Wat kost een brood?

Broodbakken in een broodbakmachine doe je omdat het lekkerder en voedzamer is, je weet wat je eet maar ook omdat het leuk is. Laatst vroeg een vriend aan mij wat een zelfgebakken brood eigenlijk kost en na hoeveel broden hij een broodbakmachine eruit zou hebben. Daar had ik nog niet bij stil gestaan maar ik werd er wel nieuwsgierig van en besloot dit te berekenen, en wel zo precies mogelijk.

Lees meer

Wat is broodverbeteraar en moet ik hem gebruiken in de broodmachine?

Met een broodverbeteraar kan je de kwaliteit van je brood omhoog krikken. De korst wordt knapperig, het brood blijft langer vers, ziet er beter uit en de smaak wordt beter. Klinkt als een wondermiddel en te mooi om waar te wezen. Dat is het ook een beetje, maar toch kan je door een paar toevoegingen je brood veel beter maken. Lees meer

Deeghaken broodmachine losmaken

Eén van de grootste ergernissen bij het gebruik van een broodbakmachine is dat de deeghaak het brood behoorlijk kan beschadigen. Dit is niet altijd te voorkomen, maar hier een aantal tips om de grootste beschadigingen te voorkomen.

Deeghaak verwijderen

Dit is wel de gouden tip die iedereen ook kan bedenken. Haal na de laatste kneedronde van de machine met een natte hand de deeghaak uit het deeg. Het brood zal na het bakken slechts kleine gaten hebben van de schachten waar de deeghaken aan vast zitten. Ik bak tijdens ’s nachts en dat betekent dat ik een flink uur voordat het brood klaar is al uit mijn bed om de haken eruit te halen. Nu hou ik van brood maar ook van mijn nachtrust dus doe ik dit niet.

Schacht invetten

Als de deeghaak in het brood blijft zitten tijdens het losschudden dan begint je dag goed. Dan weet je namelijk dat je brood geen grote gaten zal hebben want met het speciale haakje dat je bij de machine hebt gekregen kan je met minimale schade deeghaak eruit halen.

Door bij het vullen van het bakblik de schacht waarop de haak wordt gemonteerd in te vetten met boter, olie of bakspray vergroot je de kans dat de deeghaak in het brood blijft zitten. Ik doe dit elke dag, maar ik moet eerlijk zeggen dat het niet altijd lukt.

Snel het brood uit de machine halen

Haal je brood zo snel mogelijk uit het blik als het klaar is. Als het brood nog warm is komt het makkelijker eruit en daarmee hou je de gaten die de deeghaak maakt beperkt. Een afgekoeld brood is sterker waardoor het beter aan de deeghaak hecht en daarom zullen de gaten groter zijn.

Tot slot is er de manier hoe je het brood uit het blik schut. Het is natuurlijk niet aan te raden om een mes of ander voorwerp hiervoor te gebruiken, schudden is het het devies. Dit doe je door het blik in zijn geheel ondersteboven een beetje te schudden. Vroeger hield ik het blik onder een hoek en is de kans op grote gaten groot.

Mocht het brood niet makkelijk uit het blik komen, draai het dan een kwartslag en beweeg het rustig heen en weer. Vervolgens draai het om en herhaal je de behandeling. Tot slot hou het blik weer met de opening naar beneden en probeer je het nog eens.

 

Het gebruik van gist

Brood zonder gist is als een café zonder bier. Dat heet matzes en is best lekker bij het paasontbijt maar je moet er niet aan denken dat je die platte dingen elke dag zou moeten eten. Het verschil zit in het toevoegen van gist. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat het deeg luchtig wordt en voegt bovendien smaak toe. En het verschil is enorm; van een saai baksel naar een heerlijk product met ontelbare mogelijkheden. Lees meer

Tips bij het kopen van een broodbakmachine

Een broodbakmachine is reuze handig en ik gebruik hem elke dag. Er zijn er flink wat modellen op de markt waarvan het prijskaartje flink verschillen. Ik gebruik er nu één van de Lidl en bak daar geweldige brood mee. Hiervoor had ik er één van Inventum en die was ook prima. Toch kostte het mij best tijd om een er echt goed brood mee te bakken. Neem na de aanschaf van een broodmachine dus even de tijd om de machine te kennen. Experimenteer er op los en heb geduld is het devies.

Voordat je een broodmachine koopt zijn er toch wel een aantal zaken waar je op moet letten. Het meest belangrijkst is dat je jezelf afvraagt wat je er met zo’n apparaat wil doen en wat je er van verwacht. Als je dit weet kan je een goede keuze maakt.

Capaciteit

Eén van de belangrijkste aspecten van een broodbakmachine is de capaciteit, ofwel hoe groot is het brood wat je ermee kan bakken. Grofweg zijn er drie maten; 600 gram, 900 gram en 1200 gram. Ik heb er één die 1200 gram broden kan bakken en die eten we met ons gezin met twee kinderen elke dag makkelijk op. Het apparaat kan wel kleinere broden bakken, maar die zijn wel veel platter en dat doe ik alleen als ik ciabatta maak. Bak je voor minder mensen, dan doe je er dus goed aan om een kleinere te kopen.

Aantal programma’s

Een beetje broodbakmachine heeft acht programma’s en de iets duurdere modellen hebben er twaalf. Hoe meer, hoe beter zou je denken en dat is gedeeltelijk waar. Een glutenvrij programma is natuurlijk wel zo fijn als je met allergie te maken hebt. Mijn machine heeft er twaalf en ik gebruik ze lang niet allemaal. Sommige machines hebben een programma die je zelf kan programmeren en dat is wel iets wat ik mis. Maar uiteindelijk is het aantal programma’s in mijn ogen geen showstopper, er zijn belangrijkere kenmerken.

Timer

Een timer is voor mij een absolute ‘must have’. Zonder een timer zou ik elke nacht moeten opstaan om de machine aan te zetten en daar heb ik geen zin in. Zonder timer heb je er eigenlijk niet veel aan.

Oriëntatie bakblik

Bij de meeste broodmachines staat het bakblik rechtop. Deze machines hebben één grote kneedhaak en bakken een brood waar de sneetje vierkant zijn. Het voordeel van een bakblik dat rechtop staat is dat je het brood bij het er uithalen relatief weinig beschadigd met de kneedhaak. Het nadeel is dat het brood als een soort van flat wordt gebakken en dat het deeg bij het rijzen omhoog moet.
In sommige grotere machines ligt het bik horizontaal. Deze hebben meestal twee deeghaken en daarmee heb je direct het grootste nadeel van dit ontwerp. De haken kunnen bij het eruit halen van het brood het baksel behoorlijk beschadigen en twee haken betekent twee gaten. Het voordeel is dat het deeg makkelijker kan rijzen waardoor je een mooier resultaat krijgt. Tevens kan je het deeg voordat het gaat bakken insnijden en bestrooien met extra ingrediënten zoals meel, zeezout, maanzaad of pijnboompitten. Tot slot hebben sommige grote modellen een extra bakblik dat in tweeën is verdeeld waarmee je twee kleine broodjes kan bakken. Kan je twee verschillende smaken brood tegelijk bakken.

Beide mogelijkheden hebben hun voordelen en je moet zelf uitmaken wat je wilt. Ik heb had een machine met een horizontaal bakblik en dat bevalt mij beter dan mijn eerste machine die een staand blik had. Deze machine is inmiddels overleden en ik bak nu met een machine in een ‘hoog’ blik. Dat bevalt ook goed, alleen zijn de sneetjes bij een groot brood erg hoog.

Dunne of dikke korsten

Veel broodbakmachines hebben een optie waar je kan kiezen hoe dik de korst wordt. Zeker als je verschillende recepten wilt gaan gebruiken is dit handig. Een normaal witbrood wil ik met een dunne korst terwijl een ik bij een olijfbrood juist een lekkere dikke korst wil hebben. Ik zou altijd voor een machine kiezen met deze mogelijkheid.

Melk of water? Wat te gebruiken voor je deeg

De basis van brooddeeg is een combinatie meel, gist en water. Het laatste ingrediënt kan je ook vervangen voor melk. Maar maakt dit nu erg veel verschil? Om heel eerlijk te zijn, niet echt heel veel. Brood van melk is iets zachter, het lijkt meer op cake. Lees meer

Een goed broodmes kopen

Wie zijn eerste brood met de broodbakmachine heeft gebakken weet dat het aansnijden van het brood nog een secuur werkje is. Je kan nog zo’n mooi brood uit de broodmachine hebben getoverd, hij wordt onherroepelijk verwoest als je hem niet goed snijdt. Om dit werkje goed uit te voeren heb je twee dingen nodig; ervaring en goede spullen, in dit geval een goed mes. Een aantal tips voor het kopen van een mes. Lees meer