Recepten voor broodbakmachine
  • Recepten
  • Tips voor de broodmachine
  • Contact pagina
  • Zoek
  • Menu Menu
  • Knapperig witbroodje

    Ideaal bij lunch of soep

Omdat we een gezin zijn bak ik bijna altijd een brood van 1.000 gram. Die eten we met z’n vieren precies op. Maar soms wil je een kleiner broodje. Met dit recept bak je een lekker knapperig broodje. Het brood is heerlijk onder een gebakken ei of naast een kop soep. Ideaal dus voor een lekkere lunch!

Omdat ik geen suiker gebruik heeft het wat langer nodig om goed te rijzen. Kies daarom een programma waar het deeg wat langer de tijd heeft om het gist te laten werken. Op mijn broodbakmachine gebruik ik het programma ‘Frans’ voor een brood van 1.000 gram.

Bereiding

Doe het water, het zout en de boter onderin het bakblik. 
Als je de timer niet gebruikt vervang je het zout voor de gist. Hierdoor gaat het gist direct aan het werk en dat is goed. 

Weeg de bloem af en gooi die in het bakblik.
Voor dit gerecht is precisie redelijk belangrijk. Een gram meer of minder maakt niet veel uit, maar hou het in een marge van 10 gram.

Bovenop de bloem komt de gist en het citroensap. 
Als je direct gaat bakken dan zit de gist onderin, zie stap één. Het citroensap gaat dan samen met de zout bovenop de bloem. Zout remt de werking van de gist, hou dat dus zo lang mogelijk gescheiden.

Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
Dit wens je je grootste vijanden niet toe!Was te eten, kan beterLekkerDit was lekker, ik ga hem nog een keer maken.Woh! Ik eet dit alleen nog maar! (73 stemmen, gem: 3,62 van de 5)
Aan het laden...

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 210 ml water
  • 20 gram boter
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel gedroogde gist
  • 1/2 theelepel citroensap

Deel dit recept
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Delen via WhatsApp
  • Deel via Pinterest
  • Delen via e-mail
25 antwoorden
  1. Mirjam
    Mirjam zegt:
    10 mei 2016 op 16:08

    Hallo, ligt het aan mijn pc of mis ik hier het recept?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      10 mei 2016 op 16:13

      Ik zie hem prima. Ik vrees dat het aan je computer ligt.

      Beantwoorden
    • Francis
      Francis zegt:
      6 december 2016 op 16:41

      Broodbakmachine doet het zelf als je in de juiste volgorde de ingredienten erin doet

      Beantwoorden
  2. Carry van zijverden
    Carry van zijverden zegt:
    15 september 2016 op 16:05

    Wat ik dus niet begrijp, met bovenstaande hoeveelheden ( knapperig witbroodje) er gekozen wordt voor een brood van 1000 gr.
    Groet carry

    Beantwoorden
    • philippe
      philippe zegt:
      30 december 2016 op 19:56

      je hebt duidelijk niet goed gelezen. “Omdat we een gezin zijn bak ik bijna altijd een brood van 1.000 gram. Die eten we met z’n vieren precies op. Maar soms wil je een kleiner broodje. Met dit recept bak je een lekker knapperig broodje.”

      groeten

      Beantwoorden
  3. Carry van zijverden
    Carry van zijverden zegt:
    15 september 2016 op 21:00

    Nou,ben nu 2mnd verder ,nog geen 1 brood is er lekker uitgekomen!
    Ik geef het op… alles geprobeerd; goed meel met hoge proteïne gehalte,broodverbetaar, gist, citroenzuur.. en heel veel verschillende info op allerlei sites.
    Ga de machine alleen nog maar gebruiken voor het maken van pizzadeeg… dát doet ie dan wel goed.
    Met vriendelijke en toch gefrustreerde groet,
    Carry

    Beantwoorden
    • Dirk
      Dirk zegt:
      16 april 2017 op 22:29

      Koop een broodbakmachine van panasonic. Wanneer je de recepten in het bijgeleverde boek aanhoudt lukt bijna alles.

      Beantwoorden
      • Frieda
        Frieda zegt:
        20 september 2021 op 14:32

        Panasonic is geweldig. Hier geldt echt : waar voor je geld.
        Ik bak al meer dan 10 jaar minstens om de 2 dagen een brood. Ik had eerst een andere machine , goedkoper.
        Het groot probleem met de oude machine was dat de deeghaken regelmatig in het brood bleven zitten bij het ontvormen. Na 2 jaar was de machine stuk. Ik heb toen goed rondgekeken op internet naar reacties van gebruikers.
        Mijn keus is toen gevallen op een Panasonic .Nog geen minuut spijt van gehad . Geen problemen met de deeghaken , vele mogelijkheden en toch zeer eenvoudig in gebruik.
        Ik heb deze machine nu 11 jaar en ze werkt nog als nieuw.

        Beantwoorden
  4. Carry van zijverden
    Carry van zijverden zegt:
    16 september 2016 op 12:50

    Hallo rogier, kan je mij misschien uitleggen hoe ik bij bovenstaand recept ik moet kiezen voor een broid van 1000gr. Dat snap ik dus echt niet. Bijgeleverde recepten boekje heeft het bijv. Bij een brood van 750gr, een 500gr meel en 300ml water??? Bij recepten voor broden van 1000gr wordt er weer gebruik gemaakt van bijv. 560gr meel en 310ml water… hoe kan ik dus bepalen wat voor soort gewicht ik moet gebruiken?

    Beantwoorden
  5. Jeannette Vriens
    Jeannette Vriens zegt:
    20 september 2023 op 14:33

    Nou, geen succes dus. Heb ook zonder suiker gedaan, mss dat het daar aan ligt. Het deeg is maar voor 1/4 omhoog gekomen terwijl ik mij precies aan de hoeveelheden heb gehouden.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      20 september 2023 op 15:29

      Hoi Jeanette,

      Dat je deeg niet rijst kan aan veel dingen liggen. Maar suiker is zeker belangrijk. Hier zijn de zaken waar je rekening mee moet houden;

      – Zorg dat het gist zo min mogelijk met zout in aanraking komt. Gist kan niet tegen zout en sterft.
      – Zorg voor genoeg suiker. Gist wordt actief van suiker en gaat dan werken. Er zit een beetje suiker in meel maar niet voldoende om lekker te kunnen rijzen. Je kan suiker gebruiken of honing. Je kan ook melk ipv water gebruiken, daar zit ook voldoende suiker in.
      – De temperatuur moet niet te hoog of te laag zijn. Gist houdt van warmte maar sterft boven de 50 graden. Onder de 20 graden gaat gist slapen en doet het niets. In een machine heb je daar niet veel last maar gebruikt geen heet water.
      – Gist heeft tijd nodig om te werken. In heb een Panasonic en daar zijn de programma’s lang, tot wel 5 uur. Kies een programma dat lang genoeg is om de gist te laten werken.

      Dat is het wel, hopelijk lukt het de volgende keer!

      Beantwoorden
  6. Josephine
    Josephine zegt:
    30 september 2023 op 09:13

    Ik woon in India. Brood is niet te eten dus heb broudbskmachine via Amazon
    Ik ervaar echt veel
    Problemen met brood bakken rijst niet
    Soms lukt het
    Maar meestal beland het bij de kraaien in de tuin
    Ik ga dat witte brood nu maar eens proberen
    Misschien is het inderdaad de machine

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      30 september 2023 op 14:12

      Hoi Josephine,

      Wat een leuk idee dat mijn site zelfs in India wordt gelezen!

      Het rijzen van het deeg kan best lastig zijn omdat gist gevoelig is voor allerlei zaken en omstandigheden. Temperatuur zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Als die te hoog is dan gaat het niet lukken. Wellicht kan je de machine ’s nachts aan het werk zetten als de temperatuur iets lager is. Kan mij voorstellen dat het in het India warm is.

      Je zou ook kunnen proberen meer suiker toe te voegen.

      Meer trucs weet ik even niet.

      Succes.

      Beantwoorden
  7. Anita
    Anita zegt:
    6 oktober 2023 op 19:05

    Ik heb een arabos broodbakmachine met alleen maar goede review sorry maar heb inmiddels 3 broden weggegooid 3 verschillende manieren en recepten ik weet het niet meer ik heb hem bet een dag zou ik hem nog terug kunnen sturen

    Beantwoorden
  8. Sjankie
    Sjankie zegt:
    16 februari 2024 op 22:57

    Ik heb een broodbakmachine met twee blikken. 1 grote en 1 in twee helften. Daar kan je dus twee Broodjes in bakken. Maar welk programma moet ik aanhouden als ik een wit en een bruin brood wil bakken?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      17 februari 2024 op 10:11

      Ik ken zo’n machine niet en ik moet je het antwoord schuldig blijven.

      Beantwoorden
  9. Sjankie
    Sjankie zegt:
    16 februari 2024 op 23:00

    Heb gisteren een heerlijk wit brood gebakken. Met witte bloem, extra fijn, 3 eidooiers, melk, zout, suiker, roomboter en gist.

    Beantwoorden
  10. Marielle
    Marielle zegt:
    7 april 2024 op 15:40

    Mijn broodjes blijven altijd net te vochtig. Kan het zijn dat mijn broodbakmachine gewoon minder vocht nodig heeft?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      8 april 2024 op 17:07

      Elke machine is weer een klein beetje anders. Het kan dus inderdaad zo zijn dat jouw machine iets minder vocht nodig hebt. Probeer het gewoon opnieuw met 10 of 15 cl minder water en ontdek zo of dat voor jouw machine werkt.

      Beantwoorden
  11. Ton van de Weem
    Ton van de Weem zegt:
    22 april 2024 op 15:35

    Ik heb een paar weken de Panasonic SD-255 gekocht bij….. de kringloop á € 8,50. Deze recepten allemaal in 1x gelukt Ben populair nu…. Thanks.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      22 april 2024 op 17:01

      Dank je! Met vers brood maak je vrienden.

      Beantwoorden
      • Erik Wieringa
        Erik Wieringa zegt:
        3 januari 2025 op 15:47

        Met de kringloop ook! Wat een geweldige vondst, dat heb ik nou nooit.
        (Wel een Panasonic broodbakmachine, maar daar heb ik dan ook 40 jaar op de serviceafdeling gewerkt.)

        Beantwoorden
  12. Andre
    Andre zegt:
    4 november 2024 op 07:40

    Ik woon in Thailand en ex bakker bijna 80 jaar was ik het beu om nog brood te bakken in de oven of dutch pot…de recepten vind ik zeer goed met passende uitleg en resultaten zijn uitstekend. Hier is het altijd rond de 30° en liefst niet overdrijven met gist

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:
      4 november 2024 op 09:17

      Complimenten uit Thailand zijn altijd een beetje bijzonder maar helemaal als die van een ex-bakker komen. Dank je wel!

      Beantwoorden
  13. Bambinni
    Bambinni zegt:
    19 januari 2025 op 12:05

    Ik had gisteren dit recept aangehouden echt een succes. Nu dacht ik vond het een beetje een klein brood laat ik het recept verdubbelen. Bah dat was geen succes. Vanavond weer een nieuwe kans.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerd

Tips & Tricks

  • Waar zet ik mijn broodmachine?4 november 2015 - 14:38
  • Wat kost een brood?30 oktober 2015 - 09:27
  • Wat is broodverbeteraar en moet ik hem gebruiken in de broodmachine?26 oktober 2015 - 17:46
  • Gat in het brood door de deeghaakDeeghaken broodmachine losmaken23 oktober 2015 - 11:08
  • Bruggeman gedroogde gids en bakpoederHet gebruik van gist18 oktober 2015 - 17:06
  • broodbakmachine van philipsTips bij het kopen van een broodbakmachine18 oktober 2015 - 13:59
  • Melk of water? Wat te gebruiken voor je deeg18 oktober 2015 - 08:40

Laatste recepten

  • Glutenvrij witbrood uit de broodbackmachineRogier SwagermanGlutenvrij witbrood15 december 2022 - 12:46
  • Griekse uienkruierRogier SwagermanGriekse uienkruier10 augustus 2020 - 08:29
  • Pesto broodRogier SwagermanPestobrood met tomaten en zeezout9 januari 2016 - 20:54
  • Knapperig witbroodje11 december 2015 - 20:34
  • Breekbrood uit de broodmakmachine16 november 2015 - 13:22
  • Kaas uienbrood uit de broodmachineKaas-uienbrood met een tomaten en ansjovis12 november 2015 - 08:57
  • Bruinbrood uit de broodbakmachineDagelijks bruinbrood8 november 2015 - 14:16

Herken jij jouw favoriete bier?

Organiseer een blindproeverij!

Een gezellig avond met vrienden en ontdek met elkaar welk bier je echt lekker vindt!
2025 © Copyright Silicon Village
Scroll naar bovenzijde
Broodmachinerecepten.nl gebruikt Cookies!
Broodmachinerecepten.nl maakt gebruik van cookies zodat een bezoek aan de site zo soepel mogelijk verloopt. Cookies worden onder andere gebruikt voor het personaliseren van advertenties van Google.
Cookie instellingenAccepteer alles
Lees meer hierover
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuurBeschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
OPSLAAN & ACCEPTEREN
Aangedreven door CookieYes Logo