!
1 tip, jouw mooie broden verdienen een goede foto!! Het oog wil ook wat! 😉
Smaak is heerlijk maar het brood is ingezakt.
Hoe kan dat nou?
Dat is natuurlijk niet de bedoeling Joo. Dat kan veel oorzaken hebben. Iets te veel water kan maar dan is het brood ook vaak een beetje vochtig. Ik heb het wel eens als ik net iets te weinig gist gebruik in combinatie met een lang programma. Hierdoor is het gist eigenlijk over het hoogtepunt heen voordat het brood gebakken wordt. Ik zou dus een korter programma gebruiken.
Geweldig recept.. zeer de moeite waard maar is dit voor 1000, 1250 of 1500 brood? Ik denk de 1000 ?
Als je het over gewicht hebt; het is inderdaad ongeveer 1000 gram.
Ik heb een paar dagen geleden mijn eerste broodbakmachine gekocht en ben nog een echte leek op het gebied van broodbakken. Vind het wel ontzettend interessant en ik wil het heel graag leren!
In de gebruiksaanwijzing van mijn broodbakmachine staat dat het totale gewicht van het meel niet meer dag 480 gram mag zijn en dat de totale hoeveelheid in de deegbak niet meer dan 1000 gram mag zijn.
Hoe kan ik uitrekening hoeveel ik van de andere ingrediënten moet gebruiken als ik een kleiner brood wil maken?
Is niet heel handig. Als je het recept volgt, voeg je bij stap 2 de tomaten toe en moet je ze bij stap 5 snijden en toevoegen na de eerste piep ‘anders vind je ze niet meer terug’. Hopen dat het goed gaat nu dus
Je hebt gelijk. De tomaten bij stap 2 heb ik weggehaald. Bij stap 5 dus. Dank je voor je tip.
Zodra mijn nieuwe bakmachine binnenkwam, heb ik me meteen gewaagd aan het pestobrood met tomaat en zeezout. Heerlijk!!! Ik ga er nog maar 1 bakken, want deze was erg snel op, mijn gezin smulde ervan.
Blij dat ik je website vond.
Kan het ook met oliebollenmix?
En welke pesto wordt er gebruikt?
Oliebollenmix weet ik niet of het werkt. Ik gebruik groene pesto, maar je kan kiezen wat je wilt.