Uienkruier is een echte Hollandse klassieker maar vormt ook een uitstekende basis voor wat variatie. Deze Griekse uienkuier maak ik vaak en doet het altijd goed onder mijn gezinsleden en gasten.
Een uienkruier komt natuurlijk niet zo uit de broodbakmachine maar je bakt hem in de oven. De broodbakmachine gebruik je voor het maken van het deeg, en dat kan hij als geen ander! Het is niet heel erg veel werk maar het kost je wel wat tijd omdat je veel moet wachten.
Ik maak er altijd twee die ik achter elkaar bak. Heb je een grote oven dan kun je er twee tegelijk bakken. Bovendien kunnen ze prima in de vriezer.
Bereiding
Doe het water, olijfolie, suiker en gist in het bakblik
Voor een iets beter rijs doe je het handwarme water, suiker en gist al tien minuten eerder in het blik. Dan kan het gist al wakker worden.
Vul het bakblik verder met zout, knoflook en de bloem en zet hem in de broodbakmachine. Kies het programma dat alleen deeg maakt dus niet bakt.
Mocht je meerder keuzes hebben voor deegprogramma kies dan het normaal. Ik heb een Panasonic en stel hier normaal programma in. Bij een Panasonic duurt dit programma meer dan twee uur waardoor het deeg lekker kan rijzen. Mocht je dit niet hebben dan kan je het deeg altijd een uurtje langer laten rusten voordat het verwerkt.
Als het deeg klaar is dan haal je hem uit de machine en maak je er een platbrood en leg hem op een bakplaat.
Welke vorm je wilt gebruiken voor je brood is natuurlijk aan jou maar mijn voorkeur gaat uit naar de klassieke uienkruier vorm. Je kunt hem ook vierkant of rond maken als zullen je gasten dan misschien denken dat je pizza is mislukt.
Bedek het brood met een droge theedoek en laat hem nog eens 30 minuten rusten.
Dit is de laatste rijs en dat is goed.
Snij de uien.
Zorg dat je de kaas, uien, olijven en feta klaar hebt staan. Zodat je in één keer het brood kan bereiden!
Verwarm de oven op 200 graden (hete lucht 180 graden).
Hoewel ik een hete luchtoven heb, gebruik ik liever de gewone oven, dan wordt het brood mooier gaar.
Bedek het platte brood met de ui, olijven en feta.
Je kan hier eventueel ook nog wat kruiden toevoegen.
Zet het brood in het midden van de over en bak het in een half uur gaar.
Ouzo erbij en lekker genieten maar!
Dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt.
(8 stemmen, gem: 4,00 van de 5)
Laden...
Ingrediënten
- 150 ml handwarm water
- 250 gram bloem
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel zout
- 0,5 theelepel suiker
- 3 gram gedroogde gist
- teentje knoflook
- 50 a 75 gram kaas
- 2 middelgrote uien
- paar olijven
- 100 gram feta
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Er staat niet hoevebloem/ meel inhet recept ; uienkruier.
Oeps. Die ga ik er snel bijzetten
Vraagje, dit brood klinkt heel lekker, en ik heb ook een Panasonic broodbakmachine (net aangeschaft). Maar in de handleiding van mijn machine staat dat ik het gist onderop moet plaatsen, dan de droge ingredienten, en dan het vocht, zodat het vocht en de gist elkaar niet aanraken. En het programma begint met een rustperiode, soms wel een uur, dus het gist en de vloeistof zijn veel langer in contact dan die 10 minuten. Is het dan nog steeds een goed idee om het gist samen met het water bij elkaar vooraf in de broodmachine te doen?
Ik had precies dezelfde gedachte. Ik doe altijd eerst het water, dan het meel/ bloem met daarop het zout, suiker en gist op de berg bloem. Ik zorg daarbij wel dat de gist niet in aanraking komt met het zout. Ik doe het al jaren zo en heb denk ik drie keer per jaar, en ik bak bijna elke dag, een mislukt brood. Dat is dan wel direct paniek want het gezin heeft dan geen brood ’s morgens en daar worden we allemaal niet blij van.
Ik hou mij kortom ook niet aan de instructies uit het boekje en ik weet eigenlijk niet wat het resultaat is als je dat wel doet.
Zoals hier omschreven (gist wakker laten worden) werkt perfect. Gewoon doen.