Recepten voor broodbakmachine

Wat is broodverbeteraar en moet ik hem gebruiken in de broodmachine?

Lemon slices background, close-up

Met een broodverbeteraar kan je de kwaliteit van je brood omhoog krikken. De korst wordt knapperig, het brood blijft langer vers, ziet er beter uit en de smaak wordt beter. Klinkt als een wondermiddel en te mooi om waar te wezen. Dat is het ook een beetje, maar toch kan je door een paar toevoegingen je brood veel beter maken.

Na de aanschaf van een broodbakmachine volg je eerst de recepten uit de handleiding en probeer je eens wat kant en klare broodmixen. De volgende stap is het maken van je eigen broodmix. Je gaat lekker aan de slag met bloem, meel en andere ingrediënten. Na een beetje experimenteren, lezen en internet stuit je ongetwijfeld op het ingrediënt broodverbeteraar. Even denk je dat je op het geheim stuit op het echt mooi bakken van brood maar het blijkt een containerbegrip van allerlei stofjes die je bij het deeg kan gooien. En het mooie is; sommige werken perfect en zijn nog gezond ook.

Er zijn wel potjes te koop met broodverbeteraar en dat zijn mixen van allerlei stofjes. Ik heb nooit zo’n potje gehad dus ik weet niet wat erin zit. Ik zag wel eens een Keuringsdienst van Waarde waarin werd verteld dat er mensenhaar als verbeteraar wordt gebruikt, of een stofje dat uit mensenhaar wordt gewonnen. Dat zou best kunnen, maar dat hoef ik niet in mijn brood.

Naast deze potjes kan je andere stoffen gebruiken om je brood te verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld melk gebruiken in plaats van water. Daar wordt je brood zachter van je korst mooier. Ook boter in plaats van olie maakt je brood zachter. Maar dit is eigenlijk gewoon een ander recept gebruiken.

Een nuttige toevoeging aan je brood is Vitamine C, ook wel Ascorbinezuur of E300 genoemd. Hiermee zorg je ervoor dat je brood niet inzakt, iets waar ik helemaal geen last meer van heb sinds ik dit gebruik. Je kan een vitamine C tablet fijn maken en die bij je brood doen maar dat vind ik te veel werk. Vitamine C zit namelijk ook in citroensap en dat is makkelijk doseren.

Mobiele versie afsluiten