Waar zet ik mijn broodmachine?

De plaats waar je broodbakmachine bij het maken van brood staat heeft direct invloed op het resultaat. Een mislukt brood in de ochtend is niet echt een lekkere start en dat is ook iets wat je zoveel mogelijk wilt voorkomen. Dat kan natuurlijk te maken hebben met de hoeveelheid water, gist, meel of het programma. Aan één ding denk je niet zo snel en dat is de plaats waar de broodmachine staat. En dat is toch belangrijk.Een brood is het product van het samenspel van de ingrediënten. Als één van deze het niet zo naar zijn zin heeft dan heeft dat een negatieve invloed op het eindresultaat. Gevolg is een slecht brood, die toch wil eten, je wordt depressief en hebt een rotdag. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Eén van de belangrijkste spelers in dit spel is gist. Gist is een wonderlijk product dat geweldige dingen kan doen met voedsel zoals ik al eerder schreef in een artikel. Het eigenaardige van gist is dat het leeft, het is een soort schimmel en dus een heel lage levensvorm, maar toch. Net als ander leven heeft het eisen om te werken en dat doet het alleen onder bepaalde omstandigheden.

Temperatuur & tocht

Om het gist optimaal te laten werken moet de temperatuur niet lager zijn dan 16 graden. Mijn broodbakmachine warmt zich op voordat hij gaat kneden. Hierdoor hoef ik eigenlijk geen lauw water te gebruiken en als hij ’s nachts aan het werk gaat warmt hij ook op. De omgevingstemperatuur kan daarom iets lager zijn dan, maar lager dan 13 graden moet het niet worden.

Naast een lage temperatuur houdt gist ook niet van tocht. Naast een open raam of een deur is ook geen goede plek voor de broodmachine. Tot slot moet de machine recht staan. Bij het kneden van met name volkoren brood kan hij namelijk behoorlijk schommelen.

7 antwoorden
  1. Rien
    Rien zegt:

    Ik heb nog wel eens brood dat inzakt tijdens het bakken (na het rijzen). Dat wordt een nogal compact brood. Waar kan dat door komen?
    Ik gebruik het bijgeleverde gistpoeder in een kant en klaar mengsel.

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:

      Ik neem aan dat je gedroogde gist gebruikt. Inzakken kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste moet gist goede omstandigheden hebben om het brood te kunnen laten rijzen. Hierbij is temperatuur (niet te koud) en luchtvochtigheid (niet de droog) belangrijk. Daarnaast heeft gist ook voeding nodig en daarvoor zijn suiker of erg geschikt. Wees daarbij bewust dat gist niet eeuwig zijn werk kan doen en na verloop van tijd de boel weer een beetje inzakt. Tot slot houdt gist niet van zout.

      Wat is zou proberen is:
      Dus probeer eens wat meer suiker toe te voegen en kijken of het rijzingsproces dan beter gaat.
      Zorg er voor dat het brood niet te koud staat.
      Bij het gebruik van de timer; zorg ervoor dat de gist als je de boel klaar zet niet in contact komt met het water en suiker. Hierdoor kan namelijk de gist al aan het werk zijn voordat het brood gekneed is en er geen zin meer in hebben als het moet.
      Als dit allemaal niet lukt; gebruik minder of juist meer gist.

      Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:

      Ik heb dat nooit geprobeerd. Maar ik denk dat het zal werken. De suiker is niet bedoeld om het brood zoet te laten smaken maar het dient als voedsel voor de gist. Een schepje suiker moet voldoende zijn om ongeveer 5 gram a 7 gram gist te voeden en als het goed is zal de suiker worden omgezet in CO2 gas en alcohol, wat goed is voor een mooi gerezen brood. De suiker is dan ook niet meer aanwezig in het brood, de alcohol ook niet want dat verdampt tijdens het bakken. Ik weet niet of zoetstof het zelfde doet voor de gist maar ik denk het niet.

      Beantwoorden
  2. Karen
    Karen zegt:

    Ik doe mix savonds in machine met tijdschakelaar. Hoe voorkom ik dat suiker met gist in aanraking komt? Door het water erbij te doen komt suiker toch al in contact met het gist?

    Beantwoorden
    • Rogier
      Rogier zegt:

      Hoi Karen,

      Ik gebruik de machine ook zo. Ik doe eerst het water erin, dan de meel/ bloem. Vervolgens doe ik de suiker in ene hoek en het zout in de andere op de bloem/ meel. Daarna gooi ik de gist in de hoek met suiker want het is niet erg als de gist op de suiker ligt. Zout is wel erg maar die ligt in de andere hoek. Klontje boter erbij en gaan!

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.